Kokeile kuukausi maksutta

Uusi hitas-kerrostaloneliö maksaa jo yli 4 400 euroa – kova nousuvauhti

Helsingissä myynnissä olevat uudet hintasäännellyt hitas-asunnot ovat kallistuneet roimasti kovan rahan asuntoja nopeammin, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta.

Myynnissä olevat hitasit kallistuivat vuodessa 9,8 prosenttia, kun samaan aikaan Helsingin sääntelemättömät uudet asunnot halpenivat 2,6, prosenttia.

Koko pääkaupunkiseudun sääntelemättömät uudet asunnot kallistuivat vuodessa 2,5 prosenttia.

Uusi hitas maksaa keskimäärin jo 4 298 euroa neliöltä. Uuden kerrostalon hitas-neliöstä pyydetään keskimäärin 4 451 euroa (+11,6 % vuodessa). Hitas-rivitalojen neliöhinta, 3249 euroa, sen sijaan halpeni vuodessa 6,1 prosenttia.

Viidessä vuodessa hitasit ovat kallistuneet 30,8 prosenttia, kun Helsingin vapaarahoitteiset asunnot ovat kallistuneet samassa ajassa vain 5,4 prosenttia.

Uusia valmiita myymättömiä hitaseja on 46. Hitaseilla tehdään noin 500 kauppaa vuodessa.

Myynnissä oleva sääntelemätön uusi asuntoneliö maksaa Helsingissä keskimäärin 6 473 euroa (-2,6 % vuodessa) ja Espoo–Kauniainen-alueella 5 573 euroa (+5,3 %). Vantaalla uusia asuntoja kaupitellaan keskimäärin 4 460 euron neliöhinnalla (+4,4 %).

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n seurantaan.

Myös käytetyt hitasit kallistuneet nopeasti

Runsas kolme vuotta sitten Rakennuslehti selvitti, että käytettyjen hitasien hinnat ovat nousseet joillakin alueilla nopeammin kuin niiden ympäristössä sijaitsevien sääntelemättömien asuntojen hinnat.

Yllättävän kehityksen taustalla on vuonna 2004 käyttöönotettu markkinahintaindeksi, jolla pyrittiin pääsemään eroon niin sanotusta hitas-loukusta eli kaventamaan eroa hitasien ja kovan rahan asuntojen hintojen välillä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Uusi hitas-kerrostaloneliö maksaa jo yli 4 400 euroa – kova nousuvauhti”

  1. Olisikohan kyse siitä, että hitaksia on nyt rakennettu enimmäkseen huippuhintaisille alueille Jätkäsaareen, Kalasatamaan ja Arabianrantaan eikä enää ”halpoihin” lähiöihin niin kuin takavuosina, koska siellä ei hintasäännöstelyllä ole enää merkitystä.

  2. Hintaan vaikuttaa paljon kaavoitus ja sen vaatimat omat ihmeellisyytensä taloihin. Saarten talojakin katsoo, niin otsalla näkee että osaan on aika ihmeellisiä härveleitä vaadittu jotka kymmenen vuoden päästä voivat olla ongelmia. Elippäs taitaa olla virkamiesten tekosia tuo kova hinta.

  3. Asunnothan on rakennettu vuokratontille! Ei tarvii kovin kummoista laskutoimitusta kun tajuaa että joku vetää huimat voitot = grynderi! Hitas joutaisi lakkauttaa , olisi reilumpaa tukea suoraan rakennusliikkeitä jos se tulonsiirto halutaan kerta sinne antaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat