EK: Suhdannetilanne heikentynyt entisestään, mutta näkymät kohentuneet

”Rakentamisen tilanne on vasta kärjistymässä”, sanoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Rakentamisen suhdannenäkymät ovat edelleen heikot. Kuva: EK

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n heinäkuun suhdannebarometrissa suomalaisyritykset arvioivat suhdanteen heikentyneen entisestään kesän aikana. Talouden asteittainen palautuminen on käynnissä, sillä suhdanneodotukset ovat nousseet selvästi kevään pohjakosketuksesta. Syksyä kohden mentäessä epävarmuus on kuitenkin yhä suurta.

Koronakriisi kohtelee eri toimialoja myös hyvin eri tavalla.

”Palvelut palautuvat rajoitustoimien helpottaessa ensimmäisinä, kaupan ala on pärjännyt kuluttajakysynnän vetämänä varsin hyvin, mutta teollisuudessa ja rakentamisessa tilanne on vasta kärjistymässä. Eritahtisuus pitkittää talouden palautumista niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin”, sanoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Rakentamisessa suhdannetilanne heikentyi entisestään kesän aikana. Ala on selvässä laskusuhdanteessa (saldoluku – 28). Ilman koronavirustakin tahti olisi hidastumassa pitkän noususuhdanteen päätteeksi. Myös alan yleiset suhdanneodotukset ovat pysyneet heikkoina (saldoluku – 46).

Suhdannebarometrin mukaan rakentamisessa tuotanto on jatkanut vähentymistään ja odotukset
lähikuukausille ovat yhä hyvin heikot.  Tilauskanta on pysynyt selvästi alle keskimääräisen tason ja myymättömien asuntojen määrät kurissa.

Rakennusluvat viittaavat hiljentymisen jatkuvan, mutta matala korkotaso tukee yhä sektorin tuotantoa.
Hiljentyminen näkyy eritoten uudisasuntorakentamisessa, joka vähentyy hyvin korkealta tasoltaan.

Kysynnästä on puutetta

Koronaviruksen myötä kysyntäongelmat ovat nousseet entistä enemmän pintaan. Suhdannebarometriin vastanneista yrityksistä 41 prosenttia koki riittämättömän kysynnän ongelmaksi. Teollisuudessa kysynnän puutteesta raportoi peräti 57 prosenttia vastaajista. Vientiteollisuuden ongelmiin on syytä varautua myös erilaisten tukitoimien avulla.

”Pandemia on iskenyt suomalaisiin yrityksiin eri aikaan ja yhteiskunnan eri tukitoimet yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi ovat olleet tarpeellisia. Tässä kuussa startannutta yritysten kustannustukea olisi kuitenkin muokattava niin, että kriisin alkuvaihetta myöhemmin kärsivät toimialat pääsisivät myös tuen piiriin. Pandemia on vaikuttanut esimerkiksi teollisuuteen tilauskannan laskuna viiveellä”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “EK: Suhdannetilanne heikentynyt entisestään, mutta näkymät kohentuneet”

Jätä kommentti