Kokeile kuukausi maksutta

Toasin historian suurin uudisrakennushanke toteutetaan puusta – hiilijalanjälki ratkaisi

Tampereen Kalevaan rakennetaan entisen valtion virastotalon tilalle Tampereen opiskelija-asuntosäätiön (Toas) historian mittavin uudisrakennushanke. Allianssimallilla toteutettava Toas Hippos -niminen hanke on nyt päätetty rakentaa puusta.

Havainnekuva Toasin uusista opiskelija-asuntorakennuksista. Kuva: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen

Maanantaina 19. lokakuuta Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi Hippostalon asemakaavan käyttötarkoituksen muutoksen ja rakennusoikeuden lisäämisen. Tämän jälkeen Toasin hallitus hyväksyi tiistaina 20. lokakuuta Toas Hippoksen allianssin johtoryhmän esityksen toteutussuunnitelmavaiheen käynnistämisestä hankesuunnitelman mukaisesti puurakenteisena.

Kyseessä on peräti 35050 neliön kortteli, joka sisältää niin asuintiloja, liike-, toimisto-, palvelu- ja yhteistiloja kuin päiväkodin. Tavoitteena on purkaa nykyinen tontilla sijaitseva valtion virastotalo ensi vuonna. Rakentamisen arvioidaan alkavan loppuvuodesta 2021. Toas Hippoksen viimeinen vaihe valmistuu arviolta vuoden 2025 aikana.

Toas Hippoksen kehittäminen starttasi jo vuonna 2016 ja allianssimallilla hankesuunnittelu käynnistyi vuosi sitten. Tavoitteena oli heti alussa kestävän kehityksen mukainen rakentaminen, joten kohteen rakentamisen ja käytön aikainen hiilijalanjälki tutkittiin tarkkaan.

Eri runkomateriaalien hiilijalanjälkiä vertailtiinkin kevään 2020 aikana betonielementtien, esivalmistettujen massiivipuuelementtien ja puurankarakentamisen välillä. Parhaaksi osoittautui CLT-tilaelementti kokonaistaloudellisena ratkaisuna pienimmällä hiilijalanjäljellään. 50 vuoden elinkaaren aikana sen hiilijalanjälki on Toasin mukaan vähintään 8 prosenttia pienempi verrattuna betonirakenteiseen. Rakentamisvaiheen hiilijalanjälkeä arvioitaessa ero oli vielä merkittävämpi, noin 35 prosenttia.

”Kestävä rakentaminen on meille tärkeää, teemmehän koteja nykyisille ja tulevaisuuden opiskelijoille.  Haluamme osoittaa, että pieni hiilijalanjälki on mahdollista myös silloin, kun tavoitteena on kohtuuhintainen opiskelija-asuminen. Matkan varrella tämä tulee vaatimaan meiltä uusia innovaatioita ja totuttujen toimintatapojen haastamista rakentamisen aikana. Mutta siihen me pyrimme, vaikka emme täydennysrakentamisen kannustimia saakaan kaupungin suunnalta tähän hankkeeseen”, Toasin toimitusjohtaja Kirsi Koski sanoo tiedotteessa.

Noin 70 prosenttia opiskelijakylän rakennuksista tulee olemaan puurakenteista. Asuinkerrokset ensimmäistä kerrosta lukuun ottamatta toteutetaan CLT-moduuleilla. Autohalli, kellari ja 1. kerros sekä myös toisessa kerroksessa sijaitsevat liike- ja toimistotilat toteutetaan betonirakenteisina.

Toas Hippoksen allianssiin kuuluvat Hartela Länsi-Suomi, arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen, Granlund Tampere, A-Insinöörit Rakennuttaminen ja A-Insinöörit Suunnittelu.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Toasin historian suurin uudisrakennushanke toteutetaan puusta – hiilijalanjälki ratkaisi”

  1. Onnea ja menestystä kotikuntaan vaativalle hankkeelle. Olisi hienoa, jos TOAS kertoisi hankkeesta tiedottaessaan myös puurakentamisella säästettävien hiilidioksiditonnien hinnan.

    CLT:n tiedetään olevan hirren jälkeen kallein kerrostalon rakennevaihtoehdoista. Helsingin Kuninkaantammen edullisemmassa rankarunkoisessa puukerrostalossa 6 % pienempi hiilijalanjälki saavutettiin 2.500 € hiilidioksiditonnihinnalla. YK:n hyväksymät päästökompensaatiot maksavat alimmillaan muutaman euron per CO2-tonni ja EU:n päästökaupassakin tonnihinta on n. 30 €. Norjassa toteutetaan sementtitehtaaseen hiilidioksidin talteentotto ja varastointi, jonka kustannukset ovat 100 € luokkaa per hiilidioksiditonni.

    TOASin asiakaskunta on valveutunutta nuorta väkeä. Uskon heidän arvostavan myös sitä, että ilmastonmuutoksen torjuminen tehdään kustannustehokkaasti.

  2. Politiikkakustannukset tulevat kansalaisten maksettaviksi ennemmin tai myöhemmin… muistan jokin aika sitten mm. e-kertoimen ja puurakentamiseen sovellettavat U-arvot, jotka vaihtelevat valtakunnittain.

    Jotain rajaa

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat