Kokeile kuukausi maksutta

”Historiallinen päätös”: Olkiluodon kolmosreaktori sai käyttöluvan

Voimalan rakentaminen alkoi vuonna 2005 ja sen valmistuminen on viivästynyt noin kymmenellä vuodella alkuperäisestä aikataulusta.

Olkiluoto 3:n voimala-alue vuoden 2018 toukokuussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Valtioneuvosto on myöntänyt käyttöluvan Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorille. Valtioneuvosto nojasi päätöksessään Säteilyturvakeskuksen (STUK) lausuntoon.

STUK antoi helmikuussa lausunnon, jonka mukaan kolmosreaktorin käyttöönotto on turvallista.

”Onhan tämä historiallinen päätös. Edellisen kerran uudelle ydinvoimalaitokselle myönnettiin käyttölupa Suomessa vuonna 1979”, TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua sanoi tiedotteen mukaan.

TVO:n tuotantojohtaja Marjo Mustonen kuvasi uutta OL3-lyhenteellä tunnettua reaktoria ”ilmastoteoksi.”

”OL3 nousee vaikutukseltaan Suomen historian suurimmaksi ilmaston eteen tehdyksi teoksi”, hän sanoo tiedotteen mukaan.

Suomessa käytetystä sähköstä noin 27 prosenttia tuotetaan ydinvoimalla. Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöönoton jälkeen osuus nousee noin 40 prosenttiin.

Viivästynyt kymmenellä vuodella

Voimalan rakentaminen alkoi vuonna 2005 ja sen valmistuminen on viivästynyt noin kymmenellä vuodella alkuperäisestä aikataulusta.

Laitos oli ranskalaisen Arevan ja saksalaisen Siemensin yhteistyönä suunnittelema uudentyyppinen EPR-reaktori. Sen teho on 1 600 megawattia.

Areva ajautui rakentamisaikana vakaviin talousvaikeuksiin, kun Olkiluodon ja vastaavan Ranskaan rakennettavan reaktorin valmistuminen viivästyi ja kustannukset kasvoivat. Yhtiön terveet osat yhdistettiin Ranskan valtion sähköyhtiöön EDF:ään ja Olkiluodon ydinvoimaprojekti jätettiin uuteen yhtiöön.

TVO ja Areva kiistelivät viivästymisen kustannuksista välimiesoikeudessa vuosien ajan. Suomessa alettiin pelätä, ettei uudella yhtiöllä olisi edes taloudellisia resursseja rakentaa voimalaa valmiiksi.

Areva maksoi korvauksia

Riita ratkesi viime vuoden maaliskuussa, kun yhtiöt sopivat että Areva maksaa TVO:lle viivästysten takia menetetystä sähköntuotannosta 450 miljoonan euron korvauksen.

TVO arvioi, että voimalan hinnaksi tulee noin 5,5 miljardia euroa kun alun perin sovittiin noin kolmesta miljardista.

Arevalle voimalan rakentaminen tuli maksamaan noin 8,4 miljardia euroa.

Olkiluoto 3 tuottaa käynnistyessään täydellä teholla noin 15 prosenttia kaikesta Suomessa kulutetusta sähköstä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Historiallinen päätös”: Olkiluodon kolmosreaktori sai käyttöluvan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat