Hakaniemen hallin peruskorjaus alkaa kevättalvella. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Hakaniemen halli saattaa olla suljettuna jopa kolme vuotta – remontti on venymässä jo ennen alkamistaan

Hakaniemen kauppahallin remontti uhkaa venyä ennen kuin sitä on edes aloitettukaan.

Kirjoittaja(t) Satu Pajuriutta / HS

Helsingin Hakaniemessä sijaitseva kauppahalli sulkee ovensa peruskorjauksen vuoksi loppiaisen jälkeen.

Kauppiaat muuttavat hallin viereen rakennettuun väliaikaiseen paviljonkiin remontin ajaksi. Muuttaminen alkaa 8. tammikuuta ja loppukuusta olisi tarkoitus käydä hallikauppaa väistötiloissa.

Alunperin evakon piti kestää puolitoista vuotta, sitten pari. Näillä näkyminen remontti venyy kuitenkin kolmen vuoden pituiseksi.

Syy on yli satavuotiaan rakennuksen perustuksissa. Projektinjohtaja Mika Kontkanen Helsingin kaupunkiympäristön ja rakennuttamisen toimialalta kertoo, että tällä hetkellä selvitetään puupaalujen vahvistamisen aikataulua ja kustannuksia.

”Samalla kun kerran kaivaudutaan sinne, niin olisi ehkä järkevää vahvistaa ne perustukset, niin että ei enää tulevaisuudessa ole ongelmana nämä paalut ja niiden mahdollinen pettäminen”, Kontkanen sanoo.

”Tämä on oikeastaan ainoa vaihe, kun sen voisi järkevillä kustannuksilla tehdä. Kun kellari on valmis ja valettu ja siellä on pohjalaatat, on aika tuhoisa operaatio joskus tulevaisuudessa sitä lähteä tekemään”, Kontkanen perustelee.

Työtä on suunniteltu tehtäväksi siten, että vanhat puupaalut jätettäisiin rakennuksen alle, mutta niiden väliin tulisi teräspaaluja, joilla antura vahvistetaan.

”Asia ratkeaa kuukauden parin sisällä.”

Karkaavatko remonttikustannukset käsistä?

Loppiaisen jälkeen evakkoon joutuvat kauppiaat eivät ole innoissaan uusimmasta arviosta remontin kestolle. Kauppahalliyhdistyksen puheenjohtaja, Reinin lihan omistaja Pirjo Passinen pelkää remonttikustannuksien karkaavan käsistä.

”Kyllähän tämä on ollut koko ajan tiedossa, että vaikka paperilla lukee puolitoista, siihen voi aina lisätä puoli vuotta lisää aikaa. Mutta nyt kun tulee puolitoista vuotta lisää, niin se ei sinänsä ole yllätys, mutta on se silti tyrmistys”, Passinen sanoo.

Peruskorjauksessa halli saa esimerkiksi uudet ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät, esteettömät kulkuyhteydet sekä varasto- ja sosiaalitiloja. Halliin rakennetaan myös maanalaista kellaritilaa, jonne tekniset järjestelmät voidaan sijoittaa. Ja nyt siis selvitellään näiden aiemmin suuniteltujen töiden lisäksi paalutusten vahvistamista.

”Minä vain mietin, kuka tämän lystin maksaa. Kauppiaalla ei ainakaan ole varaa maksaa sitä vuokrankorotuksissa. Remontoidaanko halli kalliilla sen takia että se on tulevaisuudessa tyhjä? Tämä on asia, mikä minua kiinnostaa yhdistyksen puheenjohtajana eniten”, Passinen pohtii.

”Olen huolissani yrittäjien jatkuvuudesta. Tämä ihan oikeasti jo koskettaa meidänkin firmaa.”

Kustannuksiksi arvioitiin 12,5 miljoonaa

Kun hallin peruskorjaus vuonna 2015 hyväksyttiin kiinteistölautakunnassa, korjaustöiden kustannuksiksi arvioitiin 12,5 miljoonaa euroa.

Kontkasen mukaan helmi–maaliskuun vaihteessa selviää, mahtuuko paalutus tähän summaan vai aiheutuuko siitä lisäkustannuksia.

Asiasta kertoi keskiviikkona Helsingin Uutiset.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Hakaniemen halli saattaa olla suljettuna jopa kolme vuotta – remontti on venymässä jo ennen alkamistaan”

  1. Paljonkohan tuolla on vuokra? Veikkasiin, että rempan hinta on 2000 e/m2, joten sen maksaminen 20vuoden laina-ajalla tekee 10,12 e/m2/kk kohtuullisella korolla.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi