VR on päättänyt myydä kiistellyt Vallilan konepajarakennukset entiselle Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläälle Bruce Oreckille. Päätös on tehty maanantaisessa VR:n hallituksen kokouksessa. Sopimus allekirjoitettiin keskiviikkona.
Kauppaan kuuluvat maalaamo, sähköjunahalli sekä kokoonpanohalli, jonka yhdessä osassa tapahtumapaikka Bruno on nyt vuokralla. Kauppasumma on VR:n tiedotteen mukaan 11 miljoonaa euroa.
Osapuolet eivät kommentoi, mikä viime vaiheessa ratkaisi sopimuksen syntymisen – sen, kumpi osapuoli ”räpäytti ensin silmäänsä”. Oreck itse haluaa mieluummin hahmotella tulevaa käyttöä.
”Tästä tulee kotipesä luoville ihmisille. Minusta on se ja sama, ovatko heidän ideansa nerokkaita tai hulluja. Siitähän se hauskuus syntyy, ettei näitä asioita voi tietää etukäteen”, Oreck miettii.
Katto kiehtoo Oreckia
VR:n kiinteistöjohtaja Ari Mäkinen luonnehtii kohdetta sekä teknisesti että toiminnallisesti poikkeuksellisen vaativaksi. Rakennuksilla on myös laajat suojelurajoitukset.
”Tämä kauppasummahan on vasta alku”, Mäkinen sanoo viitaten vanhojen rakennusten kunnostustarpeeseen. Ostaja joutuu sijoittamaan tuntuvan summan peruskorjaukseen.
Samaa mieltä on Oreck, joka on tutkinut Bruno Granholmin suunnittelemien hallien kattorakenteita perin pohjin.
”Katto on kiehtova. Se on Suomen tai ehkäpä maailman monimutkaisin rakenteeltaan, ja niin laiminlyöty, että se tuntuu pysyvän paikallaan vain purukumin avulla.”
Osapuolet eivät kommentoi, mikä viime vaiheessa ratkaisi sopimuksen syntymisen.
Katolla on 1,7 kilometriä lasisia ikkunaruutuja, joista valon pitäisi langeta alas halleihin.
Sodan aikana ne on kuitenkin mustattu, eikä alhaalta päin katsottuna niitä välttämättä edes tajua ikkunoiksi.
Katon lisäksi korjauslistalla ovat perustukset, jotka nekään eivät tällä hetkellä ole kovin tukevia. Rakennuksia voi luonnehtia erittäin vaikeaksi korjauskohteeksi.
”Mutta se on osa tämän projektin hauskuutta”, Oreck hymyilee.
VR etsi ”vastuullista toteuttajaa”
Mäkisen mukaan VR on etsinyt sellaista vastuullista toteuttajaa, jolla olisi kykyä viedä hanke loppuun saakka. Nyt saavutettu lopputulos on Mäkisen mukaan VR:n, sen omistajan ja myös alueen toimijoiden kannalta paras mahdollinen.
”Ne toteuttajat, joilla tätä kykyä ei ollut, on karsittu matkan varrella pois. Loppuvaiheen ratkaisu tehtiin hinnan perusteella”, Mäkinen sanoo.
Konepaja-alueella on vielä myynnissä kaksi vanhaa rakennusta Aleksis Kiven kadun varrella eli konttori ja koulutuskeskus. Myös niistä neuvottelut ovat käynnissä. Niitä on kaavailtu hotellikäyttöön.
”Kyllä tämä on mahtavaa”
Oreck kiittää erityisesti hankkeessa aktiivisesti toiminutta Konepaja-liikettä. Tuhannet ihmiset ovat vedonneet sen puolesta, että Oreckin hahmottelema konsepti menestyisi. Konepaja-liikkeen Jaakko Blomberg on käänteestä ilahtunut.
”Kyllä tämä on mahtavaa, että päädyttiin tähän tulokseen. On tehty pitkään töitä ja tilanne on näyttänyt epävarmalta. Nyt päästiin siihen lopputulokseen, mikä nähtiin alueelle parhaaksi.
Blomberg kertoi keskiviikkona, että projektin parissa työskennelleet ihmiset olivat aikeissa tavata ja miettiä seuraavia toimenpiteitä. Tarkemmin hän ei osannut vielä lähitulevaisuutta kommentoida.
”Tietysti kaikki varmasti haluavat, että jotain tapahtuu mahdollisimman nopeasti. Mutta kaupat on tosiaan tehty runsas tunti sitten, joten ei tässä hirveästi olla ehditty suunnitelmia tekemään”, hän kertoi keskiviikkona.
Kilpailija ei ole kommentoinut
Oreckin lisäksi alueen kiinteistöistä on ollut kiinnostunut myös toinen taho. Vallilan ratapiha Oy osti vuodenvaihteessa konepajalta kolme pientä rakennusta. HS kertoi toukokuun alussa, että yhtiö on havitellut myös Oreckin nyt ostamia kiinteistöjä. Yhtiö ei ole kommentoinut asiaa julkisesti.
Tuhannet ihmiset ovat vedonneet sen puolesta, että Oreckin hahmottelema konsepti menestyisi.
Konepajan alueella on vielä kaksi kiinteistöä, joita VR ei ole vielä myynyt. Vallilan ratapiha oy:n hallituksen puheenjohtaja Henrik Hemmilä sanoo, ettei yhtiö pyri hankkimaan niitä.
”Olemme tyytyväisiä rakennuksiin, jotka meillä on, ja kehitämme nyt niitä.”
”Olemme jäljessä aikataulusta”
Bruce Oreck kertoi viime vuoden lopulla, että junatehtaaksi nimetty kokonaisuus, The Train Factory, voisi osittain olla auki jo ensi kesänä, mutta aikataulu meni uusiksi kimuranttien neuvotteluiden vuoksi.
”Hanketta voi viedä eteenpäin vain tiettyyn pisteeseen ilman omistajuutta. Mutta kun se nyt on varmistunut, alkavat lupaneuvottelut ja kaupunkikuvakatselmukset. Olemme jäljessä aikataulusta”, Oreck sanoo.
Suunnitelmissa on ainakin ravintoloita, kahviloita ja tiloja erilaisille pienyrittäjille. Tavoitteena on, että junatehtaasta tulisi dynaaminen kohtaamis- ja markkinapaikka, jossa olisi tilaa luovuudelle ja uuden kokeilemiselle.
Oreck on luvannut tarjota aloitteleville yrittäjille tiloja alkuvaiheessa maksutta. Enkelisijoittajan tavoin hän saisi osuuden mahdollisesta tulevasta voitosta.
”Toivon saavani sijoitukseni takaisin, mutta eihän sitä mistään voi varmasti tietää.”
Mitään ostoskeskusta, maailmalta tuttuja ketjuliikkeitä tai -ravintoloita hän ei konepajalle halua.
Junatehtaan konseptiin sopisivat Oreckin mielestä myös yrittäjille suunnatut työskentelytilat ja vaikkapa tanssin, taiteen ja musiikin tekijät.
Tätä artikkelia on kommentoitu kerran
Yksi vastaus artikkeliin “Vallilan konepajan ostaneen Bruce Oreckin mukaan vaikea korjausurakka ”on osa projektin hauskuutta””
Wau, mutta samalla vaikea ymmärtää eurojen kautta. Investointi 11 miljoonaa+suojelu+huonokuntoisuus….+merkittävä osa nomoney -taiteilijakäyttöön ?
Ehkä Bruce on oikea ’Taivaanlahja’ kulttuuriväelle.