Kokeile kuukausi maksutta

PTT: Asumismenot kasvavat 3,1 prosenttia vuodessa lähivuosina

Kotitalouksien asumismenojen arvioidaan nousevan keskimäärin 3,1 prosenttia vuodessa vuoteen 2017 mennessä. Vastaavasti asumismenojen osuuden käytettävissä olevista tuloista ennakoidaan kasvavan keskimäärin 1,9 prosenttiyksikköä vuosina 2013–2017. Asumismenot-tutkimuksen toteutti Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton tilauksesta Pellervon taloustutkimus PTT.

Kotitalouksien asumismenojen arvioidaan nousevan keskimäärin 3,1 prosenttia vuodessa vuoteen 2017 mennessä. Vastaavasti asumismenojen osuuden käytettävissä olevista tuloista ennakoidaan kasvavan keskimäärin 1,9 prosenttiyksikköä vuosina 2013–2017. Asumismenot-tutkimuksen toteutti Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton tilauksesta Pellervon taloustutkimus PTT.

image

Merkittävää osa asumismenoissa on energian hinnalla, koroilla, remonttikustannuksilla sekä veroilla. Talouden elpymisen myötä energian hinnat ja korot lähtevät nousuun, mikä luo osaltaan nousupaineita asumismenoihin. Mikäli julkisen talouden tasapainoa tavoitellaan ensisijaisesti asumisen verotusta kiristämällä, saattaa asumismenojen nousu olla jopa huomattavasti nopeampaakin kuin ennakoitu kehitys.

Viime vuosina vuokralla asuvien asumismenot ovat kasvaneet omistusasujia nopeammin. Talouden aikanaan elpyessä omistusasujien (3,3 %) ja vuokralla asuvien (2,5 %) ero kuitenkin kaventuu korkojen nousun myötä. Velattomien eläkeläistalouksien asumismenot nousevat 3,4 prosenttia vuodessa tulevalla viisivuotiskaudella energian hinnan nousun myötä.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella velallisten kotitalouksien kuukausittaiset lainanhoitomenot jäävät puoleen siitä, mitä ne ovat pääkaupunkiseudulla. Lyhennys ja korko kipuavat pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa kerrostalon perheasunnossa yli tuhanteen euroon kuukaudessa, kun muualla Suomessa keskiarvo on noin 500 euroa. Pori ja Kouvola ovat halvimpia asuinkaupunkeja vuokralla asuville kotitalouksille sekä velallisille omistusasujille.

Verot muodostavat lähes 40 prosenttia hoitokuluista omakotitaloissa

Verojen osuus asunto-osakeyhtiön hoitokuluista on keskimäärin 1,30 euroa asuinneliötä kohden ja 27 prosenttia hoitokuluista. Suurimmat veroerät kerrostaloissa muodostuvat kaukolämpöön ja korjauksiin sisältyvistä veroista sekä kiinteistöverosta.

Omakotitaloissa verojen osuus on peräti 39 prosenttia, vaikka hoitokuluissa ei ole huomioitu ulkoalueiden hoitoa. Suurimmat veroerät omakotitalossa ovat kiinteistövero sekä sähkön yhteydessä maksettavat sähkövero ja arvonlisävero.

Tyypillisimmät kotitalouksien remontit nostavat kotitalouksien asumismenoja arviolta 60–240 euroa kuukaudessa. Pääkaupunkiseudulla remonttien kokonaiskustannukset ovat lähes kaksinkertaisia pieniin kaupunkeihin verrattuna. Osaltaan hintojen eroa selittää pääkaupunkiseudun kerrostaloasuntojen muuta maata pienemmät neliöt ja tehdyn työn määrä.

Remonttikustannukset muodostavat huomattavan osan omakotitaloasumisen kustannuksista. Tyyppiremonttien hinnat ja kuukausikustannukset ovat pientaloissa suuremmat kuin muissa asumismuodoissa. Remonttien laajuus vaihtelee omakotitaloissa muita asumismuotoja enemmän.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “PTT: Asumismenot kasvavat 3,1 prosenttia vuodessa lähivuosina”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat