Kokeile kuukausi maksutta

Kuluttajien asunnonostoaikeet kääntyneet laskuun

Kuluttajien luottamus talouteen on vahvistunut toukokuussa edelleen. Sen sijaan kuluttajien asunnon osto- ja peruskorjausaikeet ovat laskeneet. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorista.

Kotitalouksista 6,4 prosenttia ilmoittaa aikovansa ostaa uuden asunnon 12 kuukauden sisällä. Huhtikuussa 2015 osuus oli 7,4 prosenttia ja vuosi sitten toukokuussa 7,5 prosenttia. Toukokuisesta laskusta huolimatta asunnonostoaikeet ovat vielä selvästi korkeammalla kuin kuluvan vuoden helmikuussa, jolloin lukema painui lähes ennätysalas 4,4:ään. Vuodesta 1995 tehdyn barometrin keskiarvolukema on 7,0 prosenttia.

Asuntojen peruskorjausaikeet ovat laskeneet jopa reippaasti kuukautta aiemmasta. Tuoreen kyselyn vastaajista 19,1 prosenttia aikoo peruskorjata asuntoaan vuoden sisällä. Huhtikuussa lukema oli 22,7 prosenttia ja vuosi sitten toukokuussa 19,3 prosenttia. Barometrin keskiarvolukema on 18,8 prosenttia.

Luottamus talouteen viimeksi yhtä vahvaa keväällä 2011

Kuluttajien luottamusindikaattori on noussut kuluvan vuoden toukokuussa lukemaan 15,5, kun se oli huhtikuussa 11,4 ja maaliskuussa 11,2. Toukokuussa 2014 luottamusindikaattori oli lukemassa 8,7. Pitkän aikavälin keskiarvo on 11,9. Kuluttajien luottamusindikaattori on ollut yhtämittaisessa nousussa viime alkusyksystä. Kuluttajien luottamus talouteen on viimeksi ollut näin vahvaa keväällä 2011.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset Suomen taloudesta, yleisestä työttömyydestä sekä kotitalouden säästämismahdollisuuksista ovat parantuneet toukokuussa huhtikuuhun verrattuna. Sen sijaan kuluttajien odotukset omasta taloudestaan ovat heikentyneet hieman.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin toukokuussa 1 315 Suomessa asuvaa henkilöä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien asunnonostoaikeet kääntyneet laskuun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat