Kokeile kuukausi maksutta

Lakiluonnokset valitusluvan käytön laajentamisesta lausunnolle

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja ehdotuksesta hallituksen esitykseksi, joka koskee muutoksenhakua ympäristöasioissa.

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja ehdotuksesta hallituksen esitykseksi, joka koskee muutoksenhakua ympäristöasioissa.

Ehdotuksen mukaan valitettaessa korkeimpaan hallinto-oikeuteen vaadittaisiin jatkossa valituslupa lähes kaikissa ympäristönsuojelulain, vesilain, maankäyttö- ja rakennuslain sekä maa-aineslain mukaisissa päätöksissä. Lakiehdotus perustuu pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan, jonka mukaan valituslupajärjestelmän soveltamisalaa tulee laajentaa ja ottaa se laajamittaisesti käyttöön rakentamis- ja ympäristöasioissa.

Valituslupaa tulisi jatkossa hakea, jos aikoo valittaa hallinto-oikeuden päätöksistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Uudistus ei koskisi valtioneuvoston päätöksiä, sillä niissä korkein hallinto-oikeus on ensimmäinen oikeusaste.

Ympäristönsuojelulain nojalla annettaviin ympäristöministeriön päätöksiin haettaisiin jatkossa muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta eikä enää ensiasteena korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Vesitalouslupien sekä vesitalouslupien ja ympäristölupien yhteiskäsittelyasioita koskevat valituskirjelmät toimitettaisiin jatkossa suoraan Vaasan hallinto-oikeudelle eikä enää asiasta päättäneelle viranomaiselle.

Lisäksi ehdotetaan, että valituslupa tarvittaisiin jatkossa myös hallinto-oikeuden tekemistä luonto- ja lintudirektiivien lajeista johtuvista poikkeuslupapäätöksistä. Nämä poikkeuslupapäätökset ovat myös tarkastelussa nyt käynnissä olevassa yhden luukun palvelujen lakihankkeessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lakiluonnokset valitusluvan käytön laajentamisesta lausunnolle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat