Näin tienataan rakennusalan yksityisillä työnantajilla – työnjohtaja jää reilusti alle 4000 euron

Yksityisten työnantajien palveluksessa työskentelevien palkansaajien säännöllisen työajan mediaaniansio oli 3278 kuukaudessa vuonna 2018. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen juuri julkaistuista tilastoista.

Säännöllisen ansion indeksin ennakoitu vuosinousu yksityisen sektorin kuukausipalkkaisilla oli 1,8 prosenttia vuonna 2018.

Yksityisen sektorin kaikkien johtajatehtävissä työskentelevien säännöllisen työajan mediaaniansio oli 6304 euroa kuussa. Erityisasiantuntijatehtävissä vastaava ansio oli 4252 euroa kuukaudessa ja asiantuntijatehtävissä 3331 euroa kuukaudessa.

Rakennusalan osalta Tilastokeskus ei luokittele erityisasiantuntija- ja asiantuntijatehtävissä työskenteleviä tarkasti eri ammattinimikkeisiin. Etenkin alan erityisasiantuntijatehtävissä palkkahaitari näyttää kuitenkin olevan hyvin suuri. Asiantuntijatehtävissä ansioiden hajonta on pienempi.

Laaja kattavuus

Tilastokeskuksen palkka-aineisto koostuu työnantajajärjestöjen sekä Tilastokeskuksen keräämistä tiedoista. Palkka-aineistossa oleville henkilöille yhdistetään Tilastokeskuksen tutkintorekisterin tiedot.

Tilaston lähteenä olevat palkkatiedot koostuvat järjestäytyneiden yritysten 340000 ja järjestäytymättömien yritysten 42000 palkansaajan tiedoista. Palkkatiedoista suurin osa on kerätty syyskuulta 2018, joka on Elinkeinoelämän keskusliiton keräämien tietojen sekä Tilastokeskuksen oman otoksen viiteajankohta. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon palkkatiedot ovat kesäkuulta ja muut palkka-aineistot lokakuulta.

Tilaston ansiokäsite säännöllisen työajan ansio sisältää kuukausipalkan, työaikalisät, luontoisetujen verotusarvon ja provision/myyntipalkkion keskimäärin kuukaudessa. Ylitöiden ja tulospalkkioiden osuutta ei lasketa tähän ansiokäsitteeseen. Kuukausipalkkatilasto sisältää kokoaikaiset kuukausipalkkaiset palkansaajat. Osa-aikaisiksi luokitellaan palkansaajat, joiden säännöllinen viikkotyöaika on alle 90 prosenttia alan yleisestä työajasta.

Rakennusalan ammattiluokkien säännöllisen työajan mediaaniansiot 2018

Johtajat

Rakennustoiminnan tuotantojohtajat 5935 €/kk

Erityisasiantuntijat      

Maa- ja vesirakentamisen erityisasiantuntijat 4557 €/kk

Ympäristötekniikan erityisasiantuntijat 3360 €/kk

Talonrakennuksen arkkitehdit 3800 €/kk

Maisema-arkkitehdit 4020 €/kk

Yhdyskunta- ja liikennesuunnittelijat 4622 €/kk

Kartoituksen ja maanmittauksen erityisasiantuntijat 4213 €/kk

Asiantuntijat     

Talonrakentamisen asiantuntijat 3564 €/kk

Maa- ja vesirakentamisen asiantuntijat 3546 €/kk

Kartoituksen ja maanmittauksen asiantuntijat 3332 €/kk

Rakennusalan työnjohtajat 3690 €/kk

Isännöitsijät 3546 €/kk

Työntekijät    

Talonrakentajat 2713 €/kk

Kirvesmiehet ja rakennuspuusepät 2560 €/kk

Muut rakennustyöntekijät 3025 €/kk

Lattianpäällystystyöntekijät 1550 €/kk

Putkiasentajat 2700 €/kk

Ilmastointi- ja jäähdytyslaiteasentajat 2339 €/kk

Rakennusmaalarit ym. 2529 €/kk

Rakennussähköasentajat 3320 €/kk

Betonituote- ym. teollisuuden prosessityöntekijät 2863 €/kk

Maa- ja vesirakentamisen avustavat työntekijät 2771 €/kk

Rakennusalan avustavat työntekijät 2882 €/kk

Tätä artikkelia on kommentoitu 9 kertaa

9 vastausta artikkeliin “Näin tienataan rakennusalan yksityisillä työnantajilla – työnjohtaja jää reilusti alle 4000 euron”

 1. Tässä nähdään miksi on pula työnjohtajista
  Paska palkka suuret vastuut, ja höpinä tekijä pulasta. Timpuri tienaa tonnin enemmän kuussa

 2. Työntekijätason surkeat palkat kertovat selvästi miksi laatua ja tuottavuutta ei ole kyetty nostamaan vaan se on pysynyt paikallaan vuosikymmeniä.
  Huonoihin tuloksiin nähden vikaa on myös johtamisessa ja valvonnassa. Alan pitää ryhdistäytyä, muuten se hukka perii.

 3. Mikä se on se mestarin vastuu? Ei mitään vastuuta mistään. Ei tarvitse avata kukkaroa jos hommat ei menekään tavoitteeseen.
  Kenelläkään ei ole mitään oikeaa vastuuta ennen kuin käy humina omassa kukkarossa, kuten urakoitsijalla. Sillä on vastuu.

 4. Mestari vastaa johtamansa osa-alueen turvallisuudesta, laadusta, aikataulusta sekä taloudesta. Vastaavalla työnjohtajalla on aika paljon vastuita esim. henkilökohtainen turvallisuusvastuu työmaan turvallisuusasioista.

  Rivityönjohtajan työpäivä on monesti kiireistä ja painetta tulee joka suunnasta. Sitä ei edistä villi urakoitsija kulttuuri, huonot suunnitelmat/suunnittelijat, lisääntynyt raportointi sekä vaikeat järjestelmät. Monesti rivityönjohtajalla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa suunnittelijavalintoihin, raportintitarpeeseen tai edes urakoitsijavalintoihin. Harvalla alalla päivät ovat yhtä hektisiä.

  Ei kannata yleistää palkoista tai vastuun ottamisesta varsinkaan henkilöiden jotka eivät hirveänä näytä tietävän . Rakennuslehdenkin otsikko on lähinnä klikkiotsikko tasoa. Toki pitää muistaa että osa mestareista on vasta valmistuneita ja heidän palkkansa on tasoa 3000-3600 €. Otsikko antaa osittain virheellistä tietoa työnjohtajan palkkakehitys mahdollisuuksista. Kokeineilla mestareilla palkka pitäisi alkaa kyllä nelosella. Vastaavilla työnjohtajilla palkka huitelee 4000 € – 7000 € välissä kokemus/kohteen vaatimus huomioiden

  Palkat ovat ihan kohdillaan, varsinkin uran alkutaipaleella. Rivityönjohtajilla palkkakehitys hidastuu varsinkin tuon neljän tonnin jälkeen jos ei tehtävät vaihdu.

  1. Mediaanipalkka on tosiaankin mediaanipalkka. Eihän se tietenkään tarkoita sitä, että kaikki saisivat sellaista palkkaa. Tilastokeskuksen tietokannoista selviää, että rakennusalan työnjohtajien säännöllisen työajan ansiot ovat 9. desiilin osalta 4903 euroa kuukaudessa. Vastaavasti 1. desiilin osalta työnjohtajan palkka on 2993 euroa kuukaudessa. Eli palkkahaitari on siis kohtuullisen leveä. Lisäksi on syytä huomata, että säännöllisen työajan ansio ei pidä sisällään ylitöistä ja tulospalkkioista saatuja tuloja.
   Mitä otsikointiin tulee, niin toki toimittajan tavoitteena on saada lukijat myös lukemaan kirjoituksiaan.

 5. Kuka suostuu alle 4000 palkkaan on tyhmä. Julkiset työnantajat tarjoavat tuon, kyllä yksityisellä pitää 4,5k olla minimissään.

 6. Eipä ole oikein linjassa ria.n laskelmien kanssa nuo palkat. Onko ria.ssa sopivia korjauskertoimia, että saadaan palkat todellisuutta isommiksi.

 7. Tuon lattianpäällystäjän palkan kohdalla taitaa olla ensimmäinen numero väärin. Nyt siinä lukee 1550€ mutta varmaan pitäisi olla 3550€?

  1. Ei se ole väärin. Tilastokeskuksen mukaan 1550 euroa on lattianpäällystäjän säännöllisen työajan mediaaniansio kuukaudessa. Keskiansio on hieman parempi eli 1631 euroa. Edelleen 1. desiilissä ansio on 1150 euroa ja 9. desiilissä 2650 euroa.
   Ammattiluokitus saattaa ehkä olla syynä siihen, miksi palkka mielestäsi tuntuu pienemmältä kuin pitäisi. Ammattiluokkaan lattianpäällystäjä kuuluvat tekevät Tilastokeskuksen mukaan esim. parkettiasennuksia ja mattoasennuksia tai valmistelevat lattia-aloja laatoitusta tai muuta lattianpäällystystä varten.
   Tilastokeskus esim. luokittelee mosaiikkibetonin (sementin, kiviaineksen, veden ja väriaineiden seos) valamista lattianpäällysteeksi tekevät betonirakentajiksi samoin kuin betonilattioiden ja -seinien tekemisen ja korjaamisen. Myös ammattiluokassa talonrakentaja on yhtenä mahdollisena työtehtävänä lattian tasaaminen.

Jätä kommentti