Kokeile kuukausi maksutta

Jyväskylän suurhankkeelle joudutaan etsimään yhä rahoittajia – Hämeenlinnaankin tulossa megahanke

Jyväskylän kaupunki ja rakennusyhtiö Lehto Group käyvät syksyn aikana neuvotteluja sijoittajien kanssa Hippos2020-hankkeen rahoituksesta.

Alustava luonnoskuva vuodelta 2017 Hippos2020- areenakeskuksesta. Näkymä pääsisäänkäynnille. Kuva: PES-Arkkitehdit.

Noin 230 miljoonan euron arvoinen liikunnan suurhanke koki viime keväänä kovan takaiskun, kun yksi sen pääsijoittajista eli finanssikonserni Fennia päätti yllättäen irtautua projektista liiketaloudellisten syiden vuoksi.

Sijoittajahaku päällä

Hankkeen ensimmäisen vaiheen rakennuslupa-anomus oli jätetty sisään jo aiemmin ja lupaa odotetaan ulos syyskuun puolella.

”Syksyn tärkein tehtävä on kasata rahoitus kokoon ja löytää vielä puuttuva sijoittaja tai sijoittajaryhmä”, Jyväskylän kaupungin projektipäällikkö Kari Halinen kertoo.

Halisen mukaan jo käydyt neuvottelut ovat olleet rakentavia ja rahoitusta on tarjolla.

Kaupunki ja Lehto hakevat ensisijaisesti kiinteistösijoittajaa. Yhteyttä on pidetty sekä suomalaisten että ulkomaalaisten tahojen kanssa.

”Tärkeintä on löytää sijoittaja, jonka salkkuun meidän tarjoamamme kohde on sopiva. Sopiva sijoittaja arvostaa pitkäaikaista, vakaata tuottoa eettisesti toimivassa kohteessamme.”

Halisen mukaan Hippos2020 ei ole täysin puhdas kiinteistösijoitus, sillä kokonaisuuteen sisältyy myös liikuntaan, hyvinvointiin, tutkimukseen ja monipuolisiin tapahtumiin keskittyvän keskuksen operatiivinen pyörittäminen.

”Kaupungin konsessiosopimus ja päävuokralaisten pitkät vuokrasopimukset tuovat vakaan perustuoton, mutta kaupalliseen liikunta- ja tapahtumaliiketoimintaan liittyy luonnollisesti markkinariskiä, ja se voi hieman rajoittaa sijoittajien määrää”, Halinen arvioi.

Yli 100 miljoonan laina

Kesäkuussa Jyväskylän kaupunki ja Lehto perustivat kaksi kiinteistö- ja hallintayhtiötä hanketta varten. Toisen, kommandiittiyhtiömuotoisen, yhtiön tehtävänä on rahoittaa ja hallinnoida Hippos2020-hankkeen jatkokehitysvaihe.

”Tällä yhtiöjärjestelyllä varmistetaan Hippoksen eteneminen sekä kaupungin sijoituksen pysyminen aiempien päätösten mukaisesti 28 miljoonassa eurossa Hippoksen kokonaisinvestoinnista”, kaupunginjohtaja Timo Koivisto kertoo.

Perustetun kommandiittiyhtiön jatkokehitysvaiheen sijoitus on 1,5 miljoonaa euroa, jonka kaupunki ja Lehto ovat hankkeeseen yhdessä sitoutuneet investoimaan.

”Sijoittajilta haemme noin 50 miljoonan euron pääomasijoitusta, ja loput hankkeen rahoituksesta hankitaan lainarahoituksella”, Kari Halinen selventää.

Lehdon osuus kokonaisinvestoinnista on noin 10–25 miljoonaa euroa. Yhtiö sitoutui sijoittamaan nämä varat hankkeen kilpailutusvaiheessa.

Päävuokralaiset selvillä

Hippos2020-hankkeen ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan monitoimiareena ja areenakeskus, johon keskitetään kaikki kaupallinen toiminta.

