Kokeile kuukausi maksutta

Hallituksen koronapäätös keskeyttää virolaisten työmatkaliikenteen – ”Toivomme, etteivät ulkomaiset työntekijät poistuisi Suomesta”

Hallitus päätti ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa 22. tammikuuta sekä rajaliikenteen että testaamis- ja karanteenisuositusten kiristämisestä.

Aleksi Randell.

Uusilla toimilla pyritään torjumaan koronaepidemian kasvun kiihtyminen uudelleen sekä virusmuunnoksen leviäminen Suomessa. Yleistyessään uusi virusmuunnos voi aiheuttaa selvästi aiempaa nopeammin leviävän epidemian.

Uudet rajaliikenteen rajoitukset keskeyttävät rakennusalan työvoiman liikkumisen Suomeen. Kaikessa Schengen-alueen sisärajaliikenteessä sallitaan jatkossa vain sellainen työmatkaliikenne, joka liittyy yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta merkittävään työhön.

Poikkeukset koskevat hyvin tiukasti rajattuja työtehtäviä eikä rakennustyö kuulu niiden piiriin.

Rajoitukset tulevat voimaan keskiviikkona 27. tammikuuta kello 00, eli tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ja ovat voimassa 25. helmikuuta saakka.

Tämän jälkeen muun muassa Suomen ja Viron sekä Suomen ja Ruotsin välinen työmatkaliikenne loppuu lähes kokonaan. Rakennusalalla työskentelee normaalisti kymmeniätuhansia ulkomaisia työntekijöitä, joista valtaosa tulee Virosta.

”Toivomme, että ne ulkomaalaiset työntekijät, joilla on töitä täällä ja mahdollisuus jäädä, eivät poistuisi nyt Suomesta. Viime keväänä vastaavien rajoitusten aikana työntekijät kykenivät kiitettävästi joustamaan ja rakentaminen jatkui ilman suuria häiriöitä”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo järjestön tiedotteessa.

Testausvalmiuksia on nostettava

Rakennusteollisuudessa on ymmärrystä hallituksen linjauksille muuntuneen koronaviruksen vuoksi, mutta siellä odotetaan, että tiukkojen rajoitusten aika käytettäisiin testauskapasiteetin ja valmiustason nostamiseen.

”Nyt on tärkeä löytää yhdessä keinoja, joilla voidaan pysäyttää virus, mutta mahdollistaa ihmisten liikkuminen rajojen yli”, Randell toteaa.

RT on varautunut antamaan jäsenyrityksilleen suosituksen vaatia negatiivista testitulosta ulkomailta saapuvilta työntekijöiltä, jos viranomaiset edellyttäisivät Suomeen saapuvilta laajalti testaamista ja testauskapasiteetti saadaan tarvittavalle tasolle.

”Olemme viime viikkoina valmistelleet omaa suositustamme ja pitäneet tiiviisti yhteyttä eri viranomaisiin. Esimerkiksi Helsingin kaupungin ja HUSin tuottaman Finentry-palvelun kanssa olemme etsineet tapoja maahantulijoiden kattavaksi testaamiseksi.”

Mikäli tiukat rajoitukset rajoilla jatkuisivat ilmoitettua pidempään ja työvoiman saatavuus heikentyisi, tilanne rakennustyömailla vaikeutuisi RT:n mukaan merkittävästi etenkin Etelä-Suomessa.

Rakennustyömailla on otettu epidemian alusta alkaen käyttöön useita erilaisia järjestelyjä, joilla tartuntoja ja niiden leviämistä on saatu ehkäistyä. Randell korostaa, että näitä on välttämätöntä noudattaa tinkimättä myös jatkossa ja tehostaa torjuntatoimia entisestään.

RT:n hallitus käsittelee valtioneuvoston nyt tekemiä päätöksiä ja alan mahdollisia jatkotoimia kokouksessaan tiistaina 26. tammikuuta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 12 kertaa

12 vastausta artikkeliin “Hallituksen koronapäätös keskeyttää virolaisten työmatkaliikenteen – ”Toivomme, etteivät ulkomaiset työntekijät poistuisi Suomesta””

 1. Jokohan Randellilta löytyisi vihdoin selkärankaa ja mahtikäsky työmaille että siellä otettaisiin koronaepidemia tosissaan.
  Vielä löytyy työmaita joissa ei ole esim juoksevaa vettä ja wcnä toimii saastainen bajamaja. Sosiaalitilojen siivous on monessa paikka yhä puutteelista ja kaikille ei vieläkään löydy omaa pukukaappia. Vapaa-ajan toimintaan ei voi vaikuttaa,mutta onhan se järkyttävää että suuri osa raksaporukasta ei käytä maskia julkisissa kulkuneuvoissa eikä kaupoissa asioidessaan-koskee myös suomalaista työvoimaa.

 2. Terve kaikki Viron pojat.
  Menkään käymään kotona nyt jos siltä tuntuu. Ettekö ymmärrä kuinka Suomalaiset rakennusliikkeet sanovat yhdellä kädellä päivää ja toisella lyövät puukkoa selkää.

 3. Kotimainen työvoima ei kelpaa? Puoli miljoonaa joutilasta tässä maassa. Kumma yhteiskunta meillä kun makaamisesta maksetaan kai enemmän kun raksalla muuraamisesta?

 4. Virolainen työmies ei valitettavasti ole päässyt suomalaisen sosiaalidemokratian piiriin. Hänelle on yhä mieluisampaa ja kannattavampaa tehdä töitä kun olla kotona, joten he jäävät Suomeen, eikä ketään kiusaa suomalaisia työmiehiä patistelemalla töihin riistettäväksi, kaikki siis hyvin.

  1. Eiköhän Suomen rakennusteollisuus ole se taho, joka on hoitanut Virolaiselle työvoimalle mahdollisuuden. Virolaiset ovat hienosti paikan lunastaneet ja auttaneet monet Suomalaiset yritykset menestymään. Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että Virolaiset ovat Suomea rakentaneet jo todella pitkän aikaa, Suomalaiset katsoneet pääsääntöisesti päältä.

   Siitä voisi myös käydä keskustelua, onko Suomen rakennusteollisuus taho, joka on mahdollistanut myös harmaalla alueella toimimisen rakentamisen markkinassa. En tiedä, jotenkin se on kuitenkin mahdollistunut luokattoman pitkän aikaa.

 5. Yhteiskunnan pohjat hoitaa suomalainen sosiaalidemokratia, nämä työnorjat jätti heitteille kokkelien harmaa talous. Ennen Wärtsilän telakka oli pohjanoteeraus, nyt se on Igorin ämpäri ja siideri.

 6. Rakennusteollisuus julistaa suomalaisten kadonneen yllättäen sukupuuttoon ja jäljellä ovat vain covidzaiset gastarbeiterit.

 7. Mitä se haittaa. Ottakaa suomalaisia töihin. Ne pitää vain ottaa firman kirjoille, eikä aliurakoitsijan miehinä, kuten virolaiset. Voivat ehkä maksaa vähän enemmän. Mutta on rehellisempää peliä.

 8. Mitä, palaako rakennustyömaille ammattitaitoinen osaaminen, laatu.

 9. Siinä kohtaa kun alkavat riskiryhmien ja terveydenhuollon ammattihenkilöstön rokotusten jälkeen ”massarokotukset” tavalliselle kansalle, voisi kansainväliset työmatkaajat laittaa aika kärkipäähän rokotusjärjestyksessä.

 10. Se kulmakivi rakentajille on asetettu, jota he eivät kelpuuta.

  Apostolien teot 4:11

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat