Kokeile kuukausi maksutta

Asuntoaloituksetkin kääntyivät laskuun – kunnilla koronaongelmia lupatietojen keruussa

Vuoden 2020 toisella neljänneksellä rakennuslupia myönnettiin 10,9 miljoonaa kuutiometriä, 31,2 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Aloitusten määrä laski 5,3 prosenttia. Asuinrakentamisen aloituksia oli 0,9 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Tilastotiedoissa on kuitenkin nyt poikkeuksellisen isoja häiriöitä.

Kuuntele juttu

Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni 22,2 prosenttia ja muuhun kuin asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä 34,7 prosenttia. Kaikissa talotyypeissä kuutiomäärät vähenivät vuodentakaisesta, eniten väheni liike- ja toimistorakentamiseen myönnetty kuutiomäärä, jopa 46,3 prosenttia.

Asuinrakentamiseen rakennuslupia myönnettiin huhti-kesäkuun 2020 aikana vuodentakaista vähemmän, yhteensä 3,3 miljoonaa kuutiometriä. Vastaava määrä vuotta aiemmin oli 4,3 miljoonaa kuutiometriä. Kerrostaloille myönnetty kuutiomäärä väheni 22,1 prosenttia ja pientalojen kuutiomäärä 19,0 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennuslupia myönnettiin toisen neljänneksen aikana kaikkiaan 10 657 asunnolle, määrä väheni 22,1 prosenttia vuodentakaisesta. Samaan aikaan aloitettiin kaikkiaan 11 732 asunnon rakentaminen, laskua oli 1,8 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Rakennustuotannon volyymi kasvoi

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi pysyi huhti-kesäkuun aikana lähes edellisvuoden tasolla, kasvua oli 0,1 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi väheni 3,3 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi puolestaan kasvoi ajanjaksolla 2,7 prosenttia.

Puolivuotiskaudella rakennuskuutioiden lupamäärä väheni

Vuoden 2020 alkupuoliskolla rakennuslupia myönnettiin kaikkiaan 15 958 hankkeelle ja 18,7 miljoonalle kuutiometrille. Vastaavat vuodentakaiset luvut olivat 16 781 hanketta ja 25,1 miljoonaa kuutiometriä. Vastaavasta vuoden takaisesta jaksosta kuutiomäärällä mitattua vähenemistä oli 25,5 prosenttia.

Asuinrakentamiseen rakennuslupia myönnettiin tammi-kesäkuussa 5,7 miljoonaa kuutiometriä. Vähenemistä vuodentakaisesta 6,9 miljoonasta kuutiometristä oli 17,4 prosenttia. Kerrostalojen kuutiomäärä väheni 21,0 prosenttia ja pientalojen kuutiomäärä 9,6 prosenttia.

Heinäkuun ennakolliset tiedot

Tilastokeskus julkaisee toistaiseksi ennakollista tietoa aloitetuista rakennushankkeista. Tähän asti kertyneen aineiston mukaan aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma väheni heinäkuussa kesäkuuhun verrattuna.

Tähän asti kertyneen aineiston mukaan aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma väheni 0,3 prosenttia heinäkuussa kesäkuuhun verrattuna. Vahvan alkuvuoden ansiosta liukuva vuosisumma oli kuitenkin 0,6 prosenttia korkeammalla tasolla kuin edellisen vuoden vastaavaan aikaan.

Korona häiritsi tilastointia kunnissa

Tänään 25.8. 2020 julkaistu Rakennus- ja asuntotuotantotilaston tietosisältö on tavanomaista suppeampi. Tilastosta ei julkaista kesäkuun statfin -tietokantataulukkoa rakennushankkeiden luvista, aloituksista ja valmistuneista hankkeista.

Tilastokeskuksen aineisto ei ole päivittynyt kaikkien kuntien osalta toivotusti. Rakennuslupailmoitusten kuntakohtainen viive on koronavirustilanteen ja kesälomakauden seurauksena osoittautunut tavanomaista pidemmäksi

Muutama keskeinen kaupunki on ilmoittanut vain vähäisen osan huhti- ja toukokuun aikana myöntämistään rakennusluvista ajoissa Digi- ja väestötietoviraston järjestelmään. Osalta kaupungeista kesäkuun tiedot puuttuvat kokonaan. Tällä on vaikutusta rakennus- ja asuntotuotannon lukuihin kunnittain sekä koko maan tasolla.

Digi- ja väestötietoviraston aineistosta puuttuvia rakennuslupatietoja on osin täydennetty kaupunkien Tilastokeskukselle erikseen toimittaman summatason tilastotiedon perusteella. Erillisenä toimitetut tiedot on yhdistetty manuaalisesti nyt julkaistuun tilastojulkistukseen, mutta yksikköaineiston puuttuessa tietoa ei voida viedä tietokantamuotoon ja siten päivittää.

Jos kaupunkien tiedonsiirtoviiveet jatkuvat vielä elo-syyskuussa nykyisen kaltaisena, Tilastokeskus ei pysty tuottamaan seuraavaa rakennus- ja asuntotuotantotilaston julkistusta 22.9.2020 koskien heinäkuun tietoja. Kun tiedonsiirtoon liittyvät ongelmat saadaan ratkaistua, päivitetään sekä Statfin-palvelun että rakennetun ympäristön -palvelun tietokantataulukot.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Asuntoaloituksetkin kääntyivät laskuun – kunnilla koronaongelmia lupatietojen keruussa”

  1. Ihan höpöä, että korona aiheuttaisi jotain rakennuslupien tilastointiongelmia. Koronaa käytetään hyväksi kaikissa nykyisissä viiveissä. Sitä on niin helppo käyttää. Eivät työtä suorittavat kaiketi vielä monetkaan ole kuolleet. Ja voihan kunta palkata lisää työntekijöitä ja nostaa rakennuslupamaksuja. Kalliitahan maksut ovat nytkin, mutta ei maksuilla ole mitään merkitystä hankkeiden hankinta-arvoissa.

  2. Alalle luvassa jotain muutakin kuin pelkästään tilastolliset ongelmat. Ostovoiman yhä heiketessä kilpailu kiristyy entisestään.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat