Kokeile kuukausi maksutta

Olkiluoto 3 viivästyy jälleen kerran – sähköntuotanto käyntiin syksyllä 2019

Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käynnistyminen viivästyy jälleen.

Olkiluoto 3:n voimala-alue vuoden 2018 toukokuussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto
Kuuntele juttu

Uuden aikataulun mukaan sähköntuotanto käynnistyisi syyskuussa 2019, kun edellisen aikataulun mukaan sähköntuotannon oli määrä käynnistyä toukokuussa 2019.

Teollisuuden Voima TVO tiedotti asiasta keskiviikkona.

Yhtiö kertoo saaneensa päivitetyn aikataulun laitostoimittajalta eli Arevan ja Siemensin muodostamalta konsortiolta. Konsortio oli ilmoittanut huhtikuussa aikataulun venyvän kuumakokeiden ja käyttöönottotestien viivästymisen vuoksi.

Edellisen kerran Olkiluoto 3:n käynnistyminen viivästyi viime syksynä, ja sitä ennenkin viivästymisiä on riittänyt. Alun perin sähköntuotannon piti käynnistyä jo vuonna 2009.

Areva sopi vuonna 2003 rakentavansa Olkiluoto 3:n kolmella miljardilla eurolla. Yhtiö on arvioinut ydinvoimalan lopulliseksi hinnaksi myöhästymisen takia 8,5 miljardia euroa.

TVO ja Areva kiistelivät pitkään myöhästymisen vuoksi TVO:lle maksettavista korvauksista, ja sopuun asiasta päästiin tämän vuoden maaliskuussa.

TVO arvioi maksavansa kolmen miljardin ydinvoimalasta korvausten jälkeen yhteensä 5,5 miljardia euroa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Olkiluoto 3 viivästyy jälleen kerran – sähköntuotanto käyntiin syksyllä 2019”

  1. Ei muuten jää 4 kuukauteen tämä viivästys. Ehkä 2020 käynnistyy.

  2. TVO ja tynkä-Areva tiesivät viivästymiset kun julkistivat”sopuratkaisun”.Maksajia huijattiin taas kerran.Arevan nämäkin mokat jäävät ilman sanktiota.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat