Kokeile kuukausi maksutta

Ulkomaalaistyöntekijöiden ilmoitusmenettely tiukentuu

Suomeen töihin saapuvista ulkomaalaisista työntekijöistä on tehtävä ilmoitus työsuojeluviranomaiselle syyskuun alusta lähtien.

Suomeen töihin saapuvista ulkomaalaisista työntekijöistä on tehtävä ilmoitus työsuojeluviranomaiselle syyskuun alusta lähtien.

Ennakkoilmoitus pitää tehdä 1. syyskuuta lähtien ja ilmoitus pitää olla tehtynä ennen töiden aloittamista. Ilmoitus tehdään sähköisellä lomakkeella Työsuojelu.fi -sivustolla.

Ennakkoilmoitusmenettelyn tiukkeneminen on osa harmaan talouden kitkemishanketta. Ilmoitusvelvollisuuden tarkoituksena on tehostaa Suomeen työntekijöitä lähettävien yritysten valvontaa.

”Ilmoitusten kautta saatavien tietojen perusteella pystymme kohdentamaan valvontaa aikaisempaa tehokkaammin reaaliaikaisesti. Lisäksi saamme jatkossa suuntaa-antavia tilastotietoja Suomeen työvoimaa lähettävien yritysten ja lähetettyjen työntekijöiden määrästä”, Lounais-Suomen AVI:n työsuojelu-yksikön ylitarkastaja Anu Ikonen kertoo.

Uuden lain myötä on siirrytty rikosoikeudellisista seuraamuksista hallinnollisiin laiminlyöntimaksuihin. Laiminlyöntimaksu voi olla 1 000 – 10 000 euron väliltä ja sen määrää alueellisesti toimivaltainen työsuojeluviranomainen.

Ilmoitus on tilaaja- ja työpaikkakohtainen. Jos työtä tehdään useassa kohteessa tai usealle eri tilaajalle, kustakin pitää tehdä oma ennakkoilmoituksensa. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos työntekijä lähetetään Suomeen yritysryhmän sisäisellä siirrolla enintään viideksi päiväksi.

Rakennusalalla ilmoitus tehdään aina. Rakennusalan töissä ennakkoilmoitus ja täydennysilmoitus pitää toimittaa myös rakennuttajalle ja pääurakoitsijalle.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ulkomaalaistyöntekijöiden ilmoitusmenettely tiukentuu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat