Kulttuurikeskus Kiinassa on Vuoden teräsrakenne – sai inspiraatiota löytöretkeilijästä

Vuoden 2020 teräsrakenne -palkinnon voittaja on PES-Arkkitehtien Kiinan Fuzhouhun suunnittelema Fuzhou Strait Culture and Art Centre.

PES-Arkkitehtien Fuzhou Strait Culture and Art Centren julkisivut viittaavat kiinalaiseen löytöretkeilijään. Kuva: PES-Arkkitehdit

Palkintolautakunnan mukaan suuren kulttuurikeskuksen jakaminen pienempiin yksiköihin muodostaa ihmisen mittakaavan mukaisia ulkotiloja. Viisi eri kulttuurirakennusta yhdistyy aulatilalla, josta mennään eri rakennuksiin sisään kaartuvien galleriatilojen kautta.

Näiden tilojen korkeita lasiseiniä varjostaa keramiikkaprofiileista muodostuva kaksoisjulkisivu. Kaartuvien purjeiden muotoja tapailevien valkoisten julkisivujen metaforana on ollut kiinalainen löytöretkeilijä Zhen He.

Perusteluiden mukaan kaartuvien pääjulkisivujen ja niihin liittyvien galleriatilojen teräsrakenteet olivat selvästi tärkein suomalaisen erikoissuunnittelun osuus vaativassa projektissa.

Nämä oivaltavasti terästä hyödyntäneet rakenteet vaikuttivat oleellisesti arkkitehtuurin onnistumiseen sekä siihen, että Fuzhoun Strait Culture and Art Centre palkittiin Vuoden 2020 teräsrakenteena. Rakenteet on suunnitellut PES-Arkkitehtien alikonsulttina Vahanen Suunnittelupalvelut oy.

Tiimityö arvossaan

Fuzhoun kaupunki järjesti vuonna 2013 kansainvälisen kutsukilpailun uuden kulttuuri- ja taidekeskuksen rakentamisesta. PES-Arkkitehdit voitti kilvan ja aloitti toteutukseen johtaneen työn vuonna 2014 Pekka Salmisen toimiessa pääsuunnittelijana ja Martin Lukasczykin projektiarkkitehtina.

Vahanen Suunnittelupalvelut oy:ssä suunnittelun avainroolissa on ollut diplomi-insinööri, senior advisor Matti Haaramo.

PES-Arkkitehtien tavoitteena oli Fuzhoun kilpailussa luoda uudenlainen kulttuurin kauppakeskus, johon sisältyy erilaisia kulttuuri- ja muita vapaa-ajan toimintoja sekä kaupallisia palveluja.

Pekka Salminen kuvaa Rakennuslehdelle Fuzhoun Strait Culture and Art Centreä yhdeksi uransa haastavimmista kohteista. Hän korostaa, että merkittävät ulkomaiset kohteet eivät onnistuisi ilman korkeatasoista ja koeteltua tiimityötä.

”Kiinan viennissä ja kilpailuissa meillä on aina ollut mukana suomalaisia erikoissuunnittelijoita. Maisemasuunnittelu on siellä aina tärkeää ja usein myös akustiikka.”

”Lisäksi vähänkään yksilöllisemmät betoni- tai teräsrakenteet vaativat suomalaista rakennesuunnittelun osaamista.”

Salminen kiittää Vahasen Haaramoa ja kiinalaista toteutusta siitä, että kymmeniä metrejä korkeat ja raskaiden keramiikkajulkisivujen teräsrakenteet onnistuivat erittäin hyvin. Rakennus valmistui vuonna 2018.

Salminen ja Haaramo ovat tehneet yhteistyötä pitkään jo aiemmin, muun muassa Kiinassa Wuxin oopperatalon suunnittelussa.

Kunniamaininta sillalle

Vuoden teräsrakenne -voittajan valitsee vuosittain riippumaton palkintolautakunta. Tänä vuonna lautakunnan puheenjohtajana toimi Vuoden teräsrakenne -palkinnon vuonna 2019 voittaneen Olympiastadionin suunnitteluryhmästä arkkitehti Mikko Summanen Arkkitehtitoimisto K2S oy:stä.

Palkinnon saa arkkitehtonisesti korkeatasoinen sekä terästä että muita metalleja rakentamisvaiheessa oivaltavasti hyödyntänyt rakennushanke.

Voittajan lisäksi lautakunta palkitsi kunniamaininnalla Vantaalla sijaitsevan Sipoonkorven kansallispuistoon liittyvän Kuusijärven sillan. Silta on suunniteltu WSP Finlandissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kulttuurikeskus Kiinassa on Vuoden teräsrakenne – sai inspiraatiota löytöretkeilijästä”

Jätä kommentti