Kokeile kuukausi maksutta

Uudet asunnot kallistuivat rajusti pääkaupunkiseudun ulkopuolella

Uusien myytävien omistusasuntojen hinnat ovat nousseet selvästi pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta.

Sijoittajakysyntä on kiihdyttänyt asuntorakentamista.

Kauppa käy hyvin, aloitustahti on normaali ja valmiiden asuntojen varasto on pienentynyt.

Uusien asuntojen hintojen nousu kiihtyi hieman hiljaisemman jakson jälkeen. Myynnissä olevat uudet asunnot kallistuivat 3,6 prosenttia puolessa vuodessa ja 4,8 prosenttia vuodessa. Käytettyjen asuntojen hinta on pysynyt käytännössä paikoillaan (+0,1 % vuodessa).

Uusi asunto maksaa jo keskimäärin 3 596 euroa neliöltä pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Keskihinnaltaan halvin uusi kerrostaloneliö on myynnissä Lappeenrannassa (3 463 euroa). Rauman keskihinta on selvästi halvempi, mutta siellä on myynnissä vain kolme uutta asuntoa. Keskihinnaltaan kallein kerrostaloneliö on myynnissä Turussa (4 809 euroa).

Halvimmat rivitaloneliöt ovat Oulussa (2 355 euroa), mutta ero Lappeenrantaan on vain 50 euroa. Kalleimmat rivitaloneliöt ovat Kerava–Tuusula-alueella (3 945 euroa).

Kauppa kiihtyi

Uusien asuntojen kauppa lisääntyi viime syksystä 4,3 prosenttia ja vuodessa 7,1 prosenttia. Kauppojen määrä ylittää kymmenen vuoden keskiarvon 11 prosentilla.

Sijoittajien tekemät kaupat ovat lisääntyneet entisestään, asuntoja on myyty nipuissa esimerkiksi rahastoille. Todellisuudessa sijoittajakauppa on vielä vilkkaampaa kuin lukemat osoittavat, sillä rakennusliikkeiden kokonaisina kohteina sijoittajille urakoimat asunnot eivät näy näissä kauppatilastoissa.

Jo ongelmatasolle noussut valmiiden myymättömien asuntojen varasto on pienentynyt puolessa vuodessa selvästi. Tarkastelluilla alueilla on nyt 887 valmista myymätöntä asuntoa, mikä on kymmenen vuoden keskiarvotaso. Määrä väheni syksystä 335:llä ja vuodessa 414 asunnolla. Valmiiden asuntojen osuus tarjonnasta on enää 21 prosenttia, kun vuosi sitten joka kolmas myytävä asunto oli valmis.

Koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa on arviolta noin 1 500 valmista myymätöntä asuntoa.

Hyvä aloitustahti

Tarkastelluilla alueilla aloitettiin puolessa vuodessa 2 438 asunnon rakentaminen, mikä on hyvä normaalitaso. Edellisellä puolen vuoden jaksolla aloituksia oli tavallista enemmän, ja vuosi sitten asuntoaloitukset olivat tavallista matalammalla tasolla. Rivitaloasuntojen rakentaminen on piristynyt hiljaisen ajanjakson jälkeen.

Jyväskylän seudulla aloitettiin puolessa vuodessa peräti 522 asunnon rakentaminen. Niistä lähes kaikki sijaitsevat kaupungissa. Myös Kuopiossa ja Järvenpäässä aloitustahti on ollut vilkas.

Alueelliset erot ovat isot. Esimerkiksi Mikkelissä ei käynnistetty yhtään asuntokohdetta puolessa vuodessa.

Asuntorakentamisen kasvun takana on sijoittajakaupan kasvu. Näissä aloitusluvuissa eivät ole mukana urakkatuotantona sijoittajille myydyt kokonaiset kohteet.

Tarkasteltujen alueiden perusteella voidaan arvioida, että koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa aloitettiin 12 kuukauden aikana noin 9 250 asuntoa.

Ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on sopivasti kohteita, nykytahdilla suunnilleen puolen vuoden aloituksia vastaava määrä.

Ei ylitarjontaa

Uusista asunnoista ei ole enää ylitarjontaa, sillä tarjonta on laskenut selvästi viime syksystä. Rakenteilla olevia tai valmiita uusia asuntoja on myynnissä enää vain 4 prosenttia enemmän kuin keskimäärin kymmenen vuoden aikana.

Rakenteilla olevien myymättömien asuntojen määrä lisääntyi vuodessa 19 prosenttia.

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntälukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen kuuden kuukauden kaupantekovauhdilla. Myytävää on nyt 9,2 kuukaudeksi, mikä on 0,9 kuukautta alle kymmenen vuoden keskiarvon. Puoli vuotta sitten lukema oli 10,3 kuukautta. Asuntopulasta ei kuitenkaan ole pelkoa.

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan, joka koskee kahdeksaa aluetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Uudet asunnot kallistuivat rajusti pääkaupunkiseudun ulkopuolella”

  1. Rakennusmääräysten tiukentuminen nostaa rakennuskustannuksia (selittänee osin hurjat hinnat). On lämmöntalteenottoa ynm. Huvittavaa kyllä ihmiset kuvittelevat vanhojen asuntojen hinnan nousevan uusien imussa. No onneksi on matalat korot.. vielä.

  2. Mites Tampere? TTY:n opiskelijavetoinen TUUMA tarjoaisi nämä tiedot puolivuosittain korvausta vastaan, joten kannattaisiko Rakennuslehden harkita julkaisun hankkimista, kun sitä on heille joka kerta koitettu tarjota? Tampere on kuitenkin pääkaupunkiseuden jälkeen suurimpia kohteita ja sen puuttuminen on aika harmillista.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat