Kokeile kuukausi maksutta

Omakotitalojen asumismenoissa huikeat erot eri kunnissa

Omakotitalojen vuotuisissa asumismenoissa on suurimmillaan peräti 1500 euron ero eri kunnissa. Ero on kasvanut rajusti vuodessa, sillä vielä vuosi sitten ero oli noin 1000 euroa.

Kuvituskuva. Kuva: Merja Mannila

Omakotiliitto selvitytti kolmatta kertaa kunnallisesti/alueellisesti päätettäviä asumismenoja, nyt jo sadassa kunnassa. Tutkimuksen teki KTI Kiinteistötieto.

Keskimäärin omakotiasuminen maksaa lähes 4000 euroa, kun vuosi sitten selvittiin noin 250 euroa halvemmalla. Kalleimmassa kunnassa Kemiönsaaressa asuminen omakotitalossa maksaa vuodessa runsaat 4700 euroa, kun huokeimmassa kunnassa Kempeleessä perhe selviää reilulla 3200 eurolla. Kalleimmat kunnat Kemiönsaaren jälkeen ovat Parainen ja viime vuonna kärkeä pitänyt Raisio. Neljänneksi kalleinta on asua Järvenpäässä. Kempeleen lisäksi muita edullisia kuntia ovat Pietarsaari, Keminmaa ja Seinäjoki. Kun vertailukuntia on tänä vuonna enemmän, tippui Seinäjoen sijoitus kolmella.

Isoin kuluerä asumisessa on lämmitys, ja suurimmat kustannuserot kuntien välillä löytyvätkin lämmityskuluista. Kalleinta lämmitys on Savossa. Pieksämäellä, Siilinjärvellä, Iisalmessa, Varkaudessa ja Leppävirralla 120 neliön omakotitalon lämmitys kustantaa vuodessa 2393 euroa, kun taas Pietarsaaressa koti lämpeää 1644 eurolla vuodessa.

Huomionarvoista on, että lämmityskustannukset (14000 kWh/v) eivät pidä sisällään käyttösähköä (4000 kWh/v). Selvityksessä käytetty energian hinta on paikallisen energiayhtiön toistaiseksi voimassa oleva hinta, jolloin kotitalous voi kilpailuttamalla hyötyä energian hinnasta.

Kuitenkin suurimmat kustannuserot selittyvät sähkön siirtomaksuilla. Sähkön siirtoyhtiöt ovat alueellisia monopoleja, joita kuluttaja ei voi kilpailuttaa. Viime vuoden tapaan kallein sähkön siirtomaksu lämmityksen osalta on Kajaanissa, lähes 915 euroa. Se jakaa paikan tänä vuonna Kuhmon kanssa. Huokein lämmityksen siirtokulu on Rovaniemen reilu 391 euroa. Kalleimmillaan siirron kiinteä perusmaksu on 32 euroa kuukaudessa jälleen Kajaanissa sekä Kuhmossa. Edullisin perusmaksu löytyy Tampereelta, 4 euroa kuukaudessa. Eli kajaanilaisperhe maksaa kiinteästä perusmaksusta vuositasolla noin 340 euroa enemmän.

Merkittäviä eroja löytyy myös kiinteistöverossa ja vesimaksuissa. Kiinteistöverotuksessa erot kuntien välillä ovat suuret: Espoossa, selvityksen keskimääräisessä tyyppiomakotitalossa, kiinteistövero on 807 euroa, kun Kemiönsaarella ja Keuruulla se on 174 euroa. Kemiönsaari pitää ykköstilaa kalleimpana veden (vesi, jätevesi ja hulevesi) laskuttajana. Ero Kempeleeseen on jopa liki 850 euroa, jossa vedenkäyttö vuodessa maksaa 522 euroa. Yli tuhat euroa vedestä rokottavia kuntia on peräti kahdeksan. Vesimaksut ovat keskimäärin jo reilu viidennes kotitalouden asumismenoista.

Selvityksessä tarkasteltuja maksuja olivat kiinteistövero, lämmityssähkö, käyttösähkö, vesimaksut ja jätemaksu. Vertailussa tarkasteltiin tyyppiomakotitaloa: 120 neliön suuruinen, 30 vuotta vanha puurakenteinen, sähkölämmitteinen omakotitalo (lämmityksen kulutus 14000 kWh/v), 1000 neliön omalla tontilla. Tutkimus laajeni tänä vuonna koskemaan 100:a kuntaa, jotka edustavat jo 83:a prosenttia Suomen asukasluvusta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Omakotitalojen asumismenoissa huikeat erot eri kunnissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat