Kokeile kuukausi maksutta

Finanssiala: Lainakaton kiristäminen tarpeetonta

Finanssiala (FA) pelkää, että Finanssivalvonnan tänään esittelemä lainakaton kiristys vähentää kotitalouksien mahdollisuuksia muuttaa työn perässä ja siten vie pohjaa talouskasvulta.

Finanssivalvonta aikoo kiristää asuntoluottojen lainakattoa eli enimmäisluototussuhdetta 5 prosenttiyksiköllä. Päätös ei koske ensiasunnon ostajia.

FA ei pidä lainakaton kiristämistä tarpeellisena. Pankkien kotitalouksille myöntämien asuntolainojen määrä on viime vuosina kasvanut vain hiukan yli kaksi prosenttia vuodessa.

Samaan aikaan asuntomarkkinoiden tilanne on pysynyt rauhallisena. Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat viime vuonna keskimäärin reilun prosentin edellistä vuodesta.

”Suomessa ei ole merkkejä asuntomarkkinoiden yleisestä ylikuumenemisesta, eikä rahoitusvakauteen kohdistuvissa riskeissä ole tapahtunut viime aikoina poikkeuksellista kasvua. Siten laissa ja sen esitöissä määritellyt edellytykset enimmäisluototussuhteen kiristämiselle eivät täyty”, sanoo FA:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila tiedotteessa.

Muuttamisen vaikeutuminen pahentaa osaltaan työpaikkojen ja työntekijöiden välistä kohtaanto-ongelmaa, FA näkee.

”Muuttoliike on edellytys talouskasvun jatkumiselle, koska tällä tavoin työvoima kohdentuu taloudessa uudelleen ja toimintaansa laajentavat yritykset pystyvät palkkaamaan uusia työntekijöitä. Jos asunnon hankinta vaikeutuu, työpaikat jäävät helposti täyttämättä ja investoinnit tekemättä”, sanoo Mattila.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Finanssiala: Lainakaton kiristäminen tarpeetonta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat