Kokeile kuukausi maksutta

Finanssivalvonta kiristää asuntojen lainakattoa – kesästä alkaen ostajalla on oltava 15 prosenttia omaa rahaa

Finanssivalvonta (Fiva) kiristää asuntolainojen saamisen ehtoja.

Heinäkuun alusta alkaen uudet asuntolainat saavat olla korkeintaan 85 prosenttia asunnon arvosta. Kuva: Lauri Lähteenmäki

Heinäkuun alusta alkaen uudet asuntolainat saavat olla korkeintaan 85 prosenttia asunnon arvosta. Asunnon ostajalla on siis oltava enemmän omaa rahaa.

Edellinen lainakatto tuli voimaan heinäkuussa 2016. Lainakatto asetettiin silloin muille kuin ensiasunnon hankkijoille 90 prosenttiin. Ensiasunnon hankkijoille lainakatto on 95.

Ensiasunnon hankkijoille lainakatto on 95.

Fivan johtaja Anneli Tuominen toivoo, että lainakaton kiristämisellä on vaikutuksia asuntolainojen hakemusten määriin.

”Toivomme toki, että se vaikuttaa ihan sen päätöksen mukaisesti niihin määriin, koska tällä hetkellä katsomme, että laina versus vakuudet ovat liian korkealla tasolla”, Tuominen sanoo.

Tuomisen mukaan on hyvin vaikea sanoa eksakteja euromääräisiä lukuja päätöksen vaikutuksesta asuntolainoihin.

Fiva haluaa velkaantumisen kuriin

Fiva on jo pitkään ollut huolissaan Suomen kotitalouksien velkaantumisesta.

Viime vuonna Fiva kertoi, että se on valmis kiristämään lainakattoa, jos velkaantumiskehitys ei muutu.

”Tällä finanssivalvonnan johtokunnan päätöksellä pyritään hillitsemään kotitalouksien velkaantumisen kasvua”, sanoo Fivan johtokunnan puheenjohtaja Olli Rehn.

Ensiasunnon ostajien lainakatto pysyy ennallaan.

Rehnin mukaan velkaantuminen on enemmän kuin kaksinkertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana.

Nyt Suomen talous kasvaa. Korot ovat olleet pitkään matalat, kuluttajat luottavat talouden kehittymiseen, työttömyys on vähentynyt ja kilpailukyky on parantunut. Siksi velkaantumiseen on Rehnin mukaan puututtava.

”Vanhan sanonnan mukaan suurimmat virheet tehdään hyvinä aikoina”, Rehn sanoo.

Kulutusluottojen käytön kasvu huolestuttaa

Eläke-, luotto- ja vakuutuslaitoksia valvova viranomainen Fiva on huolissaan myös kulutusluottojen käytön kiihtyneestä kasvusta.

”Kulutusluottojen luotonmyöntökriteerien löysentäminen, puutteet sääntelyn noudattamisessa ja kotitalouksien velkaantumisasteen yhtäjaksoinen nousu jo lähes parinkymmenen vuoden ajan on hälyttävä yhdistelmä. Siksi kulutusluottojen valvonta on yksi Finanssivalvonnan kuluvan vuoden painopistealueista”, Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen kertoo tiedotteessa.

Kulutusluottomarkkinoille on tullut uusia toimijoita, jotka tarjoavat kulutusluottoja nettipalvelujen kautta.

Erityisesti norjalaiset kulutusluoton tarjoajat ovat kasvattaneet Fivan mukaan ”voimakkaasti” luotontarjontaa Suomessa.

Fivan mukaan luottolaitokset ovat lisänneet kulutusluottojen tarjontaa. Ne ovat tuoneet markkinoille uusia tuotteita ja tehostaneet markkinointiaan.

”Kulutusluottojen valvonta on yksi Finanssivalvonnan kuluvan vuoden painopistealueista.”

Luottolaitokset ovat hakeneet kasvua Fivan mukaan myös löysentämällä luotonmyöntökriteereitään, luottosummien määriä korottamalla ja pidentämällä laina-aikoja.

Fivan mukaan kulutusluotot ovat yksi syy kotitalouksien kasvaneelle velkaantumiselle, mistä finanssilaitoksia valvova viranomainen on ollut pitkään huolissaan.

Fiva kertoo, että vakuudettomien kulutusluottojen vuosikasvu saavutti viime vuoden aikana jopa yli 14 prosentin tason.

Vakuudellisissa kulutusluotoissa vuosikasvu nousi Fivan mukaan yli viiteen prosenttiin vuoden lopussa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Finanssivalvonta kiristää asuntojen lainakattoa – kesästä alkaen ostajalla on oltava 15 prosenttia omaa rahaa”

  1. Finannassivalvonta on yksi pääsyllisiä pitkittyneeseen ja pahenevaan lamaan, se ei ole suitsunit mitenkään pankkeja ja finanssilaitoksia viimeisen laman jälkeen, päästänyt pankit taas aiheuttamaan kunnon laman. Finanssivavonta on täysin turhalaitos virkamiehinineen.

  2. Olisi ollut mielenkiintoista lukea jutusta mitä tämä käytännössä tarkoittaa, sisältääkö rakennuksen arvo yhtiölainaosuuden ja omaksi lunastettavan tontin kauppasumman.
    Ensiasunnon ostajien eritysasema on kanssa erikoinen, jos on joskus omistanut vaikka perintönä saadun asunnot tai eronnut ja myynyt oman osuutensa pois, näkyy molemmat omistukset rekistereissä.

  3. Jos asuu opiskelun jälkeen vuokralla ja saa töitä ja puolisen ja pian perheenlisäystä, niin sitä tarvii painaa töissä 5 vuotta ja asua pienessä vuokrakämpässä, että saa tienattua sen 15% kohtuullisen kokoisesta perheasunnosta. Siinähän ehtii jo ensimmäinen avioerokin tulla ja puolet rahoista hävitä ennen kuin saa asunnon alleen.

  4. Aivan älytöntä touhua, juurihan niitä alle 2v sitten nostettiin http://minurli.com/p63vad ja nyt lainaa on vielä vaikeampi saada. Niinkuin ingengööri yllä sanoo niin kiva 5v kyhjöttää pikkuasunnossa ja paiskia töitä että voi vihdoin saada lainaa.

    Toisaalta taas tuon noston voi myös kiertää suht helposti. Usein pankit myöntävät lisää lainaa erillisenä luottona tuon asuntolainan päälle ja tällä lisälainalla sitten katetaan omaa rahoitusta.

  5. ja vähennyskelpoisuutta lasketaan jatkuvasti lainan ottajilta! miten olisi vaikka tulojen mukaan vähennyskelpoisuus niin lainoihin. tulorajat myös lapsilisiin. Antakee nyt hemmetti lähihoitajille ja siistijöillekin mahdollisuus. En siis kuulu kumpaakaan ammattikuntaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat