Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki-kerrostalojen rakentaminen alkaa – mallia täydennysrakentamiseen

Ensimmäiset täydennys- ja lisärakentamisen sujuvoittamiseen tarkoitetut Helsinki-kerrostalot ovat saaneet rakennusluvat.

Ensimmäinen Helsinki- kerrostalo nousee Mellunmäkeen.

Mellunmäen Tankovainioon nousee vähitellen Helsinki-kerrostalojen alue, jossa täydennysrakentamista harkitsevat voivat tutustua joustaviin täydennysrakentamiseen soveltuviin vaihtoehtoihin

Tankovainion alueen kahdelle rakennuspaikalle rakennetaan 4-5-kerroksiset, yksiportaiset, kahdesta asuntonopasta muodostuvat asuinrakennukset. Helsinki-kerrostaloiksi hyväksyttyihin rakennuksiin tulee yhteensä 64 asuntoa.

Rakennusnoppien julkisivut rapataan toisistaan asteittain eroavilla väreillä. Parvekkeet on integroitu rakennusmassan osaksi. Katolla on terasseja ja maantasokerroksessa asuntopihoja.

Noppamaisten osien väliin portaikko ja yhteiskäyttötilat

Tankovainion kummassakin kerrostalokokonaisuudessa asunnot sisältävät perusosat ovat neutraaleja pistetaloja, tehokkaita ja kaupunkikuvallisesti moitteettomia noppia. Perusosat yhdistyvät toisiinsa nivelellä, johon on sijoitettavissa portaikko ja muuta yhteiskäyttöistä tilaa.

Nivel mahdollistaa rakennuskokonaisuuden sovittamisen erilaisina muodostelmina erilaisiin maasto-olosuhteisiin ja ympäristöihin. Myös asuntonopan sisätiloja voidaan muunnella joustavasti. Kohteen lähes kaikkien asuntojen ikkunat avautuvat kahteen ilmansuuntaan.

Kohteen pääsuunnittelija on arkkitehti Juha Mutanen Arkkitehtitoimisto Juha Mutanen Oy:stä.

Helsinki-kerrostaloja kehitetään Helsingin rakennusvalvonnan vetämässä usean osapuolen yhteishankkeessa. Tavoitteena on poistaa monesti täydennysrakentamisen pullonkaulana ollut pula sopivista ja joustavista rakennusten malleista ja niihin liittyvistä kustannustiedoista. Moni taloyhtiö on jättänyt tontin lisärakentamisen suunnittelun sikseen siinä vaiheessa, kun olisi pitänyt tehdä esisuunnittelun investointeja. Helsinki-kerrostalojen kehitystyö on käynnistynyt seitsemällä tontilla Tankovainossa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Helsinki-kerrostalojen rakentaminen alkaa – mallia täydennysrakentamiseen”

  1. Kyllä tuo Helsinkikerrostalo keksittiin jo 70-luvulla.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat