Jorma ja Petri Nykäsen mukaan urakkakohteissa työsuojelun merkitys on korostunut. Kypärän käytön pakollisuudesta ei työmailla käydä enää keskusteluja. Kollaasin kuvat: Matti Valli ja Näsin vesijohtoliike

Näsin Vesijohtoliikkeessä kolmas sukupolvi remmissä

Näsin Vesijohtoliike oy:n pääkonttorilla Tampereen Lakalaivassa pohditaan aurinkopaneelien asentamista rakennuksen katolle. Talon tavan mukaan asiassa edetään harkiten. Ensin asennetaan viisi paneelia, jotta nähdään, paljonko ne tuottavat ja onko homma kannattavaa.

Kirjoittaja(t) Matti Valli

Näsin Vesijohtoliike oy:n pääkonttorilla Tampereen Lakalaivassa pohditaan aurinkopaneelien asentamista rakennuksen katolle. Talon tavan mukaan asiassa edetään harkiten. Ensin asennetaan viisi paneelia, jotta nähdään, paljonko ne tuottavat ja onko homma kannattavaa.

”Teemme linjasaneerauksia ja uudisrakentamista Vaasan, Jyväskylän ja Tampereen muodostamassa kolmiossa. Pääkaupunkiseudulle emme ole lähteneet, mutta Venäjälle on tehty muun muassa kalanviljelylaitos”, yhtiön toimitusjohtaja Jorma Nykänen kertoo.

Hän aloitti yrityksessä vuonna 1970 ja toimitusjohtajana pari vuotta myöhemmin.

Perheyhtiön kolmatta sukupolvea edustava Petri Nykänen tuli mukaan kuvioihin 1999 projektinvetäjäksi. Nyt hän toimii Pirkanmaan aluejohtajana.

Vuositasolla yhtiö muun muassa peruskorjaa 400-500 rivi- ja kerrostaloasunnon vesi- ja viemärijohtoverkostot vesikalusteineen. Valtaosa – noin 80 prosenttia – liikevaihdosta tulee suurehkoista kohteista.

Juuret ovat Valkeakoskella

Yhtiön juuret johtavat Valkeakoskelle 1940-luvun puoliväliin, jonne Jorman äidin veli perusti Valkeakosken Vesi- ja Lämpö -nimisen yrityksen, joka nykyisin toimii Kolmosputki-nimellä. Sotien jälkeen Jorma Nykäsen isä Vilho oli suorittamassa asevelvollisuuttaan Hämeenlinnassa. Siellä hän tapasi tulevan vaimonsa. Armeijan jälkeen isä palkattiin töihin äidin veljen yritykseen.

Valkeakoskelta tehtiin urakoita muun muassa Ähtäriin, jonne vuonna 1958 perustettiin Ähtärin Vesi- ja Lämpö. Ähtäristä on urakoitu ympäri Suomea.

Vuonna 1980 Keski-Suomeen Viitasaarelle perustettiin LVI-liike Nykänen. Sitä pyörittävä Jorman veli Mika Nykänen kuitenkin suuntautui suunnitteluun, ja asennusliikkeestä luovuttiin 1980-1990-lukujen vaiheessa.

Tilalle perustettiin suunnitteluun keskittyvä Insinööritoimisto Mika Nykänen oy, jota Jorman velipoika pyörittää edelleen. Neljä vuotta sitten Jyväskylään perustettiin Sisä-Suomen talotekniikka -niminen urakointipiste.

Näsin Vesijohtoliike

  • Työntekijöitä noin 80
  • Työmaita noin 40
  • Toiminta-alue Vaasan, Jyväskylän ja Tampereen muodostama kolmio
  • Perustettu sotien jälkeen 1940-1960- luvuilla

Tampereella otettiin vakituinen jalansija 1994, jolloin kaupungista ostettiin 1960-1970 lukujen vaihteessa perustettu Näsin Vesijohtoliike oy.

”Kaikki eri yritykset on nyttemmin fuusioitu Näsin Vesijohtoliike oy:n Y-tunnuksen alle. Palveluita kuitenkin tarjotaan tunnettujen paikallisten yritysnimien avulla”, Jorma Nykänen kertoo.

Isoja kokonaisuuksia

Jorma ja Petri Nykänen ovat yhtä mieltä siitä, että tilaajat haluavat yhdeltä luukulta aikaisempaa suurempia kokonaispaketteja, mukaan lukien suunnittelun ja sähkötyöt. Kokonaisurakat ja KVR-urakat ovat alan valtavirtaa. Rakennusurakointia yhtiö on tarjonnut 1960-luvulta , mutta kokonaispaketeissa sen rooli on entisestään korostunut.

Maalämpö tuli mukaan jo 1980-luvulla, mutta vasta 2010-luvulla sen kysyntä on lähtenyt lentoon. Miesten mielestä maalämpö on hyvä ja toimiva ratkaisu, kuten myös vesi- ja ilmalämpöpumput. Pientalojen ohella maalämpö yleistyy rivi- ja kerrostaloissa sekä teollisuudessa. Kylmäurakointi alkoi 2011. Uusi asia on aurinkopaneeleiden voimakas kysyntä ja niiden asentaminen.

Kosteudenhallinta on nykyään tapetilla. Petri Nykänen arvelee, että seuraavaksi aletaan korostaa hyvän ilmanvaihdon merkitystä.

Lama-aika alkaa olla ohi

Viime aikoina on puhuttu kahden viikon putkiremonteista. ”Jos urakoitsijalla on työn alla kymmenen KVR-hanketta, käytännössä on vaikea luvata kaikille näin lyhyttä toteutusaikaa. Putkiremontti on laaja käsite, ja mitä nopeammin se vedetään läpi, niin sitä vähemmän siihen voidaan sisällyttää mitään ylimääräistä”, miehet pohtivat.

”Suurin ja pitkäkestoinen urakointi on ollut Yleisradiolle vuosina 1964-1995 toteutetut hankkeet, jolloin yhtiö oli mukana rakentamassa merkittävän osan YLE:n nykyisistä maa-asemista. Henkilökunta tottui siihen, että reissaaminen on osa työntekoa”, Jorma Nykänen sanoo.

Nykäset näkevät tulevaisuuden valoisampana pitkän lama-ajan jälkeen. Kasvua ruokkii orastava nousukausi ja erityisesti suurehkoihin yliopistokaupunkeihin suuntautuva muuttoliike sekä korjausvelka.

Yhtiön juuret johtavat Valkeakoskelle 1940-luvun puoliväliin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Näsin Vesijohtoliikkeessä kolmas sukupolvi remmissä”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi