Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin uudelle keskustakirjastolle Oodille vuoden teräsrakennepalkinto

Oivaltavat ja taidokkaat teräskaaret mahdollistavat Oodin arkkitehtuurin. Oodin arkkitehtisuunnittelun on tehnyt Arkkitehtitoimisto ALA ja rakenteet on suunnitellut Ramboll Finland.

Terästä kuluu rakentamisessa. Kuvassa Helsingin keskustakirjaston Oodin rungon keskeisen osan muodostavat kaksi teräskaarta. Kuva: Tuomas Uusheimo

Toisen rakennusvaiheen urakoitsija on ollut YIT. Maanrakennusurakan teki EM Pekkinen.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Kokeile nyt 1 kk veloituksetta!

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 3/6/12 kk.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Helsingin uudelle keskustakirjastolle Oodille vuoden teräsrakennepalkinto”

  1. Parhaimmat onnittelut uljaalle teräsrakenteelle ja ryhdikkäälle arkkitehtuurille. Tekijät ovat voittonsa ansainneet. Rakenne on yksinkertaisen tyylikäs, mutta samalla kätketysti erittäin komplisoitu. Kun osat ovat loksahtaneet monien vaiheiden jälkeen paikoilleen, lopputulos on rauhoittava – tämä kyllä kestää. Artikkeli on hyvin laadittu ja valaiseva. Hieman jäi noista perusteista vaivaamaan tuon pitkän jännevälin 100 m merkitys. Kirjaston käyttöä ei tiheämpi pilarijako juurikaan häiritse. Kustannuksiin tällä seikalla on kyllä ollut merkittävä vaikutus. Onko tarve pitkälle jännevälille syntynyt pelkästään arkkitehtuurin lähtökohdista vai onko tässä kenties varauduttu mahdollisen keskustatunnelin tilavaraukselle, jolloin sen seurauksena on saatu pilarivapaa vyöhyke? Keskustatunneli on ollut aina ajoittain esillä, toistaiseksi hankeajatus taitaa uinua hylättynä. Lopputulos on joka tapauksessa hieno ja toimiva sekä antaa monia mahdollisuuksia myös tulevaisuuden tarpeisiin.

  2. Lisätietona juttuun: Keskustakirjaston alla on keskustatunnelivaraus ja se on vaikuttanut rakennesuunnitteluunkin.

Viimeisimmät näkökulmat