Kokeile kuukausi maksutta

Työnjohtaja vai urakkavalvoja? – Edes aliurakoitsijan työnjohtajalla ei ole aina alaisia

Jos työn tekevät ketjutuksen loppupäässä olevan ali- tai erikoisurakoitsijan työntekijät, tarvitaanko ketjun alkupäässä työnjohtajan titteliä enää ollenkaan?

Mahdi Khanbabaei työskentelee urakkavalvojana Skanskalla Olympiastadionin työmaalla Helsingissä. (Kuva: Liisa Takala)

Yhä useammalla rakennusalan työnjohtajalla ei ole juuri yhtään suoraa alaista. Työn tekevät aliurakoitsijan tai erikoisurakoitsijan työmiehet, joihin työn tilanneen yrityksen työnjohtajalla ei ole lakisääteistä työnjohto-oikeutta.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Kokeile nyt 1 kk veloituksetta!

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 3/6/12 kk.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Työnjohtaja vai urakkavalvoja? – Edes aliurakoitsijan työnjohtajalla ei ole aina alaisia”

  1. Jos idiootit osaisivat lentää, rakennusala olisi yhtä kiitorataa! sanoo:

    Artikkelin luonne kertoo siitä että rakennushankkeen toteutusta ei käytännössä johda juuri kukaan. Mutta näin tämä asia on, ja minun käy näitä rakennushankkeen tilaajia sääliksi. Myös rakentamisen laatuongelmat kielivät johtajuuden puutteesta, myös osaamisen puutteesta.

    1. Miksi sinun käy tilaajia sääliksi, kun juuri he ovat opettaneet tuottajat tarjoamaan mahdollisimman halvalla. Usein tilaajaa ei edes voisi vähempää kiinnostaa, että kuka sen tuotteen tekee tai miten kunhan se on halpaa. Sitten lopussa ihmetellään kun tällä menetelmällä ei saakkaan sitä juhlapuheiden laatua, vaikka joku ammattitaidoton kauppamies sellaista on omasta mielestään koittanut myydäkin.

  2. Kuulostaa hyvältä. Itseohjautuvat aliurakoitsijan alihankkijan työntekijät, urakkavalvojat, rakennuttajan valvojat, viranomaisvalvonta, ammattiliiton valvonta. Toivottavasti urakkamuoto on vielä allianssiurakka, jossa kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa ja kaikkia kuunnellaan. Mutta älkää käyttäkö minun vähäisiä verorahojani tällaiseen. Ei vaan ole varaa.

  3. Tutkimusten mukaan alle neljän hengen yritystä ei pidä työmaalla ottaa pienimpääkään vaihetta tekemään, jos haluaa jonkin tason saavuttaa lopputuloksessa..

Viimeisimmät näkökulmat