Kokeile kuukausi maksutta

Henri Juva antaa pyyhkeitä jatkuvalle rakentamismääräysten kiristämiselle

LVI-Teknisten Urakoitsijoiden puheenjohtaja Henri Juva kritisoi nopeassa tahdissa tapahtuvaa rakentamismääräysten jatkuvaa ja vaiheittaista kiristämistä. Tämä johtaa hänen mukaansa toistuvaan hukkatyöhön asioita ja teknisiä ratkaisuja aina uudelleen opeteltaessa. Kun uudistetut määräykset eivät vielä ole tulleet edes voimaan, samanaikaisesti jo valmistellaan portaittain vuoden 2020 tavoitteita.

LVI-Teknisten Urakoitsijoiden puheenjohtaja Henri Juva kritisoi nopeassa tahdissa tapahtuvaa rakentamismääräysten jatkuvaa ja vaiheittaista kiristämistä. Tämä johtaa hänen mukaansa toistuvaan hukkatyöhön asioita ja teknisiä ratkaisuja aina uudelleen opeteltaessa. Kun uudistetut määräykset eivät vielä ole tulleet edes voimaan, samanaikaisesti jo valmistellaan portaittain vuoden 2020 tavoitteita.

image

Toisaalta Juva näkee vuonna 2012 voimaan tulevissa määräyksissä myös positiivista. Tällaisena seikkana hän mainitsee energialähteestä riippumattomien, joustavien vesikiertoisten lämmitysjärjestelmien aseman vahvistumisen. Lisäksi hän kehuu kokonaisenergiatarkastelua, joka ohjaa eri alojen toimijoita parempaan yhteistyöhön.

Tilaajavastuulaki ei ole toiminut

LVI-Teknisten Urakoitsijoiden syyskokouksessa Helsingissä tiistaina 16. marraskuuta puhunut Juva otti kantaa myös rakennusalalla rehottavaan harmaaseen talouteen.

”Tilaajavastuulain mukaan tilaajan tulee selvittää, että sen käyttämä urakoitsija ja palveluntuottaja on hoitanut työnantaja- ja muut yhteiskunnalliset velvoitteensa. Lain lähtökohta on edistää yritysten välistä rehtiä kilpailua ja työehtojen noudattamista, mutta valitettavasti se ei ole toiminut tarkoitetulla tavalla”, Juva totesi.

Juva perusteli arviotaan ensinnäkin sillä, että selvitysvelvollisuus ei ole toiminut läpi ketjun. Usein tilaaja ei tiedä, millainen ”kuraämpäriyritys” ketjun päästä löytyy. Tilaajat ja järjestäytyneet yritykset eivät ole tähän mennessä myöskään hyödyntäneet riittävästi Tilaajavastuu.fi-palvelua. Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Esimerkiksi LVI-urakoitsijat ja Rakennusteollisuus RT:n Pintatoimiala liittyivät vastikään palveluun.

Tilaajavastuulain ongelmat on kuitenkin tiedostettu myös valtionhallinnossa. Noin kuukausi sitten sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula ja työministeri Anni Sinnemäki alkoivat selvittää tilaajavastuulain muutostarpeita. Sinnemäki asetti myöhemmin erityisen työryhmän selvittämään toimia harmaan talouden torjumiseksi rakennusalalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Henri Juva antaa pyyhkeitä jatkuvalle rakentamismääräysten kiristämiselle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat