Kokeile kuukausi maksutta

Espoossa myytiin viime vuonna Suomen kalleimmat omakotitalot

Helsingissä käytiin omakotitalokauppaa keskimäärin noin 100  000 euroa halvemmalla kuin Espoossa.

Kuuntele juttu

Jos haluaa käyttää paljon rahaa omakotitalon ostoon, niin kannattaa etsiä asunto Espoosta. Siellä löytyivät viime vuonna Suomen kalleimmat omakotitalot.

Espoossa tehtyjen kiinteistökauppojen mediaanihinta oli viime vuonna 470  000 euroa. Kauppojen hinnat laskivat näin laskettuna prosentin vuoteen 2017 verrattuna. Mediaani on kauppojen keskimmäinen hinta.

Helsingissä omakotitalo maksoi viime vuonna keskimäärin 374  000 euroa. Hinnat laskivat prosentin. Vantaalla omakotitaloja ostettiin nouseviin hintoihin. Niistä piti maksaa keskimäärin 345  000 euroa, mikä oli kymmenen prosenttia enemmän kuin 2017.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella hinnat ovatkin huomattavasti alhaisempia. Tampereella keskihinta oli 279  000 euroa, Turussa 232  000 euroa, Oulussa 188  000 euroa ja Kuopiossa 191  000 euroa.

Tiedot käyvät ilmi Maanmittauslaitoksen viime vuotta koskevasta kauppatilastosta, josta käyvät ilmi kiinteistökaupat. Torstaina julkaistussa tilastossa ei ole siis mukana asunto-osakkeita tai vuokratontilla olevia omakotitaloja.

Kaikkiaan viime vuonna tehtiin 62  200 kiinteistökauppaa. Se on noin prosentin vähemmän kuin vuonna 2017. Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikön Taisto Toppisen mukaan vuonna 2017 tapahtuikin selvä käänne ylöspäin koko vuosikymmenen jatkuneen laskun jälkeen.

Mediaanihinta on laskenut

Rantamökkien hinnat ovat olleet jo kymmenen vuotta laskussa. Hintojen lasku jatkui muualla kuin etelän merenranta-alueilla. Mökkikauppa on kuitenkin taas piristynyt. Kauppoja tehdään nyt noin 3 500 vuodessa, kun muutama vuosi sitten määrä oli noin 3 000 kauppaa vuodessa.

”Rantamökkien mediaanihinta on laskenut tällä vuosikymmenellä 110  000 eurosta 90  000 euroon kaavoitetuilla alueilla”, Toppinen sanoo.

Kalleimmat mökit löytyivät Uudeltamaalta, jossa kaava-alueilla sijaitsevat rantamökit maksoivat keskimäärin 187  000 euroa. Hinnat nousivat kahdeksan prosenttia. Varsinais-Suomessa sai kesämökin keskimäärin 145  000 eurolla.

Tarkemmat tiedot kauppahintatilastosta löytyvät kaikille avoimesta verkkopalvelusta osoitteessa khr.maanmittauslaitos.fi. Tiedot päivitetään Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä kiinteistöjen kauppahintarekisteristä verkkopalveluun kuukausittain.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoossa myytiin viime vuonna Suomen kalleimmat omakotitalot”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat