Kokeile kuukausi maksutta

YIT sai pienennettyä velkataakkaansa, mutta liikevaihto laski

YIT:n toimitusjohtaja Kari Kauniskangas on tyytyväinen yhtiön nettovelan pienentymisestä vaikka kolmannen neljänneksen tulos, liikevaihto, tilauskanta ja kassavirta olivat merkittävästi heikommat kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Lemminkäisen ja YIT:n sulautumisessa Lemminkäisen kaikki varat ja velat siirtyivät selvitysmenettelyttä YIT:lle ja Lemminkäinen purkautui.

Liikevaihto laski heinä-syyskuussa 19 prosenttia 391,7 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 485,7 miljoonasta. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto laski 13 prosenttia. Myös yhtiön liikevoitto kutistui ilman kertaluonteisia eriä 20,3 miljoonaan euroon, kun vuosi sitten voittoa kertyi 33,5 miljoonaa. Liikevoittomarginaali laski vuoden takaisesta 6,9 prosentista 5,2 prosenttiin.

YIT:n tilauskanta laski kymmenen prosenttia kesäkuun lopun tasolta ja oli reilut 2,3 miljardia euroa.

Tammi-syyskuun vertailussa liikevaihto laski 12 prosenttia 1 182 miljoonaan euroon vuoden 2014 saman ajanjakson 1 340,2 miljoonasta eurosta. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto laski kuusi prosenttia. Liikevoitto laski vuoden 2014 tammi-syyskuun 95,1 miljoonasta eurosta 59,4 miljoonaan euroon. Liikevoittomarginaali laski ilman kertaluonteisiä eriä 5,0 prosenttiin vuoden takaisesta 7,1 prosentista.

”Painopisteen siirtäminen asteittain kannattavuuteen ja kasvuun on mahdollista vahvana jatkuneen kassavirran ja nettovelkatavoitteen saavuttamisen ansiosta. Kolmas vuosineljännes oli viides peräkkäinen neljännes, jolloin operatiivinen kassavirtamme investointien jälkeen oli positiivinen ja nettovelka jatkoi pienenemistään”, Kauniskangas sanoi yhtiön tiedotteessa.

Tsekistä, Slovakiasta ja Puolasta uutta virtaa

Kauniskangas pitää yhtiön tulevaisuuden kannalta tärkeänä, että se on saanut käyntiin kaksi uutta aluehanketta Tsekissä ja Slovakiassa. Lisäksi YIT perustaa uuden yksikön Puolaan ja jatkaa alueella tonttihankintoja.

Suomessa kuluttajat ovat Kauniskankaan mielestä edelleen varovaisia, mutta sijoittajat aktiivisia.

”Suomessa haemme kasvua aiempaa vahvemmin pääkaupunkiseudulta. Lisäksi panostamme asuntojen kohtuuhintaisuuteen monin eri tavoin. Sijoittajien kanssa tehtyjen kauppojen korkea osuus painaa edelleen toimialan kannattavuutta. Toisaalta valmiiden myymättömien asuntojen määrä Suomessa pieneni merkittävästi.”

Venäjällä yhtiö tavoittelee yhteensä noin 10 miljoonan euron säästöjä kiinteissä kustannuksissa, sillä tilanne maassa jatkuu haastavana sekä kysynnän että hintakehityksen osalta.

Yhtiön Toimitilat ja infra -toimialalla liikevaihto ja tulos kääntyivät kasvuun ja vahva tilauskanta sekä siihen vielä kuulumattomat merkittävät projektit kuten esimerkiksi Pasilaan nouseva uusi aluekeskus Tripla ja Tampereen raitiotiehanke antavat hyvän pohjan tulevaisuuden kasvulle. Myös E18 Hamina-Vaalimaa -moottoritiehanke on lähtenyt hyvin käyntiin.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT sai pienennettyä velkataakkaansa, mutta liikevaihto laski”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat