LVI-työmaat käynnissä vaihtelevasti

Korona on muokannut merkittävästi toimintatapoja LVI-urakoinnissa.

Vesikiertoisen lattialämmitysputkiston asentamista. Kuva: LVI-TU.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n mukaan korona näkyy jo rakentamisessakin, jossa kriisin vaikutukset syvenevät entisestään loppuvuotta kohden. Uudisrakentamisen hidastuminen vaikuttaa LVI-alaan viiveellä.

Tällä hetkellä korjausrakennustyömailla työskennellään kohtuullisen vilkkaasti. Korona on muokannut kuitenkin merkittävästi toimintatapoja työmailla.

LVI-TU:n jäsenkunnasta tulleiden viestien mukaan LVI-alan töitä on vaihtelevasti. Tilaajat viivyttelevät uusien korjaushankkeiden päätöksiä, mutta jo aloitetuissa kohteissa työt ovat pääosin käynnissä. Korona on kuitenkin pistänyt työskentelytavat uusiksi.

”Kohteissa työskennellään aikataulun mukaisesti ja koronaan liittyvät varotoimet huomioiden, esimerkiksi hygienia korostuu ja samassa tilassa työskentelevien määrää rajoitetaan”, LVI-asiantuntija Marko Kempas LVI-TU:sta kertoo.

Kuten Rakennuslehti on aiemmin useissa jutuissaan kertonut, työmaakokoukset ja urakoitsijapalaverit pidetään etäkokouksina. Työnjohto tekee työmaakierrokset ja valvojat tarkastuskierrokset pääosin yksin, ja reitti-, malliasennus- ja käyttöönottokatselmukset toteutetaan mahdollisimman pienellä porukalla.

Huollon laiminlyönti voi tulla kalliiksi

LVI-Urakoitsijoiden mukaan huolestuttavaa on huoltotoiminnan miltei täydellinen pysähtyminen joissain kiinteistöissä. Huollon laiminlyönnillä on suuri vaikutus taloteknisten järjestelmien käyttökustannuksiin, sisäilman laatuun sekä kiinteistön energiatehokkuuteen.

”Osa huoltotoimia olisi mahdollista tehdä korona-aikanakin, sillä käynneistä sovitaan aina erikseen asiakkaan kanssa; esimerkiksi voisiko asukas poistua kotoaan työsuorituksen ajaksi. Lisäksi osa kiinteistöistä on suljettuna tai vähäisellä käytöllä etätöiden vuoksi, jolloin on oiva aika esimerkiksi ilmanvaihto-, lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien huoltotöille”, Kempas sanoo.

Töiden kasaantuminen viivästyttää remontteja

Joissakin LVI-alan yrityksissä on jouduttu lomauttamaan henkilökuntaa, mutta osa yrityksistä rekrytoi lisää LVI-asentajia ja -toimihenkilöitä. Työvoimapula on myös vaikuttanut joidenkin työmaiden toteutuksiin.

”Toki paikkakuntakohtaisia eroja löytyy. Korjausrakennushankkeita ei kuitenkaan kannata lykätä, sillä korona kasaannuttaa työt ja kriisin väistyessä tekijöitä ei välttämättä riitä heti kaikkiin hankkeisiin”, Kempas muistuttaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “LVI-työmaat käynnissä vaihtelevasti”

Jätä kommentti