Kukaan ei tiedä kuinka paljon ennätys­aurinko paahtaa Suomessa sähköä – jotkut paneelit voivat kärsiä liiasta kuumuudesta

Historiallisen aurinkoinen kesä tietää hyvää aurinkosähkön tuottajille Suomessa.

Atria on rakentamassa Nurmoon tehtaan yhteyteen 15000 aurinkopaneelin voimalaa. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Kaikki muut energiantuotantomuodot, jopa tuulivoimalat on yleensä kytketty sähköverkkoon, ja kantaverkkoyhtiö Fingrid tietää melko tarkalleen, kuinka suurella teholla esimerkiksi Suomen ydinvoimalat tai vesivoimalat pyörivät.

Aurinkosähköstä Fingridillä on sen sijaan tiedossa vain Energiavirastolle ilmoitettu paneelien määrä vuositasolla ja sääennuste.

Näiden tietojen pohjalta tehdyn arvion mukaan aurinkovoimalat tuottivat perjantaina kello yhden aikaan iltapäivällä sähköä noin 69 megawatin teholla kun sähkön kokonaiskulutuksen teho oli samaan aikaan 9 149 megawattia.

Osuus koko sen hetken sähkönkulutuksesta oli siis tilaston mukaan vain noin 0,8 prosenttia.

”Aurinkosähkön osuus on Suomessa vielä niin pieni, että meidän ei tarvitse ottaa sitä huomioon, kun voimajärjestelmän tilaa ennakoidaan. Esimerkiksi Saksassa tilanne on ihan toinen ja se täytyy ottaa aina huomioon”, suunnitteluinsinööri Mika Laatikainen Fingridistä sanoo.

Fingridin pitää huolehtia, että sähköjärjestelmälle on saatavissa esimerkiksi riittävästi kapasiteettia rajat ylittävistä johdoista.

Aurinkovoimaloita nousee vauhdilla

Fingridin tuotantotilastojen mukaan aurinkosähköntuotanto on joka tapauksessa ollut tänä kesänä historiallisen suurta. Näin vähäsateisia kesiä on eletty harvoin.

Etenkin kesällä Suomi on aurinkosähkön tuotannolle ihan hyvä maa. Vaikka aurinko paistaa Suomeen kesälläkin viistosti, valoa tulee paneeleihin varhaisesta aamusta myöhään iltaan asti.

”Pidempi päivä ei kuitenkaan täysin korvaa sitä, että valo tulee viistosti”, Laatikainen sanoo.

Todennäköistä on, että Fingridin järjestelmän laskema tuotantoluku on vahvasti alakanttiin. Aurinkovoimaloita nousee Suomessa nyt nopeaa tahtia.

Kesko on suurin aurinkosähkön tuottaja

Esimerkiksi lihanjalostaja Atria on rakentamassa Nurmoon tehtaansa yhteyteen 15 000 aurinkopaneelin voimalaa, joka tuottaa parhaimmillaan sähköä noin kuuden megawatin teholla.

Kesko on ainakin vielä Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja noin 9–10 megawatin laskennallisella maksimiteholla.

”Luulisin, että tällä hetkellä päästään aika lähelle sitä tehoa. Suurimmissa kohteissamme aurinkosähkö tuottaa tällaisena kuumana kesäpäivänä noin 60 prosenttia päivän aikana tarvittavasta sähköenergiasta”, Keskon rakennuttamis – ja ylläpitojohtaja Jukka Anttila sanoo.

”Aurinkosähkön osuus on Suomessa vielä niin pieni, että meidän ei tarvitse ottaa sitä huomioon, kun voimajärjestelmän tilaa ennakoidaan.”

Kesko on asettanut noin 25 kaupan katolle aurinkopaneeleita ja lisää tulee Anttilan mukaan koko ajan.

”Kauppa on aurinkoenergialle optimaalinen kohde, koska sähkö pystytään käyttämään täysin aina hyväksi. Kaupoissa jäähdytys ja kylmälaitteet kuluttavat runsaasti sähköä myös kesällä”, Anttila sanoo.

Samoin on monissa tuotantolaitoksissa. Kotitalouksilla aurinkoenergian haaste on se, että kesällä ei välttämättä olla edes kotona, jolloin aurinkopaneelien tuottamaa sähköä voi mennä harakoille.

Kuumuus voi toisaalta myös haitata joidenkin aurinkopaneelien toimintaa.

Kattojen kunto rajoittaa rakentamista

Anttilan mukaan eniten aurinkopaneelien rakentamista rajoittaa kattojen kunto. Paneelit on tarkoitus pitää katolla 30 vuotta. Jos ne joudutaan purkamaan välillä kattoremontin tieltä, aurinkovoimalan taloudellisuus kärsii merkittävästi.

Tekniikka kehittyy toisaalta koko ajan. Pohjois-Haagaan Kesko on rakentanut ensimmäiset päivän kierron mukaan kääntyvät paneelit, jotka ovat aina suoraan aurinkoa kohti. Se kasvattaa hyötysuhdetta.

”Muuten investoinnin takaisinmaksuaika on meillä noin 10 vuotta. Olemme saaneet viimeisimpiin hankkeisiin noin 20 prosenttia kustannuksista valtion tukea”, Anttila sanoo.

Myös S-ryhmä kertoi aiemmin tänä vuonna asentavansa aurinkopaneelit 40 toimipisteensä katoille. Niihin asennetaan yhteensä noin 37 000 aurinkopaneelia vuoden kuluessa.

Paneelien asentaminen alkoi vasta kesäkuussa, eikä voimaloita ole vielä käytössä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kukaan ei tiedä kuinka paljon ennätys­aurinko paahtaa Suomessa sähköä – jotkut paneelit voivat kärsiä liiasta kuumuudesta”

  1. Hyvä kokonaiskuva. Huipputuotos alle 1 % ja talvella asiallisesti ottaen nolla %. Mutta tärkeää viherviestintää toki vaikka kauppaketjuille.

Jätä kommentti