Lujatalo rikkoi ennätyksiä viime vuonna – Perhelä-hanke söi tulosta

Lujatalo-konserni jatkoi viime vuonna samanlaista noin kymmenen prosentin kasvuvauhtia kuin edellisenä vuonnakin. Liikevaihto oli uusi ennätys mutta jäi niukasti alle 600 miljoonan euron.

Lujatalo vastaa Vantaan Tikkurilan uuden kirkon rakentamisesta. Kuva: Oopeaa

Lujan hallituksen puheenjohtaja Hannu Isotalo sanoi tilinpäätösinfossa liikevaihdon kasvuvauhtia kohtuulliseksi ja samalla sellaiseksi, jolla yhtiö on halunnutkin edetä. Myös henkilöstömäärä kasvoi etenkin Lujabetonin puolella ja jossain määrin myös Lujatalossa.

Sen sijaan konsernin tulos heikkeni, mutta Isotalo kuvasi sitäkin silti hyväksi. Suuri syy tuloksen heikkenemiseen oli Järvenpään keskustaan kaavailtu Perhelä-hanke, josta yhtiö päätti syksyllä vetäytyä rakennuskustannusten merkittävän nousun johdosta. Yhtiö kertoi jo aiemmin, että hankkeeseen ehti palaa 3,5 miljoonaa euroa. Lujatalon toimitusjohtaja Jussi Tanhuanpään mukaan ilman Perhelän kuluja koko konsernin suhteellinen kannattavuus olisi ollut samaa tasoa kuin vuotta aiemminkin.

”Mielestäni pystyimme hallitsemaan kovan kustannusnousun muuten ihan hyvin, mutta tässä kyseisessä hankkeessa kustannukset nousivat kehittämisen aikana niin paljon, toistakymmentä prosenttia, että rakentamisen katteella ei pysty sellaista tekemään”, Tanhuanpää sanoi.

”Ehkä meidän virhe siinä hankkeessa oli, että sitä vietiin aika pitkälle alkuperäisillä kustannuslaskelmilla”, Isotalo huomautti.

Luja-yhtiöt investoivat yhteensä noin 23 miljoonan euron edestä vuonna 2018.

Lujatalolla ennätyksellinen liikevaihto ja asuntotuotanto

Talonrakentamisesta vastaavan Lujatalo oy:n liikevaihto kasvoi myös noin kymmenyksen verran 436,7 miljoonaan euroon. Korjausrakentamisen osuus liikevaihdosta oli viidennes. Toimitilojen osuus liikevaihdosta oli 35 prosenttia ja loput oli asuntoja. Niitä valmistui kaikkiaan 1718 kappaletta, kun vuotta aiemmin lukumäärä oli 1419.

Tanhuanpään mukaan sekä Lujatalon liikevaihto että valmistuneiden asuntojen määrä olivat ennätyksellisiä. Hän kertoo yhtiöllä olevan rakenteilla noin 2500 asuntoa pääkaupunkiseudulla. Vuodenvaihteen tilauskanta kattoi jo 80 prosenttia koko alkaneen vuoden tuotannosta.

Lujatalo-konserni ei kerro eri Luja-yhtiöiden tuloksia, mutta Lujatalo oy:n tulosta kuvataan hyväksi.

Lujabetonin tulos oli jälleen erittäin hyvä

Lujabetonin liikevaihto kasvoi yhdeksän prosenttia noin 170 miljoonaan euroon. Lujabetonin tulos oli edellisvuoden tapaan yhtiön itsensä mukaan erittäin hyvä.

Lujabetoni jatkoi mittavia investointeja viime vuonna. Yhtiö rakensi uusia tehtaita Tukholmaan, Kärsämäelle ja Lahteen sekä laajensi Hämeenlinnan hormielementtitehdasta voimakkaasti.

Lujatalo-konserni 2018/2017

 • Liikevaihto milj. euroa 598,7/544,7
 • Liikevoitto % 4,5/5,1
 • Tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja milj. euroa 25,4/26,8
 • Omavaraisuusaste % 44,2/46,7
 • Henkilöstö 1492/1379

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Lujatalo rikkoi ennätyksiä viime vuonna – Perhelä-hanke söi tulosta”

 1. Ne mielenkiintoiset, ei listatut, ovat Luja ja Hartela ja Jatke. Luja pisti pohjat (hyvät), onko Hartela kääntänyt laivan ja millaiset luvat hiljainen Jatke pistää tiskiin.
  Muut keskisuuret ovat tipahtaneet kelkasta, tai näin ainakin huhutaan. Lujahan on jo suuri, muttei kuitenkaan pörssissä. Jatkeen lukuihin on vaikea päästä kiinni koska raportoi ”kummasti” ja hartela on kysymys.

 2. Jatkeen menestystä voi kyllä pitää pienenä ihmeenä, ilmeisesti johtoryhmä ja aluejohto saa sanansa kuuluviin.

 3. Kohta tulee yrityskauppoja. Tilauskannan pienentyessä on joidenkin pakko tulla myydyksi, tai ajautua konkurssiin.

 4. Pahat kellot maakunnista jo tiesivät sanoa että (gryndi)hankkeiden aloituksia pohditaan uudelleen. Mielenkiintoista nähdä miten tämä vaikuttaa pörssissä operoiviin yhtiöihin, tältä pohjalta ainoa jolle voi arvioida jonkinlaista pohjaa on oranssi korjausrakentaja..

  Pääkaupunkiseudulla jarrua tuskin laitetaan yhtä lujaa päälle.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat