Kokeile kuukausi maksutta

Rakentaminen kasvaa RT:n mukaan ensi vuonna noin 2 prosenttia

Rakennusteollisuus RT ennustaa syksyn suhdannekatsauksessaan ensi vuodeksi maltillista, noin 2 prosentin kasvua.

Rakennusteollisuus RT ennustaa syksyn suhdannekatsauksessaan ensi vuodeksi maltillista, noin 2 prosentin kasvua.

”Rakentaminen on sukeltanut syvemmälle kuin bruttokansantuote, minkä vuoksi se voi myös nousta hieman BKT:ta ripeämmin. Vertailutaso on niin huono, että vähäinenkin viriäminen näkyy plussana”, toteaa Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen.

Kuluva vuosi on rakentamisessa neljättä vuotta peräkkäin heikko. Rakentamisen määrän ennakoidaan vähentyvän prosentin verran viime vuodesta.

”Keskeisin kysymys on, miten investoinnit lähtevät liikkeelle. Rakennusinvestoinnit muodostavat yli puolet kaikista investoinneista. Nykyisillä ennusmerkeillä rakentamisen kasvu ei kanna pidempään vaan edellyttää yleisen taloustilanteen kohenemista”, Pakarinen sanoo.

Talonrakentamisen aloituskuutiot ovat liki viimevuotisella tasolla, mutta huomattavasti pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella. Tasoa laskee tänä vuonna erityisesti maatalousrakennukset.

Koska nämä ovat muita halvempia rakennustyyppejä, uudisrakentamisen volyymi noussee ensi vuonna, vaikka kuutiomääräiset aloitukset eivät kuluvana vuonna kasva.

Asuntotuotanto kasvaa

Uusia asuntoja aletaan rakentaa tänä vuonna noin 27 000. Se on reilut tuhan asuntoa enemmän kuin viime vuonna. RT:n mukaan taso on kuitenkin selvästi alle vuosittaisen asuntorakentamistarpeen. Toimitilarakentamisen ensi vuoden volyymiä nostaa yksittäisten suurten hankkeiden käynnistyminen.

Korjausrakentaminen on pysynyt vakaalla kasvu-uralla ja sen tuotannon arvo ylittää uudisrakentamisen.

Infrarakentamisen tilanne on jokseenkin epävarma talvea kohti mentäessä. Useat isot projektit ovat päättymässä eikä näköpiirissä ole uusia suuria hankkeita, jotka voisivat kompensoida laskua. Valtio siirtää infrarahoitustaan investoinneista perusväylänpitoon ja korjausvelan vähentämiseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentaminen kasvaa RT:n mukaan ensi vuonna noin 2 prosenttia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat