Kokeile kuukausi maksutta

Ylijohtaja Karhunen: Ympäristöluvat ja valvonta yhdistettävä

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Minna Karhunen esittää ympäristölupien ja valvonnan yhdistämistä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Minna Karhunen esittää ympäristölupien ja valvonnan yhdistämistä.

Tällä hetkellä lupa- ja valvontatehtävät on jaettu aluehallintovirastojen ja ELY-keskusten välille.

”Saamme jatkuvasti palautetta, että lupaehtoja on vaikea valvoa”, Karhunen sanoo Avin tiedotteessa. Karhunen esitti yhdistämistä tiistaina Helsingissä järjestetyillä valtakunnallisilla ympäristö- ja vesilupapäivillä.

Karhusen mukaan itsehallintoalueiden perustaminen ja valtion aluehallinnon uudistus tarjoavat mahdollisuuden tarkastella viranomaisten työnjakoa kriittisesti.

”Päällekkäisyyksiä pitää karsia ja tehtäviä priorisoida, koska kaikkiin nykyisiin tehtäviin ei ole tällä hetkellä riittävästi resursseja. Viranomaisten määrää on syytä myös vähentää”, Karhunen sanoi.

Hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi turhan säätelyn purkaminen, hallinnollisen taakan keventäminen ja lupaprosessien sujuvoittaminen. Yhtenä keinona on esitetty viranomaisten välisen valitusoikeuden rajoittamista. Esimerkiksi tällä hetkellä ELY-keskuksilla on valitusoikeus aluehallintovirastojen päätöksiin.

Karhusen mukaan nykyisin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksissa oleva ympäristöosaaminen saadaan jatkossa parhaiten hyödynnettyä keskittämällä toiminta yhteen organisaatioon.

Karhusen mukaan ympäristöhallintoon kohdistuu ristiriitaisia odotuksia. ”Kun jotain ikävää tapahtuu, kaivataan lisää valvontaa ja lisää normeja. Toisaalta kilpailukyvyn nimissä halutaan enemmän joustavuutta ja vähemmän lupia ja valvontaa. Toiminta pitäisikin pystyä tulevaisuudessa kohdentamaan sinne, missä on eniten riskejä. Nyt resursseja hajotetaan liian moneen suuntaan. Päättäjien on pystyttävä sanomaan, mikä on enemmän tärkeää kuin jokin muu.”

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ylijohtaja Karhunen: Ympäristöluvat ja valvonta yhdistettävä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat