Kokeile kuukausi maksutta

Markku Muhoselle ja Jukka Nikkolalle jo neljäs voittotyömaa

Kampin keskus 2003, Flamingo 2007, Musiikkitalo 2010 ja Redi 2017. Markku Muhosen ja Jukka Nikkolan Vuoden Työmaiden voittolista on ainutlaatuinen.

Kuuntele juttu

Hyvä poliisi ja paha poliisi? Rooleista viis, sillä Markku Muhosen ja Jukka Nikkolan yhteistyö SRV:n ja koko Suomenkin vaativimpien hankkeiden vetäjinä on ollut ainutlaatuinen.

”Olemme tehneet Jukan kanssa työtä yhdessä 15 vuoden ajan. Muodostamme hyvän tiimin, jossa Jukka on kärkietenijä ja minä annan taustatukea”, SRV:n Redi-hankkeen projektijohtaja Markku Muhonen kuvaa.

Heidän työnjakonsa on Nikkolan mukaan selkeä. ”Muhonen hoitaa tilaajapuolen ja minä vastaan saitista.”

SRV:n yksikönjohtaja Kalle Mauriala on tehnyt Muhosen kanssa töitä vuodesta 1998. Tällöin Muhonen tuli työmaapäälliköksi Pasilankulman työmaalle, jossa Mauriala oli työmaainsinöörinä.

Muhosen ja Nikkolan valinta Redin hanketta vetämään oli Maurialan mukaan itsestäänselvyys. Redin hankkeessa isossa osassa on kauppakeskus, ja kummallakin miehistä oli kokemusta sekä Kampin keskuksesta että Flamingosta.

Ihminen aina keskiössä

”Markku Muhosen ammattitaito rakennushankkeen johdossa on kovalla tasolla. Hänen tekemiään ratkaisuja on vaikea kyseenalaistaa. Hänellä on kokemusta ja näkemystä yksityiskohtien lisäksi myös isosta kuvasta. Taito ottaa ihmisten erilaisuus huomioon on sekin iso juttu”, Mauriala sanoo.

”Muhonen ja Nikkola tekevät työtään toisiaan tukien. Ammattitaidon ja kokemuksen merkitys on suuri, kun näin suuressa hankkeessa on johdettavana iso orkesteri SRV:ltä, aliurakoitsijoilta ja kaupungilta. Kaiken pohjana on ihmisten johtaminen, miten heitä kohdellaan ja motivoidaan, jokaiseen työhön pitää löytää paras tekijä”, Mauriala sanoo.

SRV:n tuotantojohtaja Antti Raunemaa tuntee parhaiten Jukka Nikkolan. ”Olemme kumpikin ikäluokkaa, joka tuli työelämään ennen 1990-luvun lamaa. Rakentamisen maailma oli silloin erilainen kuin nyt, sillä silloin työmailla oli omiakin miehiä.”

”Jukalla on mukanaan rakentamisen peruselementit 1980-luvulta, mutta niiden lisäksi hallussa myös tämän päivän uusin tekniikka”, Raunemaa sanoo.

Heidän edellinen yhteinen työmaansa oli Redin kaavamuutoksen aiheuttaman tauon aikana rakennettu Huslabin talo Meilahdessa.

”Huslabin aikoihin ihailin Jukkaa, kun hän osasi käyttää tietomallia niin hyvin. Yleensä työmaalle otetaan nuori märkäkorva mallien kimppuun, mutta Jukka oli jo silloin sinut mallinnuksen kanssa”, Antti Raunemaa kertoo.

Raunemaan mukaan Muhosella ja Nikkolalla on luontainen kyky miettiä työtään tavanomaista pitemmälle. ”Jukalla on vahva näkemys, että tämä täytyy tehdä näin.”

Redin pääsuunnittelija Tuomas Wichmann Arkkitehtitoimisto Helinistä toteaa, että Muhonen ja Nikkola ovat kympin arvoisia tietotaidoiltaan, rauhallisuudeltaan ja johtamistaidoiltaan. Häntä miellyttää Nikkolan lähtökohta, että laatu lähtee suunnittelusta.

Aliurakoiden johtamista kovalla kokemuksella

Myös aliurakoitsijoiden kommenteissa heijastuu arvostus. ”Jämptejä ammattihenkilöitä”, on tyypillisin ilmaisu. Yhteistyön sujuvuudesta kertoo se, että samat aliurakoitsijat ovat olleet mukana monilla työmailla.

