Kokeile kuukausi maksutta

Insinööriliitto haluaa solmia jatkossakin työehtosopimukset valtakunnallisesti – yllättyi Teknologiateollisuuden irtautumispäätöksestä

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mukaan Teknologiateollisuus ry:n päätös siirtää vastuu valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta uudelle, toimintaa varten perustettavalle Teknologiateollisuuden työnantajat ry:lle oli yllätys

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo sanoo, että liitto haluaa sopia jäsenten työehdoista kollektiivisesti jatkossakin. Kuva: Insinööriliitto

Salon mukaan päätöksen vaikutukset selviävät myöhemmin. Insinööriliitto haluaa sopia jäsenten työehdoista kollektiivisesti jatkossakin.

”Uusista valtakunnallisista työehtosopimuksista neuvotellaan uuden neuvottelukumppanin kanssa syksyllä”, Salo sanoo.

Lue lisää: Teknologiateollisuus irtaantuu valtakunnallisesta tes-toiminnasta – ”Emme tavoittele työehtojen heikentämistä”

Salo painottaa, että työmarkkinoilla tapahtuvat muutokset korostavat palkansaajien järjestäytymisen tärkeyttä. Jos ja kun vastapuoli vannoo hajauttamiseen nimeen, toisella puolella kannattaa tiivistää rivejä.

”Kun mietin Metsäteollisuus ry:n taannoista päätöstä irtaantua kokonaan tes-toiminnasta ja tämänpäiväistä Teknologiateollisuus ry:n peliliikettä, ammatillinen järjestäytyminen on tärkeämpää kuin koskaan itsenäisen Suomen historiassa”, hän sanoo.

Teknologiateollisuuden uudessa järjestörakenteessa valtakunnallisten työehtosopimusten tekeminen siirtyy uudelle TT:lle. Yrityskohtainen sopiminen ja siihen liittyvä neuvonta puolestaan jää Teknologiateollisuus ry:lle.

Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa pitää valitettavana, että Teknologiateollisuus ry:n ratkaisu tavoitti pitkäaikaiset, hyvät neuvottelukumppanit julkisuuden kautta.

”Kyllä sopimiseen ja hyvään neuvottelukulttuuriin kuuluu puhua ja kertoa vaikeistakin asioista etukäteen. Toimintatapaa voi verrata pitkään avioliittoon: ei ole kiva sanomalehdistä lukea, että puoliso hakee avioeroa. Mutta ei tämä mikään maailmanloppu ole, päivä nousee huomennakin ja valmistautuminen tes-kierrokselle jatkuu”, Oksa sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Insinööriliitto haluaa solmia jatkossakin työehtosopimukset valtakunnallisesti – yllättyi Teknologiateollisuuden irtautumispäätöksestä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat