Lehdon liikevoitto jää selvästi aiemmin ilmoitettua alemmaksi – yhtiö saattaa luopua osasta korjausrakentamisen toimintoja

Lehto Group on heikentänyt arviotaan kuluvan vuoden liikevoittoprosentista ja liikevaihdon kasvusta. Yhtiö kertoo myös pohtivansa luopumista osasta korjausrakentamisen toimintoja.

Lehto Group on heikentänyt arviotaan kuluvan vuoden liikevoittoprosentista ja liikevaihdon kasvusta. Yhtiö kertoo myös pohtivansa luopumista osasta korjausrakentamisen toimintoja.

Nyt Lehto arvioi, että konsernin liikevoitto olisi noin 5–6 prosenttia liikevaihdosta, kun yhtiön elokuussa antama arvio oli 8–9 prosenttia. Viime vuonna liikevoittoprosentti oli 10,8.

Kuluvan vuoden liikevaihdon kasvuksi Lehto arvioi nyt noin 20–25 prosenttia, kun elokuun arvio oli 20–30 prosenttia. Viime vuoden liikevaihto oli 597,6 miljoonaa euroa.

Liikevoittonäkymän heikentymisen syynä on edelleen heikentyneet projektikatteet erityisesti Hyvinvointitilat- ja Korjausrakentaminen-palvelualueilla sekä hieman alentunut arvio koko konsernin liikevaihdosta. Liikevaihdon aleneminen johtuu erityisesti Hyvinvointitilojen hankkeiden käynnistymisten viivästymisestä. Sen sijaan Asunnot- ja Toimitilat-palvelualueiden liiketoiminta etenee tavoitteiden mukaisesti.

Korjausrakentaminen-palvelualueella Lehto toteuttaa linjasaneerauksia ja peruskorjaamista. Peruskorjaamisen yksikössä projektit eivät ole edenneet suunnitellusti ja korjaavista toimenpiteistä huolimatta useiden projektien katteet ovat edelleen heikentyneet ja yksikössä on useita tappiollisia projekteja. Peruskorjaustoiminnalla on kokonaisuudessaan huomattava negatiivinen vaikutus Lehdon vuoden 2018 liiketulokseen. Lehto on nopealla aikataululla tutkimassa vaihtoehtoisia ratkaisuja korjausrakentamisen kannattamattomista osista luopumiseksi. Yhtiö kertoo päätöksistä viimeistään vuoden 2018 loppuun mennessä.

Myös Hyvinvointitilat-palvelualueella projektien katteet ovat edelleen kehittyneet negatiivisesti, ja yksikössä on myös tappiollisia projekteja. Palvelualueelle elokuussa nimetty uusi johto on tehnyt toimia projektinhallinnan kehittämiseksi ja suunnannut toimintaa aiempaa selkeämmin omien tuotekonseptien kehittämiseen sekä oman tehdasvalmistuksen tehokkaampaan hyödyntämiseen. Näiden toimenpiteiden odotetaan parantavan palvelualueen projektien kannattavuutta vaiheittain.

Vuoden 2018 kannattavuutta rasittavat myös tehdaskapasiteetin laajentamiseen liittyvät kertaluontoiset kulut sekä arvioitua korkeammat materiaali- ja alinhankintakustannukset.

Näkymä perustuu tietoihin meneillään olevien rakennushankkeiden etenemisestä ja yrityksen arvioon vuoden 2018 aikana aloitettavista ja myytävistä rakennuskohteista. Keskeisimpiä liikevaihdon ja liiketuloksen kehittymiseen liittyviä riskejä ovat meneillään olevien projektien loppuunsaattaminen arvioidussa aikataulussa ja arvioiduilla kustannuksilla sekä asuntojen myynnin kehittyminen.

Lehdon tulosvaroitus oli jo toinen muutaman kuukauden sisällä. Edellisen tulosvaroituksen yhtiö antoi elokuun alussa. Vielä toukokuussa julkistamassaan ensimmäisen neljänneksen liiketoimintakatsauksessa Lehto Group arvioi yltävänsä yli 10 prosentin liikevoittoon tänä vuonna.

Tätä artikkelia on kommentoitu 8 kertaa

8 vastausta artikkeliin “Lehdon liikevoitto jää selvästi aiemmin ilmoitettua alemmaksi – yhtiö saattaa luopua osasta korjausrakentamisen toimintoja”

 1. Ligniinillä ja lainjasaneerauksella voi tehdä kaikkea muuta paitsi rahaa, pitäisikö listaan lisätä vielä LVI-asennukset.

 2. Näissä Lehdon tekemissä korjausrakentamisen yrityskaupoissa ei ilmeisesti ole tullut mukana ”työnhankkijaa”, eli rakennuttajakonsulttia joka hankkisi hyvät työt ja asiakkaat. Tällaista työnhankintaakin saattaa alalle mahtua, joka taloyhtiöiden näkökulmasta ja toki kilpailevien rakennusliikkeiden näkökulmasta on ikävä asia.

 3. Taitaa Lehto turvautua enempi näihin kumipääurakoitsijoihin.

 4. Ei riitä tuo ”talousjohdettu” rakentaminen. Pitää olla myös OSAAMISTA rakentamisesta. Etenkin korjausrakentaminen vaatii ammattiosaamista.

  1. Kuten ”korjausrakentamisen edelläkävijällä”, joka on korjausrakentamiseen erikoistunut rakennusliike. Ja heidän tulos oli …? Brutaali fakta on, että vain pienet vakioporukalla toimivat erikoistyöurakoitsijat voivat kestävästi tehdä rahaa remonttihommissa.

   1. Tuolla suomen suurimmalla urakoitsijalla on liian suuri halu saada töitä ja liikevaihtoa – kun työmaaporukat ja aliurakoitsijat otetaan pystymetsästä niin vaihteluväli on todella suurta. Nyt kilpailuasetelma muuttuu kun asuntopuolella löydään jarruja päälle ja samoja pääurakoitsijoita alkaa olla tarjoamassa erityisesti isompia hankkeita. Tämä lienee huomattu Lehdollakin ettei korjaaminen toimitilapuolella olekkaan kultasampo vaan konsultista ja lisätöiden hyväksymisestä riippuva pajatso. Ja Lehtohan tekee KVR-urakkaa joten ne lisätyötkin joilla kate tehdään on vähän niin sekä näin.

    1. Tilaaja joutuu aina kustantamaan muutoskustannukset, vain tapauksessa, missä työtä ei pystytä edes luovuttamaan kvr-urakoitsija saattaa ostaa työn muualta, näin kvr-urakoitsija alkaakin toimia pj-urakoitsijana ja ositusrumba alkaa, kuten Lehdolla näyttää tapahtuneen, korjauksessa, missä ei enää tilaajat ole niin tyhmiä, että hyväksyisivät pelkän pintaremontin hätäpaskalla ja vanhan maalauksella. Näitä jätkien toilailuja on kiva spekuloida täällä, mutta ikävä katsella työmaalla.

Jätä kommentti