”Nikkolalla on työmaalla kaksi lempinimeä, jotka kummatkin viittaavat hänen tiukkaan ja vaativaan johtamistapaansa”, Sierakin toimitusjohtaja Markku Sieppala paljastaa.

Rakentamisen laatuongelmat eivät Nikkolan ja Muhosen mukaan johdu aliurakoinnin tai ulkomaisen työvoiman yleistymisestä, vaikka niin helposti väitetäänkin.

”Kyse on johtamisesta. Kun tulin alalle, minulla saattoi olla 40 omaa miestä, joilla teetettiin kaikki työ. Pidän nykyistä toimintatapaa fiksumpana, kun työt voidaan teettää parhailla tekijöillä. Meidän ammattitaitoa on hallita työn teettäminen”, Muhonen sanoo.

Nikkola viittaa siihen, että SRV:llä on 30 vuoden kokemus projektinjohtourakoinnista. ”Siinä ajassa on kyllä opittu hallitsemaan aliurakointi. Tässä kohteessa olen ottanut henkilökohtaiseksi haasteekseni ohjata ja opastaa myös nuoret työnjohtajat projektinjohtomallin toimintamalleihin ja tietämään, mitä heidän työhönsä kuuluu.”

”Tämä on resurssikysymys. Ilman ulkomaalaista työvoimaa emme tulisi enää toimeen”, Muhonen sanoo.

Laatu on parantunut vuosikymmenten aikana

Rakentamisen laatua nämä muutokset eivät ole Muhosen mukaan heikentäneet.

”Rakentamisen kulttuuri on kehittynyt työurani alusta. Laadunvarmistus vie työajasta melkoisen osan.”

Nikkolan mukaan laatu on ykkösasia tänä päivänä. ”Aliurakoitsijoiltakin vaaditaan oman työnsä laadunvalvonnan toteuttamista entistä systemaattisemmin ja dokumentoidummin. 1980-lukuun verrattuna työmailla kiinnitetään nyt huomiota ihan eri tavalla laatuun, kosteudenhallintaan ja kaiken dokumentointiin.”

Johtamisen tahtotila tärkeää molemmille

”Työssä on päämäärä, ja me toteutamme sen, ei sen ihmeempää”, Muhonen vastaa kysymykseen johtamistavastaan.

”Mukana täytyy olla tekemisen henki, ollaan rakentamassa samassa rintamassa koko tuhannen hengen porukalla. Täällä johdetaan esimerkillä, osaamisella ja hyvillä työkaluilla. Rakentaminen lipeää aina jossain vaiheessa väärille urille. Johtamisessa pitää olla tahtoa tehdä korjaavia liikkeitä.”

Hyvän ilmapiirin luominen työmaalle on sekin osa johtamista. Sen vahvistamiseksi Nikkola vei työnjohtoporukkansa Oulangalle kiertämään 80 kilometriä pitkän Karhunkierroksen.

”Työmaalla on iso määrä nuoria harjoittelemassa työnjohtajiksi. Moni on ensimmäisessä työpaikassaan”, Muhonen kertoo ylpeänä.

Konkareiden tietoa on siirtynyt uusille mestareille, ja Markku Muhonen on voinut luottavaisin mielin siirtyä eläkkeelle marraskuun alusta, kuten hän vaimolleen lupasi. Jukka Nikkola sen sijaan joutuu miettimään, jatkaako kuinka pitkään Kalasatamassa vai haluaisiko hän muuttaa vaikkapa Tampereelle.

Markku Muhonen

Projektinjohtaja Markku Muhonen.

Syntynyt Vaasassa 1955, rakennusmestariksi Vaasassa 1980

Työura: 10 vuotta Polarilla, 1987 siirtyi SRV:lle Rakveren lihakombinaattia rakentamaan, eläkkeelle 2017 marraskuussa.

Harrastaa mökkeilyä Kiskossa, jossa kalastusta ja metsällä käyntiä

Jukka Nikkola

Työmaapäällikkö Jukka Nikkola.

Syntynyt Kotkassa 1962, rakennusmestariksi Kotkassa 1985

Työura: Perusyhtymälle 1985, Puolimatkalle 1988, SRV:lle 1990 Tikkurilan kauppakeskusta rakentamaan

Harrastaa sulkapalloilua ja veneilyä

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Markku Muhoselle ja Jukka Nikkolalle jo neljäs voittotyömaa”

  1. Tervetuloa Nikkola Tampereelle. Jos juttu on edes osaksi totta, saman rakennusliikkeen teetättämien hankkeiden laatu Tampereella nousee.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat