Kokeile kuukausi maksutta

Lemminkäisen liikevaihto kasvoi­ – tulos heikkeni ympäristörikkomuskorvauksen takia

Lemminkäisen liikevaihto kasvoi kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa lähes neljänneksen viime vuoden vastaavasta ajasta.

Lemminkäisen osto ei ole nostanut YIT:n kurssia lähellekään huippulukemia.

Yhtiön viralliset tulosluvut heikkenivät hieman, koska Helsingin hovioikeus määräsi Lemminkäisen maksettavaksi 3,4 miljoonan korvauksen ympäristönsuojelulain rikkomisesta. Ilman tätä korvausta yhtiön operatiivinen tulos koheni hieman.

Toimitusjohtaja Casimir Lindholmin mukaan ensimmäinen vuosineljännes meni kokonaisuutena yhtiön odotusten mukaisesti lukuun ottamatta hovioikeuden määräämää korvausmaksua.

”Päällystyksen tulos parani Suomessa ja Norjassa. Suomen talonrakentamisen liikevoittoa tuki toimitilarakentamisen vertailukautta suurempi volyymi pääkaupunkiseudulla. Infraprojektien liikevoitto oli vertailukauden tasolla. Venäjän toimintojen tulos laski, sillä omaperusteisia asuntoja myytiin vertailukautta vähemmän”, Lindholm sanoo.

”Tilauskantamme kehittyi myönteisesti vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Päällystyksen tilauskanta on ennen kauden alkua viimevuotista korkeammalla tasolla. Lisäksi Suomen talonrakentamisella ja Venäjän toiminnoilla on vahva tilauskanta. Infraprojekteissa tarvitsemme vielä kasvua tilauskantaan.” Päällystyksessä tilauskanta kasvoi 353 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 294 miljoonasta. Lindholmin mukaan päällystyksen tilauskanta on tällä hetkellä parempi kaikissa yhtiön toimintamaissa.

Lemminkäisen mukaan asuntojen kuluttajamyynti Suomessa on piristynyt, mutta sijoittajien aktiivisuus on puolestaan vähentynyt. Asuntojen sijoittajamyynnin suhteellinen osuus oli vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä kuitenkin lähes samalla tasolla kuin vuosi sitten. Se oli nyt 40 prosenttia, kun se oli vuosi sitten 39 prosenttia.

Kuten YIT:n Kari Kauniskangas sanoi yhtiön tulosinfossa, myös Lindholm kertoi isompia asuntojakin menevän tällä hetkellä paremmin kuluttajille kuin aiemmin. Lindholm kuitenkin täsmensi, että tässä on hyvin paljon kohdekohtaista vaihtelua. Hänen mukaansa myös valmiiden myymättömien asuntojen määrä oli alkuvuonna pienempi kuin vuosikausiin. Niitä oli maaliskuun lopussa 166 kappaletta.

Lemminkäinen ei enää aloita uusia gryndihankkeita Venäjällä. Lindholm kuitenkin kertoi tulosinfossa, että Venäjällä on mahdollista päästä gryndituotannon kanssa lähes samanlaisiin katelukuihin neuvottelu-urakoissa, joissa yhtiön painopiste on talonrakentamisessa.

”Markkinanäkymät ovat liiketoimintojemme kannalta edelleen positiiviset. Suomessa asuntomyynti sujuu hyvin, ja valtio ja kunnat ovat tehneet päätöksiä koskien suuria liikenneinfrahankkeita. Ruotsin ja Norjan valtiot jatkavat investoimista infrarakentamiseen. Meillä on ollut haasteita Ruotsin toiminnoissamme, mutta olemme viime kuukausien aikana vaihtaneet johtoa sekä päällystys- että infraprojektit-segmenteissämme, ja jatkamme paikallisia kehitystoimenpiteitä. Tänä vuonna keskitymme parantamaan operatiivista tehokkuutta kaikissa toiminnoissamme.”

Lemminkäinen pitää ohjeistuksensa koko vuodelle 2017 muuttumattomana. Yhtiö arvioi liikevaihtonsa kasvavan viime vuodesta (1682,7 milj. euroa) ja myös liikevoiton paranevan 45,1 miljoonasta eurosta, joka vastaa vuoden 2016 operatiivista toimintaa.

Lemminkäinen-konserni 1–3 2017/1–3 2016

  • Liikevaihto milj. euroa 240,3/216,8
  • Liikevoitto-% -13,7/-14,5
  • Tulos ennen veroja milj. euroa -37,1/-35,3
  • Tilauskanta milj. euroa 1 566,8/1 449,0
  • Omavaraisuusaste, % 37,3/36,0

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Lemminkäisen liikevaihto kasvoi­ – tulos heikkeni ympäristörikkomuskorvauksen takia”

  1. 2014 keväällä Lemminkäinen julisti, että nyt konsernissa aletaan tekemään töitä ja tulos kääntyy. Olihan koko johto vaihdettu ja Lindholm ilman minkäänlaista kokemusta nostettu toimariksi. Noh, miten on käynyt? Samaa puuroa aamusta toiseen ja tulos aivan kuralla. Ja aina löytyy joku selitys miksi taaskaan tällä vuosineljänneksellä ei tulos parantunut. Onko Lemminkäinen hallitus sokea, kun antaa tuollaisen tuloksentekijän viedä konsernia eteenpäin?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat