Kokeile kuukausi maksutta

Kuluttajien luottamuksen nousutrendi katkesi – asunnonostoaikeet lähes ennätysalhaalla

Alkusyksystä 2014 jatkunut kuluttajien talousluottamuksen vahvistunut trendi on katkennut kesäkuussa. Samalla kuluttajien asunnonostoaikeet ovat painuneet lähelle barometrin historian minimitasoa. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorista.

Kotitalouksista vain 4,4 prosenttia ilmoittaa aikovansa ostaa uuden asunnon 12 kuukauden sisällä. Asunnon ostoa kaavailevien kotitalouksien osuus oli kuukausi sitten 6,4 prosenttia ja vuosi sitten kesäkuussa 7,9 prosenttia. Myös kuluvan vuoden helmikuussa lukema kävi samassa 4,4 prosentin lukemassa kuin nyt, mutta sen jälkeen asunnonostoaikeet kohosivat. Vuodesta 1995 tehdyn barometrin kaikkien aikojen alin lukema on 4,1 prosenttia ja keskiarvolukema 7,0.

Sen sijaan asuntojen peruskorjausaikeet ovat hieman kohonneet kuukautta aiemmasta. Tuoreen kyselyn vastaajista 20,7 prosenttia aikoo peruskorjata asuntoaan vuoden sisällä. Kuukautta aiemmin lukema oli 19,1 prosenttia ja vuosi sitten kesäkuussa 18,7 prosenttia. Barometrin keskiarvolukema on 18,8 prosenttia.

Taloustunnelman nouseva trendi katkennut

Vielä kuluvan vuoden toukokuussa kuluttajien luottamus talouteen kohosi korkeimmalle tasolleen neljään vuoteen ja luottamusindikaattorin nousu oli jatkunut yhtämittaisesti viime alkusyksystä. Nyt nousu on katkennut ja luottamus on heikentynyt selvästi kuukautta aiemmasta. Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää ovat nyt heikentyneet.

Kuluttajien luottamusindikaattori osoittaa kesäkuussa lukemaa 10,8, kun se oli toukokuussa 15,5 ja huhtikuussa 11,4. Kesäkuussa 2014 luottamusindikaattori oli lukemassa 8,7. Pitkän aikavälin keskiarvo on 11,8.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin kesäkuussa 1 358 Suomessa asuvaa henkilöä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien luottamuksen nousutrendi katkesi – asunnonostoaikeet lähes ennätysalhaalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat