Kokeile kuukausi maksutta

Liki 400 teräshallissa saattaa piillä vakavia turvallisuuspuutteita

Tukes on teettänyt A-Insinöörit oy:llä yhden hallin tarkastuslaskelmat Muotopeitteen toimittamasta teräsrunkoisesta hallista. Tarkastuslaskennassa havaittiin ylitarkastaja Petri Kulmalan kunnille lähettämän kirjeen mukaan, että hallin runko on epästabiili ja vaatii lisäjäykistyksiä. Lisäksi hallin ankkuroinnissa oli puutteita.

Tukes on teettänyt A-Insinöörit oy:llä yhden hallin tarkastuslaskelmat Muotopeitteen toimittamasta teräsrunkoisesta hallista. Tarkastuslaskennassa havaittiin ylitarkastaja Petri Kulmalan kunnille lähettämän kirjeen mukaan, että hallin runko on epästabiili ja vaatii lisäjäykistyksiä. Lisäksi hallin ankkuroinnissa oli puutteita.

 

Teräsrakenneasiantuntija Jouko Lamminen Vantaan rakennusvalvonnasta kertoo, että Muotopeite oli teettänyt tästä hallista omat laskelmat, joiden mukaan rakenteet olivat kunnossa.

Tukesin listauksen mukaan kyseisiä halleja on 15.

Teräsrakenneyhdistys TRY on kerännyt listan jo konkurssiin menneen Nordic Hallin/Koraton kohteista, joissa on myös mahdollisia turvallisuuspuutteita.

Yli sata liikuntahallia ja maneesia

”Suurin huoli on liikuntahalleista ja maneeseista, koska niissä on paljon ihmisiä”, Lamminen sanoo.

TRY:n listalla on noin 370 hallia. Niistä 34 on liikuntahalleja ja 90 maneeseja.

Lappeenrannassa sijaitsevassa maneesissa on hiljattain paljastunut rakenteellisia puutteita, jotka pitää korjata ennen tulevaa talvea.

Viime vuoden lopulla Porvoon harjoitusjäähallissa paljastui rakenteellisia puutteita, joiden vuoksi halli laitettiin käyttökieltoon. Kumpikin halli on Lammisen mukaan Koraton aikoinaan toimittama.

”Ei ole tilastoa, mitkä olemassa olevista halleista on tarkastettu ja mitä puutteita niissä on havaittu. Hallilain merkittävä puute on, ettei siinä ole määritelty toimivaltaista viranomaista eikä säädetty mitään eri viranomaisten keskinäisestä yhteistyöstä.”

Samankaltaisia puutteita kahdella toimittajalla

”Näissä teräshalleissa on havaittu samanlaisia puutteita kuin Muotopeitteen halleissa. Niille yhteistä on, että runkorakenteissa on 2- tai 3-nivelkehiä ja kaikki muut liitokset ovat momenttijäykkiä”, Lamminen analysoi.

Se tarkoittaa, että jos katto- ja seinärakenteissa ei ole riittävästi diagonaalirakenteita, rakenteisiin tulee lumikuormarasituksesta siirtymiä ja hitsiliitokset löystyvät.

Lammisen mukaan ongelmana hallien tarkastuksessa on, etteivät kaikki rakennesuunnittelijat osaa tehdä suunnitelmista tarkastuslaskelmia, kuten Tukesin tarkastuttaman hallin esimerkki osoittaa.

”Jos kiinteistönomistaja tajuaa, että hallilaki koskee nimenomaan häntä, miten hän osaa valita riittävän pätevän ja kokeneen tarkastajan.”

Lamminen muistuttaa, että nyt ei ole listattu kaikkia laajarunkoisia halleja, jotka pitäisi tarkastaa. Maassa on useita hallitoimittajia, ja niiden halleissa käytetään myös muita kuin teräsrakenteita.

Hallilaki astui voimaan 1.4.2015. Tarkastuksen määräaika oli 1.4.2017 mennessä, jos kyseessä on ollut tuoteosakauppa. Muussa tapauksessa määräaika on 1.4.2019.

Tukesin listaamat Muotopeite Oy:n toimittamat hallit 1.7.2014 kantavien teräsrakenteiden standardin SFS EN 1090-1
voimaantulon jälkeen:
Valtra Agco Valmetinkatu 2, Suolahti
Lempäälän jäteasema Moisionlammentie, Lempäälä
Yit Juvan teollisuuskatu 12 b 02920 Espoo
Cramo Nesteentie 217, 06830 Porvoo
Yamaha Center Salo Satamakatu 12, 24100 Salo
Mäntsälän kunnan halli Heikinkuja 4, 04600 Mäntsälä
Omt-Tank Ojannontie, Turku
Maatalous pirkka oy Vesitornintie 1, 16300 Orimattila
Kangasalan kunnan varikko Maunun tyttärentie, Kangasala
Dino Liftin  halliRaikkolantie 145, 32210 Loimaa
Kivipihan halli Vuolteenmäentie 7, 04600 Mäntsälä
Hotmixin halli  Kisällintie 3, 21450 Tarvasjoki
K-Rauta, Mäntsälä Maaliskuu
Valtra agco 40×34 Valmetinkatu 2, Suolahti Heinäkuu 2016
Yamaha center Kaarina 12×42 Autoilijankatu 7, 20780 Kaarina Elokuu 2017

Nordic Hallin kohteet löytyvät tästä.

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Liki 400 teräshallissa saattaa piillä vakavia turvallisuuspuutteita”

 1. Eli plastiset nivelet ovat hölynpölyä, rakenteesta tulee ritsa, joka repeää hitsin vierestä virumisen takia.

 2. ”Tukes on teettänyt A-Insinöörit oy:llä yhden hallin tarkastuslaskelmat Muotopeitteen toimittamasta teräsrunkoisesta hallista”

  ”Lammisen mukaan ongelmana hallien tarkastuksessa on, etteivät kaikki rakennesuunnittelijat osaa tehdä suunnitelmista tarkastuslaskelmia, kuten Tukesin tarkastuttaman hallin esimerkki osoittaa.”

  Eli vantaan rakvv mielestä A-insinöörit ei ole pätevä tekemään hallien tarkastuslaskelmia??

  1. Täällä on kuvitelma siitä, että 1700-luvun kaavoilla voisi tarkistaa mallinnetun rakenteen pännällä ja ruutupaperilla, elää legenda suunnittelijoista, jotka osaavat käyttää mikro-ohjelmaa, mutta painavat sitten väärin laske nappia. Kaikki on RR-nimisen firman kansioissa, jos viimeisiä ohjeita noudattaa, niin piirtämisenkin pitäisi sujua.

 3. JH:lle kommenttina: Jutussa kerrotaan, että Muotopeite oli teettänyt omat laskelmat joiden mukaan kaikki oli kunnossa. A-insinöörit löysi puutteet.

 4. Meidän paikkakunnalla on jo ehditty kirjoituspöydän takaa toteamaan ettei mitään riskejä ole.

  Puuttuisi edes AVI näihin pöllöihin joiden tehtävänkuvaan näyttää kuuluvan vain tosiasioiden kiistäminen.

 5. Kyllä Aallon koulutuksen pitäisi perustua RR-putkipalkkikirjan iskostamiseen opiskelijoiden selkäytimeen, kuin 1700-luvun tieteen historian tutkimiseen liitutaululla, niin edes tulevaisuudessa olisi toivoa, ja virkailijatkin voisivat lekotella kunnan hotelleissaan, kun pelkoa katapulttien hallitsemattomasta laukeamisesta ei olisi.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat