Talotekniikka Korjausrakentaminen Talous Työelämä Uutiset Johanna Aatsalo Ei kommentteja

Vakaus kasvanut LVI-urakoinnissa, mutta kannattavuudessa on edelleen ongelmia

Asuntojen uudistuotanto luo uudenlaista vakautta LVI-urakoitsijoiden tilauskantaan vaikka alan yritysten kannattavuus ei olekaan kohentunut.

Wiitta Oy:ssä robotti tekee putkiyhteet muottipuristustekniikalla.

LVI-urakoitsijoiden näkemykset tulevaisuudesta eivät ole vieläkään ruusuiset vaikka kasvanut asunnonvaihtotarve, matala korkotaso ja kuluttajien luottamus ovat vauhdittaneet asuntokauppaa ja 2000-luvun voimakkainta asuntotuotantovauhtia.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n teettämän suhdannekyselyn mukaan noin 40 prosenttia urakoitsijoista kokee lisääntynyttä vakautta, kun tarkastellaan tilannetta tilauskantaa pidemmälle. Muutoin näkemykset tulevaisuudesta eivät ole muuttuneet positiivisemmaksi viime syksystä tai vuodentakaisesta.

”Talotekniikka kulkee aina jälkisuhdanteessa. Tulokset kertovat kuitenkin edelleen, että urakoitsijoita on enemmän kuin tarvitaan eikä kaikille riitä töitä tasaisesti”, LVI-TU:n toimitusjohtaja Jari Syrjälä kertoo.

Syrjälän mukaan kaksi kolmasosaa uudistuotannosta tehdään pääkaupunkiseudulle ja Tampereen, Turun sekä Oulun alueella.

Lisää töitä pienemmistä neliöistä

Tuotannon painottuminen erityisesti pieniin kerrostaloasuntoihin kasvattaa LVI-töiden osuutta, sillä niihin tarvitaan lähes saman verran vesi-, saniteetti- ja ilmanvaihtolaitteita kuin suurimpiinkin huoneistoihin.

”Kyselyn mukaan uudistuotantokohteiden aikatauluissa on kuitenkin ongelmia, sillä kohteet eivät käynnisty aikataulussa. LVI-urakoitsijoiden mukaan betonielementeistä ja rakennustarvikkeista on jo pulaa”, Syrjälä huomauttaa.

Urakoitsijoiden mukaan uudisrakentaminen on vähintään hyvällä tasolla reilulla kolmasosalla LVI-urakoitsijoista. Liki 40 prosenttia arvioi uudisrakentamisen kiihtyvän syksyä kohden mentäessä.

Korjausrakentaminen on vähintään tyydyttävällä tasolla jopa 86 prosentilla kyselyyn vastanneista ja suuntauksen uskotaan jatkuvan loppuvuotta kohden. Sen sijaan huoltotoiminta on vilkastunut, sillä liki puolet arvioi tilanteen ainakin hyväksi. Lisäksi valtaosa vastaajista arvioi tilanteen jatkuvan vähintäänkin tyydyttävänä tämän vuoden.

LVI-urakoitsijoiden täystyöllistävä työkanta on neljä kuukautta, mikä on pitkän ajan keskiarvoa alhaisempi. Toisaalta kyselyssä tilauskannan vaihtelu oli 0-15 kuukautta 76 vastaajayrityksen joukossa.

”Korjausrakentamisessa Lappeenrannan, Kuopion ja Pohjanmaan alueella oli kesän jälkeen runsaasti tarjouspyyntöjä, mutta syksyllä aktiviisuus hiljeni. Nyt näyttää taas siltä, että tilanne on näillä alueilla vilkastumassa.”

Kannattavuusongelmat jatkuvat

Korjausrakentaminen tuo melkein puolet LVI-urakoinnin liikevaihdosta. Liikevaihto on noussut reilulla puolella yrityksistä, mutta kannattavuus oli vain tyydyttävällä tasolla 40 prosentilla LVI-barometriin vastanneista yrityksistä.

Syrjälän mukaan yritykset kommentoivat kyselyssä markkinatilannetta esimerkiksi pohtimalla, miten joku voi myydä näin halvalla eikä ala osaa toimia eikä hinnoitella suhdanteiden mukaan.

”Tilaajat käyttäneet laman hinnoittelua hyväkseen ja tilanne näkyy myös huollon puolella”, Syrjälä kertoo.

Rakentamisen vahvasta suhdanteesta huolimatta LVI-urakoitsijoiden kannattavuus ei ole kohentunut odotetusti. Virallisissa tilantoissa on vielä vähän aineistoa, mutta esimerkiksi taloustietoa keräävän Balancen mukaan mediaaniyrityksen käyttökate on polkenut paikallaan, ja sekä liiketulos että nettotulos ovat sukeltaneet.

LVI-asennuksen arvo kasvoi viime vuonna 5,1 prosenttia 3,4 miljardiin euroon. Ala työllistää 14 000 henkeä. LVI-TU ry:n helmi-maaliskuussa toteuttamaan kyselyyn osallistui 76 järjestön jäsenyritystä. Vastausprosentti oli 29.

 

 

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia