Kokeile kuukausi maksutta

Terveet tilat 2028 sparraa julkisten rakennusten ennakoivaa kiinteistönpitoa

Kuntien vaillinaiset kiinteistöstrategiat haittaavat esimerkiksi sisäilmaongelmien selvittämistä. Kuva: Sari Gustafsson
Kuuntele juttu

Terveet tilat 2028 -toimintamallin ensimmäinen versio julkaistiin lokakuun lopussa. Malli kokoaa yhteen tietoa, ohjeita ja hyviä käytäntöjä julkisten rakennusten ennakoivasta kiinteistönpidosta. Myös ohjelman uudet verkkosivut on päivitetty ja avattu.

Toimintamalli on suunnattu tukimateriaaliksi kunnille sisäilmahaasteiden ratkaisemiseen ja erityisesti niiden ennaltaehkäisyyn. Toimintamallia on kehitetty yhdessä sidosryhmien kanssa, ja sidosryhmien näkemykset huomioidaan myös jatkokehityksessä.

Paljon päivitettyä tietoa

”Parhaillaan on käynnissä kuntien Terveet tilat -verkoston kokoaminen”, hankejohtaja Katja Outinen valtioneuvoston kansliasta sanoo. Outinen kertoi hankkeen kuulumisista Sisäilmayhdistyksen viime viikolla järjestämässä SisäilmapajaX-tapahtumassa.

Lisäksi on käynnissä esimerkiksi valmistelu hankkeesta, jossa selvitetään minkälaista sisäilmaosaamista kiinteistö- ja rakennusalan tutkintoon johtavissa koulutuksissa annetaan. Selvitys tehdään ammatillisesta peruskoulutuksesta, ammattikorkeakouluista ja yliopistoista.

Vielä tämän vuoden aikana hankkeen verkkosivuilla julkaistaan insinöörikoulutukseen tarkoitettu rakennusfysiikan koulutusmateriaali. Joulukuussa käynnistyy myös ilmanvaihtojärjestelmien kuntotarkastuksiin liittyvä selvityshanke. Sen on tarkoitus valmistua ensi vuonna.

”Hankkeessa on tarkoitus selvittää ja parantaa ilmanvaihtojärjestelmien kuntotarkastuksiin liittyviä asioita.”

Vuonna 2016 valmistunut ja ympäristöministeriön julkaisema Rakennusten kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus -oppaan ruotsinnos ilmestyy vuonna 2021. Lisäksi oppaan päivitys on tarkoitus saada valmiiksi ensi vuoden aikana.

Lisää ohjeita homekoirien käyttöön

”Lisäksi vuonna 2015 tehtyä rakennusten kuntotarkastusta ja homekoirien käyttöä koskevaa ohjeistusta ja tilaamiseen liittyviä ohjeita päivitetään ensi vuoden aikana.”

Outisen mukaan myös muita Hometalkoot.fi-sivuston ohjeita päivitetään.

”Hometalkoiden aikana tuotettiin paljon hyvää aineistoa, ja emme halua niitä jättää unholaan”, Outinen sanoo.

Marraskuun lopulla päättyi lisäksi Kuntaliiton järjestämä kysely. Siinä selvitettiin sisäilmakorjaamiseen liittyvää päätöksentekoa sekä sisäilmaan liittyvien hankkeiden keskinäistä vertailua kuntien alan ammattilaisilta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Terveet tilat 2028 sparraa julkisten rakennusten ennakoivaa kiinteistönpitoa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat