Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusliitto vaatii ulkomaisille työntekijöille pakollisia koronatestejä – ”Omaehtoinen karanteeni ei tarkoita meidän alalla yhtään mitään”

Rakennusalan työntekijöitä edustava Rakennusliitto vaatii tiukempia toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi rakennustyömailla.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi sanoo, että ulkomaisten työntekijöiden majoitusolot ovat usein sellaiset, että karanteeni jää näennäiseksi. Kontakteja on vaikea välttää, kun samassa asunnossa asuu useita ihmisiä. ­Kuva: Sirpa Räihä / HS

Liiton mukaan riskejä aiheuttavat erityisesti ulkomaiset työntekijät, jotka Suomeen saapuessaan eivät halua tai pysty jäämään omaehtoiseen karanteeniin, jota viranomaiset nykyisellään suosittelevat. Rakennusliitto esittää ratkaisuksi rajalla tehtäviä pakollisia koronatestejä.

Tällä hetkellä ihmisiä, jotka saapuvat Suomeen maista, joihin kohdistuu matkustusrajoituksia, kehotetaan jäämään omaehtoiseen karanteeniin. Lähes kaikki maailman maat ovat tällä hetkellä matkustusrajoitusten piirissä. Viranomaisten suosituksen mukaan karanteenissa on oltava 10 vuorokautta, mutta rakennusalan omien ohjeiden mukaan karanteenissa on oltava 14 vuorokautta.

Rakennusliiton mielestä suositukset eivät kuitenkaan riitä turvaamaan rakennustyömaiden turvallisuutta. Liiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi sanoo, että ulkomaisten työntekijöiden majoitusolot ovat usein sellaiset, että karanteeni jää näennäiseksi. Kontakteja on vaikea välttää, kun samassa asunnossa asuu useita ihmisiä.

”Majoitustilat ovat huonot ja ahtaat. Erittäin harvoin ihmisellä on käytössä oma huone, saati sitten omat peseytymistilat”, Harjuniemi sanoo.

”Omaehtoinen karanteeni ei tarkoita meidän alalla yhtään mitään, kun ei voi tehdä etätöitä.”

Rakennusliitto vaati pitkin viime vuotta työmaille tehokkaampia toimia virustartuntojen ehkäisemiseksi. Viime kesänä myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) patisti alan toimijoita tehokkaampiin toimiin sen jälkeen, kun useilla rakennustyömailla havaittiin tartuntaryppäitä.

Harjuniemi arvioi, että rakennustyömailla on tavallista enemmän koronavirustartuntoja. Kattavaa tilastoa tartuntatilanteesta Harjuniemellä ei ole, mutta hän pohjaa arvionsa viesteihin, joita saa liiton toimitsijoiden työmaavierailuilta, joita tehdään tuhansia vuodessa.

”Näppituntuma on, että kun rakennustyöläisten keskuudessa on tehty testejä, positiivisia tuloksia on ollut enemmän kuin koko väestön keskuudessa.”

Työnantajia edustavan Rakennusteollisuuden (RT) toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo, että alan yritykset ovat tehneet paljon työturvallisuuden takaamiseksi pandemian keskellä. Sen ansiosta rakennustyömailla ei ole nähty mittavia viivästyksiä.

”Tartuntoja on ollut, mutta ala on noudattanut ohjeita ja luonut käytäntöjä, joilla töitä on voitu tehdä turvallisesti.”

Randell kuitenkin myöntää, että väliaikaismajoituksiin liittyy riskejä.

”Osa ulkomaisesta työvoimasta ei asu Suomessa pysyvästi vaan elää yhteismajoituksessa. Selvää on, että altistumisriski siellä on suurempi.”

Randell ei suoralta kädeltä tyrmää ajatusta pakollisista koronatesteistä maahan saapumisen yhteydessä.

”Mutta täytyy arvioida, aiheuttaako työvoiman liikkuvuus aidon riskin. Esimerkiksi Baltiassa tautitilanne ei ole huonompi kuin Suomessa. Ei ole näytetty, että koronavirus Suomessa leviäisi nimenomaan ulkomaisen työvoiman vuoksi”, hän sanoo.

Pääkaupunkiseudulla noin kolmannes rakennustyömaiden työvoimasta tulee ulkomailta, ennen kaikkea Baltiasta.

”On hyvä tuoda esiin, että ulkomaiset työntekijät, joita on hyvin monenlaisissa tehtävissä, eivät ole korvattavissa suomalaisilla työntekijöillä. Heitä on niin paljon”, Randell sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 14 kertaa

14 vastausta artikkeliin “Rakennusliitto vaatii ulkomaisille työntekijöille pakollisia koronatestejä – ”Omaehtoinen karanteeni ei tarkoita meidän alalla yhtään mitään””

 1. Se alkaa Harjuniemellä olla pian kiire haitata ja kampittaa ulkomaalaista työvoimaa käyttävien toimijoiden bisnestä, jää muuten hyvä kriisi hyödyntämättä. Mitä sanovat jäsenetkin, kun Hakaniemen mafia ei saanut luotua ensimmäistäkään uutta suojatyöpaikkaa koronan varjolla. Muutenkin huikeita faktoja Harjuniemellä esittää, tässäkin, haastattelussa mm. ”näppituntuma”, ”arvio pohjaa viesteihin”, ”usein sellaiset”.

