Kokeile kuukausi maksutta

Syyte: Venäjän valtiolta huijattiin miljoonia euroja kiinteistökaupoilla Helsingin seudulla

Helsingin käräjäoikeus alkaa käsitellä keskiviikkoaamuna vyyhteä, jossa Venäjän valtion epäillään joutuneen törkeän petoksen uhriksi kiinteistökauppoihin liittyen Helsingin seudulla.

Helsingin kalleimmilla alueilla kerrostalokaksion neliöhinta hipoi kesällä 7 200 euroa. (Kuva: Rio Gandara/HS)

Syytteessä on henkilöitä, joiden epäillään junailleen kiinteistökauppoja siten, että niistä käärittiin rikollisin keinoin isot voitot taskuihin Venäjän kustannuksella.

Tapauksen juuret juontuvat siihen, kun Venäjän valtio myi lokakuussa 2012 vaihtokaupalla 58 arvoalueilla sijainnutta kiinteistöään ja hankki tilalle toimistotalon Lauttasaaresta. Venäjän kiinteistökohteet sijaitsivat Helsingissä, Espoossa ja Porvoossa.

Kiinteistöjä muun muassa Ullanlinnassa

Pääasiassa Venäjä hankkiutui eroon kiinteistöistä, jotka ovat vanhoja kerrostalohuoneistoja Helsingin kantakaupungissa. Niitä löytyy muun muassa Töölöstä, Ullanlinnasta, Punavuoresta, Kulosaaresta ja Lauttasaaresta.

Kiinteistöjen joukossa on myös kohteita, jotka luovutettiin toisen maailmansodan jälkeen rauhansopimuksen mukaisesti saksalaisomaisuutena Neuvostoliitolle. Yksi tällainen kohde on esimerkiksi Kaivopuiston kupeessa Neitsytpolulla sijaitseva kerrostalo.

Venäjä luovutti kiinteistökohteensa keskusrikospoliisin (krp) mukaan espoolaiselle kiinteistöyhtiölle, joka puolestaan osti ja antoi Venäjän valtiolle vaihtokaupassa Lauttasaaressa sijaitsevan toimistotalon, jonka aiemmin omisti eläkevakuuttaja Keva.

Espoolaisyhtiö myi samana päivänä kiinteistöt eteenpäin toisen oman yhtiönsä kautta suomalaisille kiinteistökauppaan erikoistuneille yhtiöille.

Epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen

Krp epäilee esitutkinnassa tekemiensä selvitystensä perusteella, että Venäjän omistamat kiinteistöt arvioitiin alihintaisiksi ja ne myytiin espoolaisyhtiölle markkinahintaa tuntuvasti halvemmalla hinnalla. Espoolaisyhtiö puolestaan myi kiinteistöt eteenpäin markkinahintaa vastaavalla hinnalla.

Kansainvälistä yhteistyötä

  • Krp osallistui tutkintaan noin kahden vuoden ajan.
  • Krp kertoo tehneensä asian tutkimisen aikana tiivistä yhteistyötä Venäjän ja Sveitsin viranomaisten kanssa.
  • Venäjän valtion kiinteistöjä ulkomailla hallinnoineen yhtiön tuolloinen johtaja tunnusti krp:n mukaan hämäräjärjestelyt Venäjän viranomaisten tekemässä esitutkinnassa. Hänet tuomittiin jo vuonna 2015 neljäksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen Venäjän federaation presidentin asioiden hallintoon kohdistuneesta törkeästä petoksesta.

Yhtiön johtaja siirsi Krp:n mukaan markkinahinnan ja alihinnan erotuksesta noin 4,5 miljoonaa euroa konsulttisopimuksella sveitsiläiselle pankkitilille kiinteistökauppaa seuraavana päivänä.

Esitutkinnan mukaan Sveitsissä toimineen konsulttiyhtiön johtaja jakoi ennalta sovitulla tavalla varat henkilökohtaisina osuuksina kiinteistökauppaan osallistuneiden kesken. Venäläisen kiinteistöjohtajan osuus oli noin 2,9 miljoonaa euroa, josta noin 15 prosenttia siirrettiin Suomessa toimivan lakimiehen sveitsiläiselle pankkitilille.

Sveitsiläisen konsultin osuus oli puolestaan noin 5 prosenttia, ja espoolaisyhtiön johtajan pojan sveitsiläiselle pankkitilille siirrettiin noin 1,5 miljoonaa euroa.

Rikoksesta epäillyt kiistivät esitutkinnan aikana syyllistyneensä rikokseen.

Syytetyille luetaan syytteet keskiviikkona. Oikeudenkäynnin pääkäsittely tulee kestämään useita päiviä.

Krp: Tarkoitus laajentaa muihinkin maihin

Krp:n mukaan Suomessa tehdyn kiinteistökaupan toimintamalli oli ensimmäinen laatuaan, ja Venäjän omistamia kiinteistökohteita oli tarkoitus myydä samalla tavalla myös muissa maissa.

Venäjän valtio omistaa kiinteistökohteita eri puolilla maailmaa, joten mahdollisuuksia vastaavanlaisiin kauppoihin olisi ollut runsaasti.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jarmo Koistinen Krp:stä kuvaili esitutkinnan aikana kiinteistöveivauksen olleen eräänlainen pilottihanke. Sen pääjärjestelijäksi epäillään Venäjän valtion ulkomailla sijaitsevaa omaisuutta hallinnoivan yrityksen Suomen-toimipisteen tuolloista johtajaa. Törkeästä petoksesta epäiltyinä ovat myös espoolaisen kiinteistöyhtiön johtaja ja hänen poikansa sekä kiinteistökohteiden arvioija ja kaksi Suomessa toimivaa lakimiestä.

”On tietysti tarvittu toimijoita myös Suomessa, koska kiinteistökohteet ja asunto-osakekohteet sijaitsevat täällä”, Koistinen kertoi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Syyte: Venäjän valtiolta huijattiin miljoonia euroja kiinteistökaupoilla Helsingin seudulla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat