Kokeile kuukausi maksutta

Harjuniemi: Rakennusalan harmaa talous lisää työttömyysmenoja jopa sadalla miljoonalla eurolla

Rakennusalan harmaa ja pimeä talous lisää Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemen mukaan työttömyydestä koituvia menoja jopa sadalla miljoonalla eurolla vuodessa. Helsingissä lauantaina puhunut Harjuniemi perusteli asiaa sillä, että harmaa talous lisää väistämättä rehellisesti verojaan maksajien rakentajien työttömyyttä.

Rakennusalan harmaa ja pimeä talous lisää Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemen mukaan työttömyydestä koituvia menoja jopa sadalla miljoonalla eurolla vuodessa. Helsingissä lauantaina puhunut Harjuniemi perusteli asiaa sillä, että harmaa talous lisää väistämättä rehellisesti verojaan maksajien rakentajien työttömyyttä.

image

”Rakennuksille on pesiytynyt harmaan talouden seurauksena niin sanottuja piilotyöllisiä, jotka eivät ole kirjoissa tai kansissa ja jotka eivät maksa minkäänlaisia veroja. Nämä henkilöt syrjäyttävät työmarkkinoilta rehelliset veroja maksavat rakentajat, jotka ovat nyt joutuneet kortistoon.”

Harjuniemi arvioi, että rakennusalan työttömyyskassassa nyt olevista noin 10 000 työttömästä rakentajasta ainakin olisi puolet töissä, jos harmaa ja pimeä talous olisi pienempää.

”Valtio, työnantajat ja osin rakennusalan työttömyyskassa maksavat harmaan talouden takia tulevasta työttömyydestä vuodessa vähintään 80-100 miljoonaa euroa työttömyyskorvauksina”, Harjuniemi sanoi.

Harjuniemen mukaan rakennusalalle kahden viime vuoden aikana perustetuista noin 10 000 uudesta yrityksestä 20-40 prosenttia on perustettu jatkamaan maksuhäiriöihin tai verovelkoihin kaatunutta liiketoimintaa. Yksi alan ongelma on Rakennusliiton puheenjohtajan mukaan ”kertakäyttöyritykset”. Firmaa pyöritetään niin pitkään, kunnes tulee ongelmia. Yritys voi joutua talousrikostutkintaan ja Rakennusliiton saartoon. Lopulta se joutuu tai ajetaan konkurssiin. Ongelmiin joutunut firma hylätään rivakasti, laatikosta kaivetaan uudet, puhtaat paperit ja toiminta jatkuu.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Harjuniemi: Rakennusalan harmaa talous lisää työttömyysmenoja jopa sadalla miljoonalla eurolla”

  1. Rakennusalan työttömyyskassan 10000:sta työttömästä puolet on pimeissä töissä omakotityömailla ja pienissä remonteissa. Harjuniemi tietää sen itsekin, mutta ei voi julkisesti sitä sanoa. On ilmeisesti rakennusliiton etukin, koska näin työttömät pysyvät tyytyväisinä työttöminä…

    1. 500 päivää on tulossa monille työttömille täyteen ja kritiikin kärki on osumassa liiton johtajiin, jonka vuoksi syytellään toisia toimettomuudesta!

  2. Huolia riittää Rakennusliiton ykkösmaisterilla. Kassa ei toimi, koska hyvä järjestelmä uusittiin laman kynnyksellä uudeksi lestadiolaisvoimin. Ulkomaiset halpatyöläiset vie työpaikat, kun valvonta on lopetettu ja ryhdytty kikkailemaan vahtimalla suomalaisia pikkufirmoja. Isojen apajillehan ei mennä eikä tulla menemään. Olkiluodossa Suomalaisia ei näy. Palkat jopa euron tunnilta. Liitto ei valvo tai on sopinut ettei valvo. Ehkä jotain EU-vaalitukea takana ? Omat bisnekset menee kuitenkin lujaa; ainakin johdolla.

  3. Kyllä meillä aluejärjestö on Ismon johdolla laittanut kaikki puliveivarit ja Miseliinit järjestykseen. Eikä se kelle kuulu jos liitto hoitaa asiat. Turha on meitä parjata. Joulu tulossa ja ydinvoimaa tarvittaan lisää jotta voidaan myydä sitä. Siinä on Suomelle uusi Nokia! Ja pelastus.

    1. Joulumieltä ja paketteja tulvii johtajille no ei varmasti työttömiltä, mutta parhaat tullee ydinvoimasta?

  4. Kiinteistökehittäjä puhuu asiaa. Herrojen toimintaa läheltä seuranneena olen täysin samaa mieltä, että omat bisnekset on etusijalla. Se mitä kaikkia omia bisneksiä on niin voi vain arvella. Olkiluoto menee edunvalvonnan kannalta täysin päin honkia, vaikka siellä onkin etuja ”valvomassa”, ennemminkin ongelmia piilottelemassa liittovaltuuston puheenjohtaja. Siellä on varmasti sadoittain ulkomaalaisia työntekijöitä joidenka vero, sosiaaliturvat, tapaturmavakuutukset ym asiat on täysin hoitamatta, mutta mitä tekee liitto? Vastustaa elvyytysrahojen menemistä työmaille jossa on kaksi virolaista työntekijää 10 työntekijästä. Siinä sitä todellista edunvalvontaa. Eli isojen työmaille ei mennä ja varpaille ei astuta.

Vastaa