  1. Matti hoitaa haluaa ilmeisesti että kymmeniä vuosia jatkunut harmaa talous ja ihmiskauppa jatkuu. Suomi on näitten toimijoiden takia menettänyt vero-ja työnantajamaksuina useamman miljardin.

 2. Otsikko pitää 100% paikkansa. Rakennusalalla ei todellakaan kukaan työntekijätason ulkomainen noudata omaehtoista karanteenia. Mikäli halutaan vaikuttaa tulee käyttää todellisia keinoja.

 3. Voi voi, kuinka kauan näistä majoitusolosuhteista, harmaasta työvoimasta, ulkomaalaisten työntekijöiden kohtelusta ja nyt sitten koronasta ollaan puhuttukaan ja puhuminen jatkuu. Toiminta tai sen kehittäminen on sitten näennäisellä tasolla, vähän niin kuin pääministerimme tyyliin ”pohdimme maan parhaiden asiantuntijoiden kanssa tarkasti, että mikäli tilanne pahenee, saatamme harkita pohtivamme lisää ja on myös mahdollista, että jossakin vaiheessa kun on myöhäistä pohdimme myös kaikkia niitä toimenpiteitä joita voisimme tehdä asian hyväksi. Nyt on kuitenkin selvää, että tilanne on huolestuttava ja me teemme kaikkemme asian edistämiseksi”.

  Välillä tuntuu, kun tätä järjestelmää jarrutettaisiin saamasta tuloksia aikaan, niin ponnettomalta touhu näyttää.

  Ja voimmehan me aina todeta täällä rakentamisen parissa, että ”Skanska tutkii ja pahoittelee asiaa” se riittäköön.

 4. Miten voi RTn toimari Randell olla noin kujalla. Ei ymmärrä että tämä halpatyövoima käyttää pk-seudulla julkista liikennettä,vaihtaa työpaikkoja jopa 4-5 kertaa viikossa asuu 6-8 hengen kimppakämpissä,eikä se ole Randellin mielestä riski. Lisäksi väittää että tautitilanne ole pahempi Baltiassa,ei ole ilmeisesti katsonut viime päivien tilannetta Liettuassa tai Virossa.
  Käsittämätön lausunto joka kertoo kyllä kaiken koko alasta.

  1. Ei kerro koko alasta. Kertoo kaiken rakennustuotannosta. Paikasta johon edes vallan vahtukoiraksi itseään tituleerannut suuri ja mahtava rakennuslehti ei uskalla sukeltaa toimitusjohtajien lenkkimainoksia lukuunottamatta.

  1. Niin tosiaan. Mitkä on seuraukset siitä että korona ei pääse leviämään hallitsemattomasti ulkomaisten työntekijöiden keskuudessa työmaille?

   1. Seurauksia koronan leviämisestä voi vain arvailla, mutta sanktiot kaikenlaiseen laiminlyömiseen tiedetään, niitä ei käytännössä ole.

    Tämä on niin hullun hauskaa täällä rakentamisen sektorilla, kun valvovia organisaatioita on toinen toisen perään ja loppujen lopuksi ne huohottavat aivan tyhjää.

    1. Mitä höpiset. Ei rakennusalalla kukaan tai mikään taho valvo koronasuositusten noudattamista. Suositusta ei ole kenenkään pakko noudattaa se on vain suositus.

     1. Uga, kokeiltaisiinko lukutaitoharjoitusta seuraavaksi. ”…sanktiot kaikenlaiseen laiminlyömiseen tiedetään, niitä ei käytännössä ole.” Kaikenlaisella laiminlyömisellä tarkoitetaan melko monenlaista toimintaa harmaasta taloudesta…. jne.

      Koronan osalta mennään sillä tyypillisellä rakennusalan systeemillä, kaikkeen on ilmoituksen mukaan varauduttu, mutta katsotaan oman tarpeen mukaan mitä tehdään tai ollaan tekemättä. Koska eihän näistä mitään sanktioita saa.

      Tällä palstalla totuuden kertomisesta tulee höpisijä aina kun se koskettaa tiettyä rakennusalan toimintaa, muuten saa kyllä olla kriittinen.

 5. Suomalaisten matkustusta jopa muualle EU:iin vaikeuitetaan, mutta samaan aikaan grynderit saavat halpatyövoimineen elää kuin siat pellossa. Sanonko minä mitä te voitte Irwinin sanoin haistaa koko valtiovalta?

  Tosin heti seuraavaan hengenvetoon todettakoon, ettei se matkailu nyt pahassa epidemiatilanteessa kyllä mitenkään järkevää tai suositeltavaa ole. Eikä missään oikein mitään voi tehdäkään, kun joutuu heti rajamuodollisuuksista mahdollisesti selvittyään karanteeniin ja kaikki paikat ovat joka tapauksessa sulkujen takia kiinni. Mutta periaatteessa tässä pelataan silti kaksilla säännöillä ja se on väärin!

 6. Todellakin. Rajat pitää sulkea ulkom.työntekijöiltä ja/tai koronatestit tarkemmaksi. Eli työt Suomen nuorille, elikkä, sitten Suomen työllisyysaste paranisi huikeasti. Ja raha alkaisi liikkua ja investoinnit lisääntyisivät. t. JiiHaa

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat