Lentävät robottirapparit ja –maalarit tulevat

Rumble Tools on kehittänyt ensimmäisenä maailmassa lentäviä työ- ja korjausrobotteja, jotka pystyvät työskentelemään itsenäisesti vaikka maalaus- tai rappaustöissä.

Ihmistä ne eivät korvaa, mutta ne voisivat helpottaa etenkin korkeissa tai muuten vaarallisissa paikoissa työskentelyä.

Yhtiön kehittämät robottikopterit erottaa muista niin, että ne pystyvät tekemään monia töitä itsenäisesti ja reagoimaan ympäristöönsä. ”Se että kopteri pystyy tekemään työtä monilla eri työkaluilla, on ainutkertaista. Maailmalla tähän mennessä esitellyt kopterit, joissa on tarttumakäsi, ovat olleet enemmänkin kokeilua. Niitä ei ole tarkoitettu vakavaan työntekoon”, tulevaisuuden tutkija Risto Linturi arvioi.

Samaan aikaan kun akut ja sähkömoottorit ovat keventyneet, elektroniikka, tasapainotuslaitteistot ja ohjelmistot ovat kehittyneet siihen pisteeseen, että markkinat ovat Linturin mukaan räjähtämässä. ”Mitä robottikopterit voivat tehdä ja miten paljon helpompaa on, kun ei tarvitse rakentaa telineitä tai kuljettaa nosturilaitteita pitkin poikin. Tällä on iso merkitys myös rakennusalalle.”

Lentävä 3d-printteri

Rumble Tools puhuu jopa miljardin dollarin markkinoista, jotka se haluaa valloittaa koptereillaan yhdessä kansainvälisten pilottiyritysten, kuten Stora Enson kanssa. Niissä hyödynnetään tekoälyä ja sensoriteknologiaa vähän samaan tapaan kuin robottiautoissa.

”Tavoite on kehittää valvonta- ja työrobotista työkalu, joka pystyy tekemään itsenäisesti säännöllisiä valvontakierroksia ja nopeuttamaan syttymisvaaran havaitsemista. Tarkoitus on liittää robottikopterit osaksi valvonta- ja hälytysjärjestelmiämme”, Imatran tehtaiden palopäällikkö Mikko Parikka kertoo.

Rakennusalan sovellukset ovat liiketoimintajohtaja Antti Korhosen mukaan vielä alkutekijöissään, koska tarkkuusvaatimukset ovat esimerkiksi julkisivun rappauksessa kovat. Vaikka robotit ovat hyviä toistamaan oppimaansa, niin se, että ne tekevät ensimmäisen kerran tehtävän oikein, vaatii paljon työtä.

”Pinnoituksissa tullaan hyödyntämään perinteistä ruiskutustekniikkaa. Kun sen tekee robottikopteri softan ohjaamana, puhutaan 3d-printtauksesta. Robotti skannaa ensin esimerkiksi seinän ja mittaa, kuinka paksu kerros pitää printata.”

Lainsäädäntöön toivotaan joustoa

Yhtiön ydinosaaminen on robotiikkaratkaisuissa ja niiden ohjelmistokehityksessä.

”Robottimme työskentelevät aluksi tehdasalueilla, mutta myöhemmin vaikka räystäiden puhdistustehtävissä. Innostus on valtava eikä ratkaisuja ole vielä paljon”, Korhonen toteaa.

Lainsäädäntöä hän toivoisi kehitettävän Puolan tapaan joustavampaan suuntaan. Myös USA aikoo ensi vuonna vapauttaa näkökentän ulkopuolelle lentämisen. Englannissa on annettu jo lupa joillakin alueilla kuljettaa paketteja näköetäisyyden ulkopuolelle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lentävät robottirapparit ja –maalarit tulevat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat