Kokeile kuukausi maksutta

Yle: Nuorisosäätiöltä on kateissa miljoonia euroja – säätiö teki tutkintapyynnön poliisille

Rahoitussotkujen keskelle joutunut Nuorisosäätiö on tehnyt poliisille tutkintapyynnön entisten johtajiensa liiketoimista, kertoo Ylen MOT-ohjelma.

Rahoitussotkujen keskelle joutunut Nuorisosäätiö on tehnyt poliisille tutkintapyynnön entisten johtajiensa liiketoimista, kertoo Ylen MOT-ohjelma.

Tutkintapyyntö koskee liiketoimia Virossa.

MOT:n mukaan säätiön rahoja on kadonnut useita miljoonia euroja, minkä vuoksi se haluaa poliisin selvittävän asian.

”Viime vuosina on tehty Nuorisosäätiön toimintatarkoituksen vastaisia ja säätiön talouden kannalta haitallisia sopimuksia”, säätiön operatiivinen johtaja Joni Lappalainen kuvailee Ylen verkkosivuilla sunnuntaina julkaistussa jutussa.

MOT:n mukaan myös Nuorisosäätiön puolalaisesta liikekumppanista on tehty keskusrikospoliisille (krp) ilmoitus mahdollisesta rahanpesusta. Krp ei ole kommentoinut asiaa Ylelle.

Poliisi tutkii lahjusepäilyjä

Nuorisosäätiön toimitusjohtaja Aki Haaro ja hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen joutuivat aiemmin tänä vuonna jättämään tehtävänsä lahjusepäilyjen vuoksi.

He olivat säätiöitä valvovan Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) mukaan ottaneet vastaan säätiölain vastaisen edun. PRH:n kannan mukaan Haaro ja Nousiainen saivat yhtiöilleen satojentuhansien eurojen edun Nuorisosäätiön yhteistyökumppanin, Salpausselän Rakentajat oy:n, kautta.

MOT:n mukaan säätiön rahoja on kadonnut useita miljoonia euroja, minkä vuoksi se haluaa poliisin selvittävän asian.

Myös poliisi tutkii kaksikkoon kohdistuvia lahjusepäilyjä.

MOT ei tavoittanut heitä kommentoimaan sunnuntaina ilmestynyttä juttuaan.

”Toimintaan on kohdistunut korkea taloudellinen riski”

Keskustataustainen Nuorisosäätiö rakennuttaa nuorille aikuisille suunnattuja vuokra-asuntoja ja ylläpitää niitä. Se on saanut toimintaansa runsaasti julkista tukea.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara ilmoitti aiemmin kesäkuussa poistavansa Nuorisosäätiön yleishyödyllisyysaseman. Aran mukaan järjestön toiminta ei täytä lain yleishyödylliselle toiminnalle asettamia vaatimuksia.

”Nuorisosäätiöllä on muun muassa laajamittaisesti sellaista toimintaa, joka on aravalain ja korkotukilain vastaista. Lisäksi tähän toimintaan on kohdistunut korkea taloudellinen riski, ja yleishyödyllisten osien ulkopuolelle on annettu merkittäviä lainoja ja vakuuksia”, Ara kertoi tiedotteessaan.

Yle paljasti jo vuonna 2016, että Nuorisosäätiö on tehnyt liiketoimia ja sijoituksia, jotka eivät ole linjassa sen yleishyödyllisen tehtävän kanssa.

Virossa kiinnostivat luksusasunnot

MOT:n sunnuntaina julkaisemien tietojen mukaan säätiö muun muassa osti viime syksynä Helsingin Kampissa sijaitsevan kerrostalon puolalaisella lainarahalla yli 18 miljoonan euron hintaan, vaikka se oli vakavissa rahoitusvaikeuksissa.

Virossa säätiö on sijoittanut muun muassa luksusasuntojen rakentamiseen, ja MOT:n ar­vion mukaan Viron-liiketoimintaan on sijoitettu vähintään 20 miljoonaa euroa.

Nuorisosäätiö muistetaan myös vuonna 2008 alkaneesta vaalirahoituskohusta, joka johti useisiin rikostuomioihin.

Säätiö oli rahoittanut poliitikkoja vastoin saamansa julkisen rahoituksen ehtoja.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Yle: Nuorisosäätiöltä on kateissa miljoonia euroja – säätiö teki tutkintapyynnön poliisille”

  1. Poliittisen omistuksen vastuuttomuus on täysin naamatonta. Tämä on Kepun säätiö ja herra Kepu ’has left the building’.eikä muista siellä koskaan käyneenkään.

  2. Tää on niin härskiä! Ja kuinkahan paljon näitä on oikeasti? Täysin verorahoilla pyörivää hommaa. Täysin lahjattomia ja epäpäteviä ihmisiä on päässyt nousemaan tämänkin poliittisen säätiön johtoon. Haaro on merkonomi ja sen tutkinnon perusteella ei kenenkään pitäisi olla toimitusjohtaja tällaisessa liiketoiminnassa. Mutta kun tuntee oikeat ihmiset ja nuolee oikeasta paikasta niin …

  3. No ei tämä enää hetkauta, tämä on arkipäivää alalla. Muistetaan Avainyhtiöiden menestyksen ”salaisuus”, VVO / Kojamo … jne. Kaikki toki omalla tavallaan. Näistä ei saa tuomioita, joten se siitä. Mielenkiintoista kyllä on millä panoksella ARA on ollut tai jättänyt olematta näissä kaikissa kuvioissa mukana, ehkä sekin on jo tutkittu.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat