Kokeile kuukausi maksutta

Metropolialle lahjoitettiin puolen miljoonan euron opettajapesti

Metropolia saa seuraavan viiden vuoden ajan Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:ltä 100 000 euroa vuodessa, jolla ammattikorkeakoulu rahoittaa uuden talotekniikan opettajatoimen.

Myllypuron kampuksen katolle on esimerkiksi asennettu aurinkolämpökerääjiä, joita hyödynnetään sekä energiatehokkuuden maksimoinnissa että innovaatiotoiminnassa. Kuva: H.arri Hahkala
Kuuntele juttu

Palkattavan uuden yliopettajan tehtäviin kuuluu esimerkiksi talotekniikan ja rakennusautomaation opettaminen. Yhteistyön avulla myös Myllypuron uudesta älykampuksesta saadaan täysi hyöty opetuksessa ja tutkimustoiminnassa.

”Kiinteistöistä saatavan big datan ja IoT-ratkaisujen hallinta, hyödyntäminen ja siirtovaikutukset eivät tapahdu itsestään Jonkun täytyy olla kiinnostunut antureiden ja mittalaitteiden tuottamasta tiedosta ja osata hyödyntää sitä. Vain siten kiinteistön käyttöä ja ylläpitoa voidaan optimoida esimerkiksi kestävän kehityksen tai käyttäjätyytyväisyyden näkökulmasta”, johtaja Tuire Ranta-Meyer Metropoliasta kertoo.

STEK ry:n toimitusjohtaja Timo Kekkosen mukaan Myllypuron suuren mittaluokan kampus on kiinnostava alusta perinteisestä projektista poikkeavaan yhteistyömalliin.

STEKin ja Metropolian hanke perustuu monivuotiseen projektiyhteistyöhön, jonka avulla tuetaan sähköalan tulevaisuutta ja Hyvinvointia sähköllä -visio 2030:a. Visio korostaa sähkön roolia osana älykkäitä järjestelmiä, sillä sähkön avulla voidaan lisätä hyvinvointia ja turvallisuutta, mutta vaikuttaa myös siihen, että rakennukset palvelevat käyttäjiään ja tuottavat energiaa.

Hankkeen konkreettisena tavoitteena on integroida käyttöön otettavat teknologiat kiinteistön arkipäivän toimintaan ja huolehtia siitä, että ne muokkautuvat myös tulevaisuuden ympäristöissä. Hyötyjen tulee realisoitua käyttäjille asti, mutta käytöstä tuodaan myös vahva takaisinkytkentä suunnitteluun.

”Olemme Metropolian kiinteistö- ja rakennusalan koulutuksessa onneksi niin lähellä käytäntöä, että älykampuksen hallintaan liittyvät kokemukset ja kokeilut kyetään hyödyntämään opetuksessa. On tärkeää siirtää keskeiset tulokset ja toimintatavat osaksi kiinteistö- ja rakennusalan opintoja ja alan osaamista”, Metropolian osaamisaluepäällikkö Jorma Säteri sanoo.

Myllypuron kampuksen olosuhdetietoa on tarkoitus käyttää resurssiviisaan optimoinnin edistämisessä myös niin, että ennakoinnissa käytetään hyödyksi oppivaa tekoälyä.

Rekrytoitava uusi opettaja on mukana sekä opetus- että tutkimus- ja kehittämistehtävissä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Metropolialle lahjoitettiin puolen miljoonan euron opettajapesti”

  1. Pölynnostattajien ja pöpömyllyjen rakenteluun.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat