Kokeile kuukausi maksutta

Aloitusten romahdus jäi tilapäiseksi – gryndaustuotanto palasi hyvälle tasolle syksyllä 2015

Myytävien omistusasuntojen aloitusten romahdus jäi Rakennuslehden asuntomarkkinakatsauksen mukaan lyhytaikaiseksi pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Tarkastelluilla alueilla aloitettiin 7 prosenttia enemmän uusia asuntoja kuin vastaavana aikana vuosi sitten. Edellisellä puolen vuoden aikajaksolla gryndausaloitukset romahtivat, joten siihen verrattuna aloitukset kasvoivat peräti 83 prosenttia. Aloitukset ovat nyt hyvällä normaalitasolla.

Kerrostaloasuntoja aloitettiin enemmän kuin kertaakaan vuonna 2008 puhjenneen finanssikriisin jälkeen. Kerrostaloaloitukset lisääntyivät vuodessa 22 prosenttia. Rivitaloasuntojen rakentaminen väheni samana aikana 17 prosenttia.

Tarkasteltujen alueiden perusteella voi arvioida, että koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa aloitettiin 12 kuukauden aikana noin 8 000 gryndausasuntoa.

Markkinoiden kokoon suhteutettuna Jyväskylässä oli eniten asuntoaloituksia. Oulun seudulla aloitettiin puolessa vuodessa 682 asuntoa.

Ennakkomarkkinoinnissa olevien asuntojen määrä väheni 20 prosentilla vuodentakaisesta. Asuntorakentamista riittää kuitenkin jatkossakin, sillä pääkaupunkiseudun ulkopuolella on noin 3 600 asuntoa ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä.

Uusien kauppa vetää

Uusien asuntojen kauppa kävi kuluneen puolen vuoden aikana keskimääräistä paremmin.

Myynnissä olevien asuntojen määrä kasvoi puolessa vuodessa 10 prosentilla. Asuntotuotannon tilapäisen notkahduksen takia myytävää on kuitenkin kymmenesosan vähemmän kuin vuosi sitten. Silti tarjontaa on paljon, 13 prosenttia yli kymmenen vuoden keskiarvotason.

Myymättömien valmiiden asuntojen ongelma ei ole vielä ohi, vaikka valmiiden asuntojen määrä väheni tarkastelluilla alueilla puolessa vuodessa 6 prosentilla. Valmiiden varasto ylittää 40 prosentilla 10 vuoden keskiarvotason.

Koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa on arviolta 2 000 valmista myymätöntä asuntoa.

Myynnissä olevista asunnoista 27 prosenttia on valmiita.

Uusien asuntojen kauppojen määrä ylittää 6 prosentilla kymmenen vuoden keskiarvotason. Puolessa vuodessa kaupat lisääntyivät 3 prosentilla, mutta vuoden takaiseen verrattuna tilanne on käytännössä ennallaan.

Lähes joka neljäs kauppa uudesta

Lähes joka neljäs asuntokauppa tehdään uudesta asunnosta. Se on finanssikriisin jälkeisen ajan ennätys. Osasyy uusien asuntojen suosioon saattaa olla se, että monet sijoittajat hankkivat mieluummin uusia kuin käytettyjä asuntoja.

Sijoittajienmerkitys uusien asuntojen kaupassa kasvoi myös kuluneen puolen vuoden aikana.

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntälukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevienasuntojen kauppaaminen kestää kuluneen kuuden kuukauden kaupantekovauhdilla. Myytävää riittää nyt 10,3 kuukaudeksi, kun lukema oli puoli vuotta sitten 9,6 kuukautta.

Markkinatilanne on tasapainossa.

Uusien asuntojen kauppa on keskimääräistä vilkkaampaa Pohjanmaalla ja radanvarsialueella.

Lahden seudulla on suhteellisesti eniten valmiita myymättömiä asuntoja, aloituksia on vähän ja kauppa hiljaista.

Turun kerrostaloneliö lähes 5 000 euroa

Myynnissä olevien uusien asuntojen keskihinta nousi 1,2 prosenttia puolessa vuodessa ja 1,8 prosenttia vuodessa. Hintojen nousua voi pitää maltillisena, sillä tuotanto on painottunut pieniin asuntoihin ja suuriin kaupunkeihin. Kumpikin tekijä nostaa rakentamisen kustannuksia.

Käytetyt asunnot kallistuivat tarkastelluilla alueilla 0,3 prosenttia vuodessa.

Keskihinnaltaan halvin uusi kerrostaloneliö on myynnissä Raumalla (3 403 euroa) ja kallein Turussa (4 861 euroa). Halvimmat uudet rivitaloneliöt ovat edelleen Oulussa (2 257 euroa), kalleimmat Turussa (3 142 euroa).

Rivitaloasuntojen hintahaitari on kaventunut eri kaupunkien välillä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Aloitusten romahdus jäi tilapäiseksi – gryndaustuotanto palasi hyvälle tasolle syksyllä 2015”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat