Jotain hyvää kaatuneesta sote-hankkeesta – epäonnistunut uudistus loi ison kiinteistörekisterin

Maakunta- ja sote-uudistusta varten perustetussa Maakuntien tilakeskuksessa on parhaillaan menossa toimintojen hallittu alasajo ja valmiustilaan siirtyminen.

Keski-Suomen uusi sairaala Novakin olisi valmistuessaan vuonna 2020 siirtynyt Maakuntien tilakeskuksen hallintaan.

Tilakeskukseen olisi maakunta- ja sote-uudistuksen toteutuessa siirretty noin viiden miljardin euron edestä sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien kiinteistöjä.

Lisäksi yhtiön oli tarkoitus edelleenvuokrata kunnilta tiloja rakenteilla olleiden maakuntien tarpeisiin. Jos uudistus olisi toteutunut, yhtiön liikevaihto olisi ollut kaksi miljardia euroa ja se olisi ollut Suomen suurin toimitilayhtiö.

”Olemme valmiustilassa ja ylläpidämme yhtiön perustoimintoja. Odotamme uuden hallituksen sote-linjauksia sekä tietoa tilakeskuksen mahdollisesta roolista uudistuksessa. Syksyllä sitten teemme tarvittavia päätöksiä jatkosta”, Maakuntien tilakeskuksen vs. toimitusjohtaja Jukka Latvala kertoo.

Tilakeskuksessa on käyty myös yt-neuvottelut. Ne koskivat kaikkia yhtiön 23 työntekijää.

Yt-neuvottelut eivät johtaneet irtisanomisiin, koska määräaikaiset työsuhteet päättyivät, osa työntekijöistä siirtyi toisen työnantajan palvelukseen tai takaisin taustaorganisaatioihinsa. Osalla tehtävät jatkuivat tilakeskuksen valmiustilan ja tietopalvelun tehtävien parissa.

Seuraavan hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen malli on vielä avoinna. Siihen liittyy myös kysymys sote-kiinteistöistä.

Sote-kiinteistöistä on nyt kattava tietokanta

Maakunta- ja sote-valmistelun aikana tilakeskus on kerännyt kattavan tietopohjan kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tiloista sekä niiden koosta, kunnosta, arvoista ja ylläpitokustannuksista. Aiemmin sellaista ei ole ollut olemassa.

”Valmistelun yhteydessä havahduttiin siihen, että valtakunnassa ei ole ollut lainkaan kansallista sote-kiinteistörekisteriä. Nyt meille on kertynyt kattava tietokanta mittavasta kiinteistömassasta. Tarkentavat kyselyt ovat juuri käynnissä, joten rekisteri täydentyy edelleen.”

Tilakeskuksen valmistelu oli maksanut viime vuoden loppuun mennessä noin 9,8 miljoonaa euroa. Alkuvuonna kuluja kertyy hieman lisää.

”Nyt keskiössä on tilajohtaminen tiedolla. Eronnut hallitus joutui valmistelemaan uudistusta tältä osin varsin puutteellisin tiedoin. Luomamme rekisterin ansiosta uusi hallitus voi edetä tiedon avulla, jos se päättää jatkaa uudistusta.”

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jotain hyvää kaatuneesta sote-hankkeesta – epäonnistunut uudistus loi ison kiinteistörekisterin”

Vastaa