Teräsyrityksen toimitusjohtaja sai sakot työturvallisuusrikoksesta – pylväsporakone teki tuhoa

Teräsrakenteita Jyväskylässä valmistavan metallialan yrityksen toimitusjohtaja tuomittiin sakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

Teräsrakenteita Jyväskylässä valmistavan metallialan yrityksen toimitusjohtaja tuomittiin sakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteen mukaan Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi toimitusjohtajan 16.1.2019 25 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja maksamaan sakkoa 520 euroa.

Oikeuskäsittelyn aiheena oli yrityksessä huhtikuussa 2017 sattunut työtapaturma.

Tapahtumahetkellä yrityksen hitsaaja oli työskentelemässä 1960-luvulla valmistetulla mekaanisesti toimivalla pylväsporakoneella. Hitsaaja oli parhaillaan poraamassa reikää kulmarautaan, joka oli kiinnitetty paikoilleen ruuvipenkkiin, kun hänen vasemmassa kädessään ollut hansikas tarttui pyörivään terään ja kiertyi terän ympärille. Hitsaajan onnistui päästä irti terästä tempaisemalla itseään vastakkaiseen suuntaan niin voimakkaasti, että hansikas repeytyi irti hänen kädestään.

Työtapaturmassa osa hitsaajan vasemman käden pikkusormesta pääsi kuitenkin repeytymään niin, että sitä jouduttiin amputoimaan. Tiedotteen mukaan työtapaturma sattui kokeneelle työntekijälle, jolle työskentely koneella oli tuttua. Hänellä ei ollut rangaistus- tai korvausvaatimuksia työnantajaa kohtaan.

Parisen vuotta ennen työtapaturmaa työpaikalla tehdyssä työsuojelutarkastuksessa oli suojalaitteiden puutteellisuuden vuoksi annettu kehotus erään toisen, automaattisesti toimivan uudemman pylväsporakoneen korjaamisesta. Suojalaitteet korjattiin asianmukaisiksi ja töitä koneella voitiin jatkaa.

Myöhemmin työpaikalla oli varastotiloista otettu uudelleen normaaliin tuotantokäyttöön edellä mainittu vanhempi pylväsporakone, josta puuttui terän ja karan suojus. Koneessa ei siten ollut turvalaitteita käsivahinkojen varalta.

Yrityksessä oli tultu tietoisiksi suojalaitteita koskevista turvallisuusvaatimuksista ja tiedusteltu asiantuntijoilta neuvoa suojauksen parantamiseksi, mutta kun työnjohtovastuussa oleva toimitusjohtaja ei ollut saanut tietoonsa toimivia ratkaisuja laitteen suojaamiseksi, pylväsporakone otettiin turvallisuuspuutteista huolimatta käyttöön.

Työtapaturman jälkeen laitteen suojausta on pystytty parantamaan ja yksinkertaisempien toimintojensa ansiosta laitetta on yrityksessä käytetty.

Työsuojeluviranomainen korostaa, että puutteellisesti suojattujen vanhojen koneiden käyttöönottoon liittyy riskejä vaaratekijöiden lisääntymisen ja työturvallisuusmääräysten noudattamisen kannalta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Teräsyrityksen toimitusjohtaja sai sakot työturvallisuusrikoksesta – pylväsporakone teki tuhoa”

Vastaa