THL:n tutkimus: Ihmiset kokevat sisäilman riskit todellista suuremmiksi

Ihmisten sisäilmaan liittyvät tuntemukset ja tutkimustieto ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kartoituksen perusteella ristiriitaiset. Esimerkiksi sädesieni ei estä talossa oleskelua, vaikka moni ajattelee niin.

Vihaiset äidit järjestivät vuonna 2016 mielenosoituksen puhtaan sisäilman puolesta Kansalaistorilla Helsingissä. Varsinkin kouluissa on kärsitty paljon sisäilmaongelmista. (Kuva Sari Gustafsson)

THL:n selvitti suomalaisten tietoja ja käsityksiä sisäilmasta ensimmäistä kertaa. Tämän Kansallisen sisäilmakartoituksen perusteella moni kokee sisäilmaan liittyvät terveysriskit usein vakavampina, kuin ne tutkimustiedon perusteella ovat.

Lähes kaikissa rakennuksissa esiintyy kosteus- ja mikrobivaurioita niiden elinkaaren aikana. Vain pieni osa kosteusvaurioista on THL:n mukaan niin vakavia, että ne lisäävät riskiä sairastua astmaan.

Silti reilusti yli puolet kyselyyn vastanneista koki, että vähäinenkin kosteusvaurio on niin vakava riski terveydelle, että vaurioon pitää puuttua välittömästi.

”Perusperiaate on, että kosteusvauriot tulee ehkäistä ja korjata. Kuinka suuri terveysriski on ja miten nopeasti toimenpiteisiin pitää ryhtyä, riippuu muun muassa vaurion laajuudesta sekä siitä, miten paljon tiloja käytetään”, kertoo professori Juha Pekkanen tiedotteessa.

Tutkimusten mukaan esimerkiksi sädesienet voivat olla merkki rakennuksen kosteus- ja mikrobivauriosta, mutta niiden löytäminen ei automaattisesti osoita, että rakennuksessa oleskelu haittaisi terveyttä.

Sädesieniä on luonnossakin. Niitä on esimerkiksi mullassa ja sulan maan aikana ulkoilmassa.

Oireiden syytä on vaikea tietää

Aiheen tutkiminen on THL:n mukaan tärkeää, koska eriävät käsitykset voivat hämmentää ja osaltaan hankaloittaa rakennusten sisäilmaan liittyvien ongelmien ratkaisua ja ihmisten hoitoa.

”Rakennuksen tilanne tulee arvioida kokonaisvaltaisesti pätevien ammattilaisten voimin”, sanoo THL:n tutkimusprofessori Anne Hyvärinen.

Osana Kansallista sisäilma ja terveys -ohjelmaa tehtyyn kartoitukseen vastasi liki 1800 satunnaisotannalla valittua 25-64-vuotiasta. Melkein 60 prosenttia vastaajista koki, että on vaikea arvioida, johtuvatko yksittäisen ihmisen hengitystieoireet sisäilmasta vai jostain muusta.

”On tärkeää, että käyttäjät ovat sisäympäristöön tyytyväisiä. Raportoitu oireilu ja kokemukset sisäilman laadusta, kuten hajuista, tunkkaisuudesta tai lämpötilasta, antavat myös arvokasta lisätietoa, kun rakennukseen liittyviä ongelmia selvitetään ja tutkimuksia suunnitellaan”, kertoo THL:n ylilääkäri Jussi Lampi.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “THL:n tutkimus: Ihmiset kokevat sisäilman riskit todellista suuremmiksi”

Vastaa