”Ensimmäisen vaiheen ja samalla Hippoksen ekosysteemin kannalta tärkeimmät vuokrasopimukset on allekirjoitettu”, Lehdon hankejohtaja Joni Alatyppö kertoo.

Ensin valmistuvat esimerkiksi yliopiston, ammattikorkeakoulun, ravintolan ja päiväkodin vuokraamat tilat.

Hämeenlinnan uusi areena

Hämeenlinnaankin suunnitellaan uutta monitoimiareenakeskusta. Helsingin ja Turun suurten vapaa-ajan ja liikunnan areenahankkeiden taustalla vaikuttava projektiryhmä on jo esitellyt Hämeenlinnan kaupungin edustajille kehittämäänsä kaupunkikehityskonseptia, johon kuuluisi asuntoja, liiketilaa, toimistoja ja liikunta- sekä ravintolatiloja.

Projektiryhmässä ovat mukana konseptista vastaava Sepos, kiinteistökehittäjä GSP Group ja arkkitehtitoimisto PES-arkkitehdit. Yhtiöt ovat tehneet omalla kustannuksellaan esiselvitystöitä kahdesta eri vaihtoehdosta.

Konseptin puuhamiehinä vaikuttavat esimerkiksi Garden Helsinki -hankkeesta tunnetut Timo Everi ja Ilkka Kilpimaa.

”Kaupunginhallitus on myöntänyt konsortiollemme maa-alueen suunnitteluvarauksen, ja meillä on yksinoikeus kehittää Hämeensaaren ranta-alueita”, Kilpimaa kertoo.

Suunnitteluvaraus on voimassa vuoden 2021 loppuun saakka. Toteutuessaan hankkeen arvo olisi noin 190 miljoonaa euroa. Hinta-arvio pitää sisällään myös uuden, reilun 5500 hengen monitoimiareenan.

”Hankkeen asemakaavoitussuunnittelua käynnistellään”, Kilpimaa sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Jyväskylän suurhankkeelle joudutaan etsimään yhä rahoittajia – Hämeenlinnaankin tulossa megahanke”

  1. Nollan pisteen vihje: Mitä seuraa kun on epäuskottava päätoteuttaja ja hatara pitkän ajan rahoituspohja…

    1. No, talousohjatulla rakentamisella tulee hyvä. Tästäkin hankkeesta 🙂

  2. Ei tarvinne kovin suuri ennustaja olla tietääkseen, että nyt maailmantalouden sakatessa ja ongelmien siirtyessä velkarahalla porskuttavaan Suomeen, tämä hanke ei toteudu. Seuraavassa nousukaudessa joskus pitkän ajan päästä asiasta ollaan luultavasti lopulta ihan hyvillään…

    1. Eikö tällainen hanke, jossa on kaupunki suurin käyttäjä ja iso sijoittaja, ole kuitenkin turvallinen. Kauppakeskuksia tuskin tarvitaan joka nurkkaan, kun netistäkin voi ostaa, asunnoista on kohta ylitarjontaa ja pankistakin alkaa saamaan negatiivista korkoa ?
      Ilman julkisen rahan mukanaoloa voisin olla herra Nimettömän kanssa samaa mieltä.

  3. Edustamme ryhmää yksityisiä sijoittajia
    Etsimme vakavaa ja kannattavaa hanketta sijoittamiseen
    Ota yhteyttä saadaksesi lisätietoja
    sydämellisesti

  4. Eikö Hämeenlinna oppinut mitään Sunny Car Centeristä ? Konsepti tässä hallihankkeessa on pelottavan samankaltainen.
    Sairaalaa on ajettu kun käärmettä pyssyyn, Neljän miljoonan tapahtumapuisto rämettyy käyttämättömänä, palveluja sos.
    ja terveys.puolella supistetaan säästösyistä, parkkihallit tuottavat tappiota ja keskustassa tyhjiä liikehuoneistoja.
    Tässä muutama esimerkki mertropolista Hämeenlinna.

  5. Hämeenlinna ja megahanke. Siinäpä lyömätön parivaljakko. Ei muuta ku käsi vääränä tuulipukukansa sinne sijottamaan!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat